Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade Foto: Pexels/ilustracija

Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade

- | 12.2.2024. u 21:21h | Objavljeno u Pravni kutak

U Republici Hrvatskoj je od 01.01.2020. godine na snazi Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade kojim se zakonom utvrđuje sam postupak izvlaštenja, koje sve pripremne radnje treba obaviti kao i način na koji se određuje naknada za izvlaštenu nekretninu, kao i na koji se način utvrđuje interes Republike Hrvatske za provođenje izvlaštenja.

Ako je u interesu Republike Hrvatske izgradnja određene građevine ili izvođenje radova, odnosno ako se ocijeni da će se budućim korištenjem nekretnine, tj. njenom novom namjenom postići veća korist od one koja se postizala korištenjem te nekretnine na dosadašnji način, govorimo o nekretnini koja se može izvlastiti, pod uvjetom da je izgradnja te građevine ili izvođenje radova u skladu s pravomoćnom lokacijskom dozvolom. Odluku o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske donosi Vlada na prijedlog korisnika izvlaštenja te se objavljuje u Narodnim novinama.

Potrebno je razlikovati potpuno od nepotpunog izvlaštenja. Kod potpunog izvlaštenja prestat će dosadašnje vlasništvo pravne ili fizičke osobe, kao i sva druga prava na toj nekretnini, dok će se kod nepotpunog izvlaštenja samo ograničiti pravo vlasništva na nekretnini ustanovljenjem zakupa ili služnosti. Ako će vam biti izvlašten samo dio nekretnine, postoji mogućnost da nećete više imati nikakav gospodarski interes za korištenjem preostalog dijela nekretnine, pa vam je u tom slučaju predviđena zakonska mogućnost tražiti izvlaštenje preostalog dijela nekretnine.

Naravno da u slučaju izvlaštenja imate pravo na novčanu naknadu i to u visini tržišne vrijednosti nekretnine, a iznimno vam naknada neće biti novčana, nego odgovarajuća druga nekretnina čija tržišna vrijednost odgovara visini tržišne vrijednosti nekretnine koja se izvlašćuje, naravno pod određenim, zakonom propisanim uvjetima.

Zakonom je propisano da se smatra da je druga odgovarajuća nekretnina zapravo nekretnina u istom gradu ili općini, a koja će dosadašnjem vlasniku omogućiti iste životne uvjete, odnosno uvjete korištenja kakve je imao dosada s nekretninom koja mu se izvlašćuje.

Sam postupak izvlaštenja ima više koraka, i ako je propisano zakonom da su poslovi izvlaštenja poslovi od interesa za Republiku Hrvatsku, pa su samim time i hitni, najčešće ćete novčanu naknadu čekati mjesecima, i to u najboljem slučaju.

Ukoliko ste vlasnik nekretnine za koju znate da će biti izvlaštena, imate niz mogućnosti utjecati na ostvarivanje svojih prava i interesa i to način da možete pokušati sklopiti nagodbu sa korisnikom izvlaštenja i to do donošenja rješenja o izvlaštenju, a kojom ćete nagodbom dogovoriti oblik i visinu naknade, kao i rok u kojem vam naknada mora biti isplaćena, a s druge strane možete takvom nagodbom regulirati i pitanje stjecanja prava vlasništva, odnosno ustanovljenja služnosti ili zakupa za korisnika te pripremiti svu potrebnu dokumentaciju da se takav upis provede u zemljišnim knjigama.

S druge strane morate ipak biti i oprezni i to na način da ne ometate provođenje pripremnih radnji, obavljanje očevida radi utvrđivanja vrijednosti i stanja nekretnine, odnosno stupanje u posjed korisnika jer se izlažete prekršajnoj odgovornosti, odnosno kažnjavanju novčanom kaznom.

Dakle, radije se ranije raspitajte na koji način možete ostvariti veću novčanu naknadu za izvlaštenu nekretninu, odnosno imate li pravo da kao naknadu dobijete drugu nekretninu jer postupak izvlaštenja nećete moći zaustaviti te se u slučaju agresivnog pristupanja izlažete prekršajnoj odgovornosti.

Označeno u