Zahtjev za izravnu naplatu i uloga FINE

- | 31.10.2022. u 21:59h | Objavljeno u Pravni kutak

Uloga Financijske agencije niz je puta bila preispitivana u javnosti te je generalna percepcija njenog djelovanja uglavnom negativna.

Djelatnosti Financijske agencije su mnogobrojne, pa tako Financijska agencija nudi financijske (uplate, isplate, usluge mjenjačnice, slanje i primitak novca i dr.) elektroničke usluge (e-građani, elektronički potpisi, digitalni certifikati i dr.), daje poslovne informacije (upisnik založnih prava, informacije o ugovorenim koncesijama, o poslovanju poslovnih subjekata), ima svoju ulogu u ovrsi i stečaju ( e-dražba, stečaj potrošača i dr.), ali nudi i usluge izrade pečata, natpisni tabli te brojne druge usluge.

U ovome ćemo se članku baviti pitanjem uloge Financijske agencije u provedi izravne naplate temeljem pravomoćne i ovršne sudske odluke.

Ukoliko ste vodili sudski postupak i uspjeli ste ishoditi pravomoćnu i ovršnu presudu kojom je protivnoj strani naloženo da vam namiri određeni novčani iznos, to još uvijek ne znači da će protivna strana izvršiti svoju obvezu temeljenu na sudskoj presudi.

U takvom slučaju putem Financijske agencije možete pokrenuti ovrhu na novčanim sredstvima dužnika, a za to trebate u FINU dostaviti osnovu za plaćanje, a to je u gore opisanom slučaju pravomoćna i ovršna sudska presuda, ispunjen i potpisan zahtjev za izravnu naplatu na propisanom obrascu koji je dostupan na web stranicama FINE te platiti predujam naknade za provedbu ovrhe te dokaz o plaćanju isto tako priložiti pobrojanoj dokumentaciji.

Osnova za plaćanje je naziv koji često zbunjuje građane, a zapravo je riječ o dokumentu temeljem kojeg proizlazi obveza dužnika na plaćanje, a to sukladno obrascu zahtjeva za izravnu naplatu može biti ovršna odluka suda, ovršna nagodba suda, ovršna odluka ili nagodba upravnog tijela, zadužnica, bjanko zadužnica, obračun poslodavca o neisplati dospjelog iznosa plaće, naknade plaće ili otpremnine, ali i neki drugi dokumenti koji su puno rjeđe u uporabi.

Ukoliko podnosite bilo koji od navedenih dokumenata na FINU, vodite računa da prilažete izvornik ili ovjerenu presliku, što znači da vam jednostavna fotokopija neće biti dovoljna za provedbu ovog postupka.

Da bi popunili navedeni obrazac morate znati sve podatke o ovrhovoditelji, a to ste vi kao podnositelj zahtjeva, a koji proizlaze iz same osnove za plaćanje, sve podatke o ovršeniku, kao i podatak kada je odluka postala ovršna. To znači da primjerice kada podnosite presudu na izravnu naplatu na istoj mora biti otisnut pečat suda na kojem je navedeno kada je predmetna presuda postala ovršna, a uvođenjem e-komunikacije često se ta potvrda izdaje kao zaseban dokument uz presudu koji se prilaže uz osnovu za plaćanje- dakle samu presudu.

Ako Vam je dio duga već ranije namiren to isto morate naznačiti u predmetnom zahtjevu te morate navesti broj računa i naziv poslovne banke na koji želite da Vam se uplate novčana sredstva. Isto tako navedite zahtijevate li naplatu zateznih kamata, sukladno ponuđenim opcijama na obrascu.

Ako pak imate potraživanje od više ovršenika, obrazac vam ne omogućuje da naplatu zatražite od svih ispunjavanjem jednog obrasca, nego za svakog ovršenika morate popuniti zaseban obrazac, a vrlo je važno znati da FINA pazi na svaki i najmanji detalj, pa obrazac popunite točno, pedantno, nemojte ništa brisati, križati, precrtavati ili slično.

Konačno, nakon što ste pribavili osnovu za plaćanje, točno popunili obrazac zahtjeva za izravnu naplatu, preostaje vam samo izvršiti uplatu predujma naknade za provedbu ovrhe. Ponovno je obveza plaćanja te naknade na vjerovniku, odnosno podnositelju zahtjeva, ali postoje i određene iznimke kada se predujam ne plaća - a to je kada se ovrha provodi radi naplate alimentacije, neisplaćene plaće, otpremnine i drugih sličnih tražbina.

U ostalim ste slučajevima obvezni dostaviti dokaz o plaćanju predujma jer u protivnom FINA neće poduzimati nikakve radnje po dostavljenoj osnovi za plaćanje. Putem forme za izračun koja je dostupna na web stranici FINE dobiti ćete točan iznos koji morate uplatiti kao predujam, a nakon što unesete koliko iznosi glavnica, trošak i kamata koju potražujete.

Postoje i određene specifične situacije koje se mogu javiti prilikom podnošenja zahtjeva za izravnu naplatu, pa tako recimo možete tražiti izravnu naplatu za dio duga, a ne cijeli dug, pa u tom slučaju morate uz zahtjev za izravnu naplatu priložiti i kratki podnesak u kojem specificirate koji iznos tražite da se zaplijeni. To znači da možete tražiti samo naplatu glavnice, samo dio kamata, ili primjerice samo troškove postupka.

Konačno, nemojte zaboraviti na dnu predmetnog obrasca zaokružiti koje dokumente dostavljate kao prilog, a ako dostavljate neki dokument koji nije pobrojan u predmetnom obrascu svakako ga ručno dopišite.

Iako se čini da je postupak veoma složen, uz pažljivo čitanje uputa sa web stranica FINE, svatko je u mogućnosti pokrenuti postupak zahtjeva za izravnu naplatu putem Financijske agencije.

Označeno u