Pravična novčana naknada u slučaju smrti bliske osobe

- | 17.10.2022. u 21:52h | Objavljeno u Pravni kutak

Kada proživite smrt bliske osobe kao posljedicu nekog štetnog događaja vjerojatno vam je posljednje na pameti tražiti pravičnu novčanu naknadu, ali korisno je upoznati se s osnovnim zakonskim odredbama koje vam jamče to pravo.

Da bi osoba bila vama dužna naknaditi štetu, odnosno isplatiti pravičnu novčanu naknadu uslijed smrti vama bliske osobe potrebno je da se kumulativno ispune određene pretpostavke određene Zakonom o obveznim odnosima. U konkretnom slučaju riječ je, naravno, o neimovinskoj šteti zbog povrede prava osobnosti.

Vrlo važno pitanje je i tko ima pravo tražiti pravičnu novčanu naknadu u slučaju smrti bliske osobe, odnosno koji krug osoba ima navedeno zakonsko pravo.

Zakon o obveznim odnosima i to je pitanje detaljno regulirao i to na način da u pravilu takvu naknadu ostvaruju članovi uže obitelji- bračni drug, djeca i roditelji, ali se ista može dosuditi i braći i sestrama, bakama i djedovima, unučadi i izvanbračnom drugu, ako je između njih i umrle osobe postojala trajnija zajednica života.

Pojam trajnije zajednica života pravni je standard koji sudovi tumače u svakom pojedinom slučaju uzimajući u obzir specifičnosti svakog pojedinog odnosa, obzirom da zakonska definicija trajnije zajednice života ne postoji. Dakle, na sudovima je da prosuđuju što predstavlja trajniju zajednicu života, pa je sudska praksa zauzimala različite stavove glede navedenog pitanja.

Konačno, Vrhovni sud Republike Hrvatske u svojoj je odluci iz 2019. godine zauzeo stav da se trajnijom zajednicom života između brata i sestre ne smatra življenje u istom stambenom prostoru, niti vođenje zajedničkog kućanstva, a isto tako niti novčano pomaganje, već da trajnija zajednica života brata i sestre u smislu odredbe čl. 1101. Zakona o obveznim odnosima podrazumijeva postojanje snažne emocionalne povezanosti braće i sestara koja proizlazi iz njihovog zajedničkog obrazovanja, odgoja i razmjene njihove ljubavi te brige i poštovanja.

Zakonska odredba ujedno predviđa i pravo na pravičnu novčanu naknadu roditelja u slučaju gubitka začetog, a nerođenog djeteta. Također, duljina trajanja trudnoće nije odlučna okolnost prije utvrđivanju visine pravične novčane naknade.

Gore navedena zakonska odredba u sudskoj je praksi dobila i znatno šire tumačenje pa je u nekim primjerima pravo na naknadu neimovinske štete priznato i pastorku odnosno maćehi ili očuhu kada je utvrđeno da je postojala trajna zajednica i emocionalna povezanost kao da je riječ o odnosu roditelja i djece.

Iduće važno pitanje koje zanima svakog tko se upušta u postupak radi ostvarivanja pravične novčane naknade uslijed smrti bliske osobe, jest koliko iznose ti iznosi i isplati li se uopće upuštati u takve sporove? Budući da je praksa sudova bila neujednačena glede navedenog pitanja, Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je Orijentacijske kriterije 2002. godine, a koji su izmijenjeni 2020. godine i odredio iznose novčane naknade za duševne boli nastale zbog smrti bliske osobe.

Prema navedenim Orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda Republike Hrvatske za duševne boli nastale zbog smrti bliske osobe predviđeni su iznosi: 1. za slučaj smrti bračnog i izvanbračnog druga (trajnija zajednica života) i djeteta - 330.000,00 kn; 2. za slučaj gubitka ploda roditeljima - 112.500,00 kn; 3. za slučaj smrti roditelja djetetu koje se nalazi na odgoju i skrbi kod roditelja - 330.000,00 kn; 4. za slučaj smrti roditelja djetetu (koje se ne nalazi na odgoju i skrbi kod roditelja) - 225.000,00 kn; 5. za slučaj smrti brata i sestre - 112.500,00 kn.

Iako nije predviđena visina pravične novčane naknade pripada za slučaj smrti bake, djeda i unuka, u sudskoj praksi je prihvaćeno da se dosuđuje iznos jednak kao i za slučaj smrti brata i sestre. Kao što im i sam naziv govori, riječ je o Orijentacijskim kriterijima, a ne matematičkoj formuli koja se primjenjuje u svakom slučaju, nego različite okolnosti utječu na odluku suda kod određivanja visine pravične novčane naknade.

Stoga, ukoliko ste se našli u ovakvoj životnoj situaciji, bitno je da znate ostvarujete li pravo na pravičnu novčanu naknadu i s kojim iznosima okvirno možete računati u slučaju uspjeha u sporu.

Označeno u