Uzdržavanje punoljetne djece

- | 14.11.2022. u 21:56h | Objavljeno u Pravni kutak

Roditelji su dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete, te se roditelj koji je radno sposoban ne može osloboditi dužnosti uzdržavanja maloljetnog djeteta. Nešto je drugačija situacija kada je riječ o punoljetnom djetetu i ta obveza roditelja nije bezuvjetna.

Da bi punoljetno dijete imalo pravo na uzdržavanje od strane svojih roditelja mora se školovati u srednjoj školi, odnosno polaziti sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, odnosno program za osnovno obrazovanje ili program srednjoškolskog obrazovanja odraslih te redovito i uredno ispunjavati svoje obveze. Pritom je važno naglasiti da ta obveza roditelja traje najdulje do dvadeset i šeste godine života djeteta.

Sudska se praksa puno bavila pitanjem redovitog i urednog ispunjavanja obveza punoljetnog djeteta kao pretpostavke uzdržavanja istog od strane roditelja. Naime, je li dovoljno da punoljetno dijete dokaže u sudskom postupku da ima status redovitog učenika/studenta ili se mora utvrđivati redovno ispunjavanje obveza, redovito polaganje ispita, neponavljanje godina studija i sl.

Primjeri iz sudske prakse pokazuju da nije dovoljno samo dostaviti potvrdu iz koje bi proizlazilo da je punoljetno dijete redoviti učenik, odnosno student, nego da isti uistinu mora dokazati da ne ponavlja studijske godine.

Županijski sud u Bjelovaru u svojoj je odluci iz 2012. godine zauzeo sljedeći stav: "Dinamika studiranja pri kojoj nisu položeni svi ispiti (9 od ukupno 45) u 2011. godini, studija ukupnog trajanja deset semestara, a koji je započet akademske 2000./2001. godine, a što nije posljedica bolesti ili nekog drugog opravdano razloga, ne može se smatrati redovitim i urednim ispunjavanjem fakultetskih obveza - a što dovodi do prestanka prava punoljetnog djeteta na uzdržavanje za vrijeme trajanja školovanja."

Dakle, unatoč činjenici što je punoljetno dijete i dalje imalo studentska prava i formalno pravno zadržalo status redovnog studenta, sud nije smatrao urednim i redovitim izvršavanjem studentskih obaveza obzirom da je od upisa na studij do dana donošenja sudske odluke proteklo više od 10 godina.

Slično tumačenje zauzeo je i Županijski sud u Varaždinu u odluci iz 2005. godine iz koje proizlazi da je pojam "redovito školovanje" širi od pojma redovitog studiranja. "Redovito školovanje" znači redovito ispunjavanje obveza odnosno upisivanja godina, polaganje ispita i kolokvija, pristupanje predavanjima, odnosno drugim riječima redovito ispunjavanje svoje obveze prema fakultetu. Dakle, sintagma "redovito školovanje" šira je od pojma redovitog studiranja, odnosno statusa redovitog studenta.

Navedeni sud isto tako smatra da potvrde fakulteta o statusu redovitog studenta nisu jedini i isključivi pokazatelj kojim se dokazuje odlučna činjenica redovitog studiranja studenta.

Postoje i određeni opravdani razlozi zbog kojih punoljetno dijete nije uredno ispunjavalo svoje obveze u školi, odnosno na fakultetu, a i dalje ima pravo na uzdržavanje od strane roditelja, a to je u slučaju da je dijete bilo bolesno ili je riječ o trudnoći ili nekom drugom opravdanom razlogu.

Važno je spomenuti da je Obiteljskim zakonom propisano da je punoljetno dijete dužno obavijestiti roditelje o ispunjavanju obveza najkasnije do 01. studenog za svaku školsku, odnosno akademsku godinu.

Nadalje, Obiteljski zakon propisuje da su roditelji dužni uzdržavati svoje punoljetno dijete koje ja završilo svoje obrazovanje, a ne može se zaposliti, i to u trajanju od godinu dana nakon prestanka obrazovanja, ali pod uvjetom da dijete nije navršilo dvadeset i šest godina.

Postoji još jedna iznimka predviđena Obiteljskim zakonom, a to je u slučaju da punoljetno dijete zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad, a u kojem slučaju su roditelji dijete uzdržavati tako dugo dok ta nesposobnost traje.

Dakle, ukoliko se upuštate u sudski spor jer smatrate da su vas roditelji i dalje dužni uzdržavati ili pak ste roditelj koji smatra da je vaša obveza uzdržavanja punoljetnog djeteta prestala, pažljivo proučite sudsku praksu i relevantne zakonske odredbe kako bi utvrdili svoja prava, ali i obaveze.

Označeno u