Pravo na otpremninu i naknadu za neiskorišteni godišnji odmor

- | 27.2.2023. u 21:49h | Objavljeno u Pravni kutak

Ukoliko ste pred prestankom radnog odnosa zasigurno vas zanima ima li poslodavac kakve obveze prema vama, odnosno koja su vaša prava.

Da bi dobili odgovor na ovo pitanje prvenstveno je važno znati iz kojeg vam razloga prestaje radni odnos, odnosno na čiju inicijativu dolazi do prestanka radnog odnosa jer o tome u glavnini ovise i prava koja vam pripadaju.

U današnje vrijeme kada se više-manje svaka osoba koristi internetom, vrlo je lako doći do informacija o pravima radnika, kao i do čitavog teksta Zakona o radu i drugih relevantnih propisa, ali unatoč tome brojni radnici ne iskoriste prava koja im zakonski pripadaju, bilo da s istima nisu upoznati ili pak jednostavno nemaju mogućnosti dogovora s poslodavcem oko ostvarivanja predmetnih prava mirnim putem, a boje se pokretanja sudskih postupaka zbog njihove dugotrajnosti i financijske zahtjevnosti.

U svakom slučaju, neovisno o tome na čiju inicijativu radni odnos prestaje, dakle neovisno o tome jeste li dali ili dobili otkaz, ostvarujete pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor. Dakle, u slučaju prestanka ugovora o radu poslodavac je dužan radniku koju nije iskoristio godišnji odmor isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora, a ta se naknada određuje razmjerno broju dana godišnjeg odmora koji niste iskoristili.

Vrlo često u slučaju prestanka radnog odnosa radnici potpisuju sporazum s poslodavcem u kojem se utanačuje da radnik nema više nikakva potraživanja prema poslodavcu, ali bitno je znati da je Zakonom o radu zabranjeno odreći se prava na godišnji odmor, odnosno prava na isplatu naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.

Pa ukoliko ste i potpisali takav sporazum ili je to samo jedna od niza odredbi predmetnog sporazuma, ista je ništetna te i dalje imate pravo potraživati isplatu naknade za neiskorišteni godišnji odmor te se poslodavac te svoje obveze ne može osloboditi neovisno o tome što je napisao u sporazumu, pa čak i ako je radnik takav sporazum potpisao.

Drugo važno pravo koje bi eventualno mogli ostvariti po prestanku radnog odnosa je pravo na otpremninu. Za razliku od prava na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, to pravo ne pripada svakom radniku nego postoje određeni uvjeti pod kojima ga možete ostvariti.

Ukoliko ste dvije godine radili neprekidno kod poslodavca i radni odnos vam je prestao otkazom poslodavca, Zakon o radu je predvidio pravo na određeni novčani iznos koji bi trebao ublažiti štetne posljedice otkaza ugovora o radu. To pravo vam ne pripada ako vam je ugovor o radu otkazan zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika ili ako u trenutku otkazivanja ugovora o radu radnik ima najmanje navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Pitanje koje radnika najviše zanima je koliko zapravo iznosi visina otpremnine koju može očekivati. Zakon o radu predviđa da pravo na otpremninu radniku pripada u visini koja se određuje sukladno dužini neprekidnog trajanja radnog odnosa s predmetnim poslodavcem, a ista se ne smije ugovoriti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvarivao u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.

Obzirom da bi ti iznosi mogli biti strašno visoki, Zakon o radu je propisao i gornju granicu iznosa otpremnine koju vam je poslodavac dužan isplatiti i to na način da je utanačio da ukupan iznos otpremnine ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. U slučaju dobre volje poslodavca ili njegovih boljih financijskih mogućnosti, Pravilnikom o radu ili ugovorom o radu taj iznos otpremnine može biti ugovoren i u većem iznosu.

Zakon o radu ima i zasebnu odredbu koja regulira pitanje prava na otpremninu radnika koji je pretrpio ozljedu na radu ili je obolio od profesionalne bolesti i to na način da takav radnik ima pravo na otpremninu najmanje u dvostrukom iznosu, ako mu poslodavac ne može osigurati obavljanje odgovarajućih poslova koje je radnik nakon ozljede ili obolijevanja u mogućnosti obavljati, naravno pod uvjetom da radnik ispunjava sve uvjete za stjecanje prava na otpremninu sukladno odredbama Zakona o radu.

Stoga, ako vam prestaje radni odnos, dobro se upoznajte sa svojim pravima, osobito pravom na isplatu naknade za neiskorišteni godišnji odmor, kao i pravom na otpremninu, a nemojte zaboraviti da u određenim slučajevima možete iskoristiti i prava koja vam pripadaju od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Označeno u