Prekoračenje dopuštene brzine i negativni prekršajni bodovi

Sara Lacko, mag.iur. | 25.7.2022. u 21:55h | Objavljeno u Pravni kutak

Budući da danas većina ljudi ne može svoj svakodnevni život organizirati bez osobnog vozila, važno je u prometu postupati u skladu sa svim prometnim propisima jer je vrlo lako ostati bez vozačke dozvole.

Općepoznato je da je svaki vozač dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku. Stoga, svaki puta kada vozač ne prilagodi brzinu kretanja gore propisanim uvjetima izlaže se riziku izricanja negativnih prekršajnih bodova, ali i brojnim drugim sankcijama.

Vozači vrlo često ne znaju koje su posljedice činjenice da su im izrečeni negativni prekršajni bodovi, niti pak znaju provjeriti imaju li uopće upisane negativne prekršajne bodove u evidenciji, koliko njih, kada će isti biti obrisani, kakav je postupak s mladim vozačima i sl.

Pravna posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za točno određene teže prekršaje u prometu, a koji se između ostalih odnose na prekoračenje dopuštene brzine, a koji su propisani Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, je upis negativnih prekršajnih bodova u evidenciju.

Tako izrečeni bodovi automatski se unose u sustav Ministarstva unutarnjih poslova čim rješenje postane pravomoćno, a važno je napomenuti da o tome građani više ne dobivaju nikakve posebne obavijesti, nego sami moraju voditi računa o tome koliko imaju negativnih prekršajnih bodova i kakve to posljedice za njih povlači. Brisanje bodova iz evidencije će nastupiti tek nakon što proteknu dvije godine od kada je postala pravomoćna odluka o prekršaju, a na temelju koje su upisani.

Na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova omogućeno je svakom pojedincu da iz udobnosti svog doma provjeri tzv. "status vozačke dozvole", ali je za korištenje predmetnog sustava potrebno izvršiti prijavu putem sustava e-građani, i to na sljedećem linku: https://eprekrsaji.mup.hr/. Dakle, vrlo je jednostavno provjeriti detalje o prekršaju, doznati informacije o plaćanju kazne, a navedeni je link preporučljivo posjetiti osobito ako vam je uručena obavijesti o počinjenom prekršaju prekoračenja brzine.

S obzirom da su građani vrlo često pogrešno informirani o broju negativnih prekršajnih bodova koji se izriču u slučaju prekoračenja dopuštene brzine, ukratko ćemo prikazati zakonsku regulativu.

Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj jer se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

Tri negativna prekršajna boda upisati će vam se u evidenciju ako ste pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašeni krivim za prekršaj jer ste se vozilom u naselju kretali brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, a dva negativna prekršajna boda ako ste pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašeni krivim za prekršaj jer ste se vozilom u naselju kretali brzinom koja je za više od 20 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

Negativni prekršajni bodovi će vozača zapravo "najmanje" pogoditi, osobito kada se uzme u obzir da se sa prekršajima koji se odnose na prekoračenje brzine izriču jako visoke novčane kazne, ali veliki broj skupljenih negativnih prekršajnih bodova može rezultirati ukidanjem i oduzimanjem vozačke dozvole, a za mlade vozače propisi su još restriktivniji.

Označeno u