Veći životni troškovi- veća alimentacija?

- | 17.4.2023. u 21:59h | Objavljeno u Pravni kutak

Svjedoci smo činjenice da svakodnevni troškovi života postaju sve viši, a ako imate djecu zasigurno je da se i potrebe djeteta s godinama povećavaju, a primanja, nažalost, nužno ne prate trend vrtoglavog povećanja troškova.

Ukoliko ste prije mnogo godina prošli kroz postupak razvoda braka i/ili određivanja visine uzdržavanja za djecu, zasigurno je da su se od tada okolnosti promijenile na brojne načine. Djeca su sada starija u odnosu na vrijeme donošenje odluke o visini iznosa uzdržavanja, potrebe su im sve veće jer su primjerice krenuli u srednju školu ili nastavili obrazovanje na fakultetu, žele se baviti brojnim izvannastavnim aktivnostima, a alimentacija je već godinama nepromijenjena.

Logično je da bi i drugi roditelj, koji ne živi s djetetom i plaća iznos uzdržavanja, trebao uvidjeti da je došlo do promjena u potrebama djeteta te isti može dobrovoljno povećati iznos uzdržavanja, ali jedino vam sudska odluka može dati potrebnu sigurnost da ćete uistinu mjesečno i primati povećani iznos uzdržavanja.

Dakle, da bi vaše dijete ostvarilo pravo na viši novčani iznos na ime uzdržavanja potrebno je pokrenuti postupak pred sudom i tražiti da sud izmijeni ranije određeni iznos uzdržavanja. Jednostavno rečeno, za početak je potrebno pronaći staru sudsku odluku kojom je određeno plaćanje uzdržavanja i njegova visina jer je to podloga sudu u novom postupku za donošenje odluke.

Obiteljski zakon u članku 285. propisuje da osoba koja prima uzdržavanje može tražiti da sud povisi iznosa uzdržavanja određenog prijašnjom ovršnom ispravom ako su se okolnosti promijenile te je upravo taj članak zakonski temelj za podnošenje tužbe radi povećanja iznosa uzdržavanja.

Naravno da nije dovoljno samo podnijeti tužbu, nego uistinu i dokazati da je došlo do promijenjenih okolnosti u odnosu na vrijeme donošenja ranije sudske odluke. Pri donošenju sudske odluke je li povećanje iznosa uzdržavanja opravdano, sud utvrđuje različite okolnosti i to prvenstveno materijalne potrebe djeteta s jedne strane, a s druge strane imovinsko stanje roditelja obveznika uzdržavanja.

Slijedom navedenog, sud će odrediti ukupne materijalne potrebe djeteta i to na način da će utvrditi troškove stanovanja, prehrane, odijevanja, higijene, odgoja, obrazovanja, potrebe koje se odnose na djetetovo zdravlje i sl., s time da će iste odrediti prema životnom standardu roditelja koji ima obvezu plaćanja uzdržavanja.

Stoga bi tužitelj u postupku trebao dokazati da je došlo do povećanja materijalnih potreba djeteta, primjerice dokazati da je dijete ranije pohađalo osnovnu školu u mjestu prebivališta, a sada je upisano u srednju školu u drugom gradu, mora u školu putovati javnim prijevozom, ima potrebe za višim iznosom džeparca, da primjerice pohađa školu stranih jezika ili glazbenu školu, a ranije nije i sl.

Naravno da su ovo samo primjeri i u svakoj obitelji je situacija drugačija i potrebe djeteta se naravno razlikuju od djeteta do djeteta, ali je uistinu životno i logično da starija djeca imaju i veće materijalne potrebe.

Nadalje, sud mora utvrditi i postoji li mogućnost roditelja koji plaća uzdržavanje da snosi i troškove povećanog iznosa uzdržavanja. Pritom sud mora utvrditi sve neto prihode, dakle sva stalna i privremena novčana primanja, a tu je ostavljena mogućnost sudu da od drugih tijela prikuplja podatke o navedenom.

U takvim situacijama sud je ovlašten uzeti u obzir i sve druge mogućnosti stjecanja zarade u skladu sa dobi, obrazovanjem i radnom sposobnosti roditelja, a sudu je ostavljena mogućnost da uzme u obzir i novčane obveze roditelja koji je obvezan na uzdržavanje, što znači da sud može uzeti u obzir činjenicu da je roditelj obveznik uzdržavanja postao otac i ima još djece, a samim time i nove, dodatne obveze snošenja troškova uzdržavanja.

Jasno je da se povećanjem potreba djeteta neće automatski promijeniti i iznos obveze uzdržavanja, a pitanje alimentacije je uvijek bolna tema među bivšim partnerima, ali u konačnosti važno je razumjeti da je to pravo djeteta, a ne roditelja s kojim dijete živi i kroz svakodnevnu skrb i brigu o djetetu ispunjava svoj udio u obvezi uzdržavanja.

Označeno u