Što nas (pravno) čeka u 2024. godini?

- | 26.12.2023. u 20:08h | Objavljeno u Pravni kutak

2023. godina se lagano bliži kraju, svi radimo planove za budućnost, donosimo novogodišnje odluke i nadamo se da će 2024. godina biti barem malo bolja od prijašnje.

Iako nam je 2023. godina donijela veliku novinu- kao službena valuta u Republici Hrvatskoj uveden je euro, čini se da se nisu još svi građani naviknuli da je kuna otišla u zaborav, a obzirom da od 2024. godine više ne postoji obveza trgovaca da dvojno iskazuju cijene krajnje je vrijeme za potpunu prilagodbu korištenju eura.

Od 1. siječnja 2024. godine u sklopu porezne reforme mijenja se čak 9 zakona, ali građane uglavnom zanima hoće li od toga imati ikakve koristi i hoće li im to promijeniti kvalitetu života u novoj godini na bolje. Cilj izmjena tolikog broja propisa je smanjiti inflaciju i javni dug, a i sretna je vijest da bi plaće trebale porasti svima, a najviše onima s najnižim plaćama.

Dosada su svi u radnom odnosu plaćali prirez općini ili gradu prema mjestu prebivališta i taj je iznos bio prihod tog grada ili općine, a od nove se godine prirez ukida i plaća će rasti, doduše ne puno, a točan iznos možete provjeriti na svojoj posljednjoj platnoj listi.

Mijenja se i Zakon o doprinosima pa dolazi do povećanja osobnog odbitka za oko 30,00 eura, a mijenjaju se i koeficijenti odbitaka za uzdržavane članove obitelji. Umanjuje se osnovica za obračun doprinosa za I. stup mirovinskog osiguranja što u prijevodu znači da će se radniku povećati njegov raspoloživi dohodak i to onim radnicima kojima je bruto mjesečna plaća do 1.300,00 eura.

Poslodavci koji će imati sredstava, a naravno i dobre volje, moći će izdašnije nagraditi svoje radnike u 2024. godine nego su to mogli u tekućoj godini jer raste iznos neoporezivih primitaka i to u tri kategorije, pa će tako maksimalnih godišnjih neoporezivih primitaka narasti za oko 550,00 eura, a s novom se godinom povećava i naknada za korištenje privatnog automobila u službene svrhe za 10,00 centi po prijeđenom kilometru, a za nešto više od 3 eura raste i iznos neoporezive dnevnice za službena putovanja unutar granica države.

Obzirom da veliki broj radnika i dalje radi za kolokvijalno nazvani minimalac, slijedi i sretna vijesti za njih jer će im plaća u neto iznosu narasti za 20%, odnosno minimalna plaća će iznositi 677,00 eura neto, odnosno 840,00 eura bruto, a sve sukladno Uredbi Vlade o visini minimalne plaće za 2024. godinu, a novoj se godini imaju razloga veseliti i studenti jer raste minimalna studentska satnica sa 4,48 eura na 5,25 eura.

Ali u mirovinu će žene u 2024. godine moći nešto kasnije, konkretno dobna granica za umirovljenje žena se povisuje za 3 mjeseca te ćete u mirovinu ove godine moći ako imate najmanje 15 godina radnog staža i ako ste navršile 63 godine i šest mjeseci, a svake iduće godine, odnosno do kraja 2029. godine će ta dobna granica biti sve viša do konačnog izjednačavanja s muškarcima.

Ujedno, počnite se navikavati da će sve manje trgovina raditi nedjeljom i svoju kupovinu obavite kroz tjedan ili subotom jer će rad nedjeljom biti dozvoljen trgovcima samo 16 nedjelja tijekom cijele godine. To doduše i nije novina jer je praktična primjena počela već ove godine, ali to možemo smatrati fazom prilagodbe obzirom da je tih 16 nedjelja sada bilo raspoređeno u 6 mjeseci kada je zakon stupio na snagu, a sada će se to odnositi za čitavu godinu, odnosno svih 12 mjeseci tijekom godine.

Naravno to nisu sve novine koje nas očekuju, pa tako primjerice nova godina donosi porezni tretman napojnica, mijenjaju se porezne stope poreza na dohodak od kapitala i imovine, uvode se novi pragovi za ulazak u sustav i izlazak iz sustava PDV-a, a uslijedit će i brojne druge promjene.

Čini se da je budućnost svjetla i da se imamo čemu veseliti, pa stoga svim čitateljima "Pravnog kutka" Varaždinskih vijesti od srca želim sretnu, veselu i uspješnu 2024. godinu!

Označeno u