Razvod braka kao jedan od najstresnijih životnih događaja

Sara Lacko, mag.iur. | 27.6.2022. u 21:58h | Objavljeno u Pravni kutak

U Republici Hrvatskoj sve manje ljudi odlučuje se na sklapanje braka u tradicionalnoj formi, odnosno pred matičarom ili službenikom vjerske zajednice, a generalno je došlo i do drugačijeg poimanja forme zajedničkog života parova, sve je veći broj samaca, a statistički podatci svjedoče o nikad većoj stopi razvoda braka, pa tako podatci upućuju na to da čak svaki treći sklopljeni brak u Republici Hrvatskoj završi razvodom.

Razvedeni bračni drugovi navode brojne razloge koji su doveli do odluke da konačno pokrenu postupak razvoda braka pred sudom, a koje sve korake trebate poduzeti prije nego što uopće dođete do suda, kao i sam sudski postupak nastojati ćemo približiti u ovome članku.

Osnovni pravni propis s kojim bi se trebali upoznati ako želite zatražiti razvod braka jest Obiteljski zakon. Brak se može razvesti na dva načina, tužbom jednog bračnog druga ili prijedlogom za sporazumni razvod braka oba bračna druga koji se podnosi nadležnom sudu. Radi zaštite majke i tek rođenog djeteta u teškom emocionalnom periodu trudnoće i netom nakon poroda, muž nema pravo na tužbu radi razvoda braka za vrijeme trudnoće žene, te sve dok njihovo dijete ne navrši godinu dana života.

Tri su pravne osnove na temelju kojih će nadležni sud donijeti odluku o razvodu braka;
1. ako oba bračna druga predlože razvod braka na temelju sporazuma
2. ako sud utvrdi da su odnosi teško i trajno poremećeni
3. ako je od prestanka bračne zajednice protekla godina dana

Ukoliko nemate zajedničke maloljetne djece postupak razvoda braka možete provesti u vrlo kratkom roku, osobito ako predložite razvod braka na temelju sporazuma. Nešto je složeniji postupak ako su u braku rođena zajednička djeca koja su još uvijek maloljetna u trenutku pokretanja postupka razvoda braka. Ukoliko bračni drugovi imaju zajedničko maloljetno dijete ili djecu prije nego što pokrenu sudski postupak radi razvoda braka, dužni su sudjelovati u obveznom savjetovanju čija je svrha pomoći članovima obitelji da donesu sporazumne odluke o obiteljskim odnosima, vodeći pritom posebnu brigu o zaštiti obiteljskih odnosa u kojima sudjeluje dijete.

Obvezno savjetovanje provodi stručni tim centra za socijalnu skrb, a čija se nadležnost određuje prema mjestu djetetova prebivališta, odnosno boravišta, te u obveznom savjetovanju sudjeluju članovi obitelji osobno, bez mogućnosti sudjelovanja odvjetnika. Cilj čitavog postupka obveznog savjetovanja jest pomoći bračnim drugovima da izrade plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi u kojem mora biti specificirano s kojim će roditeljem dijete stanovati nakon razvoda, kako će roditelj s kojim dijete neće stanovati ostvarivati osobne odnose s djetetom, dakle potrebno je točno definirati vrijeme koje će svaki od roditelja provoditi sa djetetom nakon razvoda, kako će se donositi odluke važne za dijete, potrebno je utvrditi iznos alimentacije, ali se predmetnim planom mogu urediti i sva druga pitanja koja roditelji smatraju važnima.

Da bi se tako sklopljeni plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi mogao primjenjivati, isti mora steći svojstvo ovršne isprave, a to će biti tek odobrenjem od strane suda.

Ako se roditelji u gore opisanom postupku iz niza razloga ne uspiju sporazumjeti o pitanjima važnima za dobrobit djeteta, sud je taj koji će u konačnosti donijeti odluku o roditeljskoj skrbi, a tada će i postupak biti složeniji, tražit će se mišljenje samog djeteta, sud će imenovati posebnog skrbnika koji će dijete zastupati pred sudom i voditi računa o njegovim pravima i interesima, a u sve će biti uključen nadležni centar za socijalnu skrb, a po potrebi će se provesti i odgovarajuća vještačenja.

Stoga, ukoliko ne možete bračne nesuglasice riješiti na drugačiji način, nego ste se odlučili na onaj krajnji, najteži korak, pokretanje postupka razvoda braka pred nadležnim sudom, vodite računa da je razvod braka na drugom mjestu najstresnijih događaja s kojima se pojedinac može suočiti, na listi odmah nakon smrti člana obitelji, pripremite se na neizbježne promjene koje slijede, a svakako se dobro upoznajte sa svojim pravima i obvezama koje su nužna posljedica razvoda braka, a osobito ako su u braku rođena zajednička, još uvijek maloljetna djeca.

Označeno u