Registar neprofitnih organizacija Foto: Pexels/ilustracija

Registar neprofitnih organizacija

- | 22.4.2024. u 21:17h | Objavljeno u Pravni kutak

Neprofitne organizacije u Republici Hrvatskoj sve su brojnije, ali nikako ne treba zanemariti da i takve organizacije imaju određene zakonske obveze koje se moraju izvršiti u propisanim rokovima, a koje često bivaju zanemarene zbog neformalnosti u njihovom djelovanju.

Neprofitne organizacije dužne su izvršiti upis u Registar neprofitnih organizacija, a to se odnosi na sve domaće i strane udruge, njihove saveze, zaklade, fundacije, ustanove, komore, odnosno najopćenitije moguće rečeno, na sve pravne osobe kojima cilj djelovanja nije stjecanje dobiti; a taj registar vodi Ministarstvo financija.

Kada je uvedena obveza upisa neprofitnih organizacija u Registar, odnosno nakon proteka rokova za izvršenje upisa, Ministarstvo financija je došlo do zaključka da velika većina organizacija koje djeluju s ciljem različitim od stjecanja dobiti nije ispunila svoju obvezu, a to najbolje potvrđuje da takvim organizacijama nedostaje kvalitetno vodstvo koje bi se informiralo o obvezama organizacije, koje bi pratilo zakonske i podzakonske propise, a vjerojatno je razlog tome što većina ljudi u takvim organizacijama djeluje u svoje slobodno vrijeme i tome pristupaju na nešto ležerniji način.

Registar neprofitnih organizacija je javno dostupan te svaka zainteresirana osoba može ući u taj registar i vidjeti sve što ih zanima primjerice o lovačkom društvu u njihovom mjestu; pa na takav način možete saznati naziv i skraćeni naziv organizacije, oib, matični broj, pravni oblik organizacije, adresu sjedišta, IBAN broj računa, podatke o osobama ovlaštenima za zastupanje, ali i brojne druge informacije.

Ministarstvo financija svjesno gore navedenih nedostataka u djelovanju neprofitnih organizacija nastojalo je olakšati obveze istih te dalo detaljne upute u tome kako voditi računovodstvo, odnosno primjere kako izraditi i predati financijske izvještaje Financijskoj agenciji.

Dakle, ako se upuštate u osnivanje i djelovanje neprofitne organizacije, a osobito ako preuzimate na sebe određene odgovornosti u vidu obavljanja određenih dužnosti u udruzi, savezu, zakladi; primjerice ako ste predsjednik, tajnik ili rizničar, vrlo je bitno da se informirate i o knjigovodstvenim aspektima djelovanja takve organizacije, a preporučljivo je da angažirate i knjigovodstveni ured koji će za takvu organizaciju voditi knjigovodstvo kako ne bi propustili neki bitan rok, a samim time i sebe izložili potencijalnoj odgovornosti zbog neznanja, nemarnosti ili bilo kojeg drugog razloga.

Financijska agencija na svojim je web stranicama vrlo pedantno i precizno objasnila koje su to neprofitne organizacije u obvezi voditi jednostavno, a koje dvojno knjigovodstvo, a također je ostavljena mogućnost organizacijama da unatoč tome što nisu obvezi voditi dvojno knjigovodstvo svojim odlukom to mogu promijeniti i odlučiti se za vođenje dvojnog knjigovodstva, ali onda preuzimaju i obveze predaje izvještaja kao i svi ostali obveznici vođenja dvojnog knjigovodstva.

Ukoliko ste u obvezi vođenja dvojnog knjigovodstva morate podnijeti polugodišnji izvještaj o prihodima i rashodima, ali i godišnji financijski izvještaj, oba na točno propisanim obrascima. Nešto je jednostavnija situacija ako vodite jednostavno knjigovodstvo jer u tom slučaju imate samo obvezu podnošenja godišnjeg financijskog izvještaja, a ne i onog polugodišnjeg.

Ako pak neprofitna organizacija tijekom poslove godine nije imala nikakvih poslovnih događaja, o tome isto tako valja obavijestiti Ministarstvo financija podnošenjem Izjave o neaktivnosti na posebnom obrascu.

Potrebno je isto tako informirati se o blagajničkom maksimumu, odnosno svaka neprofitna organizacija mora donijeti odluku o svom blagajničkom maksimumu, voditi računa o plaćanjima u devizama i primanju deviznih novčanih sredstava, a vodstvo isto tako mora biti svjesno da neprofitna organizacija može biti blokirana ako ne izmiruje svoje novčane obveze prema vjerovnicima.

Stoga, ukoliko ste spremni na preuzimanje određene funkcije unutar udruge, zaklade ili bilo kakvog drugog oblika neprofitne organizacije nemojte se previše opustiti i smatrati da ne postoji nikakva vaša dužnost niti odgovornost, već vrlo pedantno proučite svoje obveze kako ne bi stvorili probleme organizaciji, ali i sebi kao odgovornoj osobi.

Označeno u