Prava radnika kod poslovno uvjetovanog otkaza

- | 16.10.2023. u 21:24h | Objavljeno u Pravni kutak

Ako ste se našli u situaciji da vam poslodavac otkazuje ugovor o radu jer je prestala potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga pravo je vrijeme da se informirate koja prava imate kad vam prijeti poslovno uvjetovani otkaz.

Prvenstveno, ako vaš poslodavac zapošljava više od 20 ljudi i daje vam poslovno uvjetovani otkaz, njegova je obveza da prilikom odlučivanja o tome kojem će radniku otkazati ugovor o radu vodi računa o trajanju radnog odnosa, starosti radnika i obvezama uzdržavanja koje taj radnik ima te predmetnom poslodavcu Zakon o radu zabranjuje da zapošljava na istim poslovima drugog radnika narednih šest mjeseci od kada je vama dostavio odluku o otkazu ugovora o radu.

Ukoliko se kod poslodavca ipak unutar tih šest mjeseci pojavi potreba za zapošljavanjem radnika na istom radnom mjestu, prvo mora ponuditi sklapanje ugovora o radu onom radniku kojem je ranije otkazao ugovor o radu, u protivnom se izlaže prekršajnoj odgovornost, konkretno pravnoj osobi prijeti novčana kazna u rasponu od 4.110,00 eura do 7.960,00 eura.

Pravo koje nedvojbeno ostvarujete u slučaju da vam poslodavac otkazuje ugovor o radu iz poslovno uvjetovanih razloga je taj da odradite otkazni rok čije je trajanja najčešće propisano već samim ugovorom o radu, a ako društvo ima Pravilnik o radu svakako zatražite uvid u isti kako bi utvrdili koliko ćete točno vremena imati za pronalazak novog posla.

Ako niti vaš ugovor o radu niti Pravilnik o radu ne propisuju trajanje otkaznog roka u Zakonu o radu točno je propisano trajanje otkaznog roka, a čije se trajanje veže uz duljinu trajanja radnog odnosa.

Još jedno od prava s kojim radnici nisu upoznati je da za vrijeme otkaznog roka imaju pravo uz naknadu plaće biti odsutni s rada najmanje četiri sata tjedno radi traženja novog zaposlenja.

Imate ujedno pravo i da Vam se isplati naknada za neiskorišteni godišnji odmor, naravno, pod uvjetom da godišnji odmor niste iskoristili, a predmetna će se naknada obračunati razmjerno broju dana neiskorištenog godišnjeg odmora.

Svakom radniku novčano najzanimljivije pravo je pravo na isplatu otpremnine. Da bi uopće bili kandidat za ostvarivanje prava na otpremninu morate imati najmanje dvije godine neprekidnog rada kod poslodavca koji vam daje otkaz iz gore navedenih razloga. Zasigurno vas zanima i u kojem iznosu imate pravo na otpremninu.

Za ovo pitanje potrebno je proučiti kolektivni ugovor, pravilnik o radu ili ugovor o radu koji ste sklopili s poslodavcem. Zakonom o radu je propisano da se iznos otpremnine ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovor o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca, ali ukupan iznos ne može prelaziti šest prosječnih mjesečnih plaća koje je taj radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Naravno da poslodavac može propisati i bolje uvjete za ostvarivanje prava na otpremninu od zakonom predviđenih, ako za to ima volje i mogućnosti.

Konačno, ako odmah ne možete pronaći novi posao, ostvarujete pravo i na novčanu naknadu za nezaposlene, ponovno pod određenim uvjetima, a to je konkretno da imate najmanje devet mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca i da ste na vrijeme, odnosno u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa podnijeli zahtjev Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Ukoliko ste svjesni da bi kod vašeg poslodavca moglo doći do određenih promjena u poslovanju i da bi to za vas moglo rezultirati poslovno uvjetovanim otkazom, pravo je vrijeme da pogledate svoj ugovor o radu, informirate se postoji li u vašoj firmi Pravilnik o radu ili pak kolektivni ugovor koji bi mogao detaljnije uređivati neko od gore navedenih prava.

Označeno u