Porast nasilja nad djecom

- | 22.5.2023. u 20:58h | Objavljeno u Pravni kutak

U Republici Hrvatskoj djeluje pravobraniteljica za djecu koja je svake godine dužna podnijeti izvješće Hrvatskom saboru u skladu s odredbama Zakona o pravobranitelju za djecu kako bi se utvrdilo na koji se način prate, štite i promiču prava djeteta.

Obzirom da smo kalendarski na sredini 2023. godine sastavljeno je i predano izvješće za 2022. godinu iz kojeg proizlaze brojni zabrinjavajući statistički podatci.

U predmetnom se izvješću navodi da je Ured pravobraniteljice postupao po ukupno 3799 predmeta, odnosno u Ured su pristigle čak 1932 nove prijave, pritužbe, upiti i zahtjevi koji se odnose na povredu pojedinačnih prava djece, a postupalo se naravno i po predmetima iz prijašnjih godina koji su po prirodi takvi da zahtijevaju višegodišnje praćenje. Najveći broj prijava po kojima je postupano odnosi se na područje obrazovanja djece i ostvarivanja prava na roditeljsku skrb.

Samo izvješće zasebno analizira prijave koje se odnose na povrede osobnih prava djece, prava djece kao članova društvene zajednice, obrazovna prava, zdravstvena prava, socijalna i ekonomska prava, ali i povrede brojnih drugih prava, dok ćemo se u članku najviše osvrnuti na problem nasilja nad djecom, odnosno na pravo na zaštitu djece od nasilja i zanemarivanja.

U usporedbi sa 2021. godinom u Uredu je 2022. godine zaprimljeno 27 prijava nasilnog i uznemiravajućeg postupanja prema djecu više nego ranije godine, odnosno riječ je o ukupno 296 prijava, od kojih se najveći broj odnosi upravo na nasilje, s obrazloženjem da se određeni, manji broj tih prijava odnosi na seksualno nasilje i spolno iskorištavanje i zlouporabu djece.

Pandemija korona virusa, potres, teška ekonomska situacija na površinu je iznjedrila nikad veći broj prijava nasilja u obitelji nad djecom, a najčešće roditelji koji među sobom teško postižu suglasnost posežu za krajnjim mjerama prijavljujući nasilje u obitelji i pravobraniteljici za djecu.

Riječ je o vrlo složenim situacijama u kojima roditelji iskorištavaju djecu za postizanje vlastitih ciljeva, a u takve su slučajeve uključeni i drugi članovi obitelji što postupanje u navedenom čini vrlo nezahvalnim, pa je tako u čak dva slučaja došlo i do smrti djeteta, a u kojima je Ured isto tako postupao.

U posljednje se vrijeme snažno apelira na jače sankcioniranje obiteljskih nasilnika, bolju edukaciju svih uključenih u kaznene i prekršajne postupke koji se vode nad počiniteljima nasilja.

Čak su i brojni dječji vrtići i škole prijavljivali zanemarivanje djece koje su uočili jer djeca nisu redovito dolazila na nastavu, nisu izvršavala školske obveze, bili su zapušteni u smislu higijene, a iz Izvješća proizlazi da je puno više djece nego ranije zatečeno u nedozvoljenim noćnim izlascima, što je isto moguće objašnjivo u kontekstu činjenice da je ranijih godina bilo manje izlazaka jer kafići i noćni klubovi nisu radili ili su radili ograničeno u vremenu pandemije.

Zabrinjavajuće je da se povećao i broj prijava koje se odnose na nasilje u odgojno-obrazovnim ustanovama, odnosno vrtićima i školama. Te se prijave uglavnom odnose na vršnjačko nasilje, ali nije zanemarivo da se određene prijave odnose na postupanje djelatnika vrtića i osnovnih škola, iako su to praktično iznimke, ali koje uglavnom ne bivaju pravilno sankcionirane, odnosno često ne dolazi do prijave nasilja nadležnim tijelima.

U Izvješću se ističe da postoje i primjeri nasilja nad djecom u domovima socijalne skrbi, sportskim klubovima, na javnim površinama i u susjedstvu, a pritom se uglavnom javlja isti problem da u takvim slučajevima ne utvrđuju nikakvi elementi prekršaja ili kaznenih djela, a pojedini kotačići unutar sustava uglavnom prebacuju odgovornost za djelovanje jedni na druge.

U zaključku se Izvješća navodi da je zabilježeno čak 100% više prijava vršnjačkog nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama nego godinu ranije, a više od 5000 djece je u 2022. godini bilo žrtvom kaznenog djela!

Ovakve su brojke i više nego zabrinjavajuće pa je važno raditi, ne samo na prevenciji svih oblika nasilja nad djecom, nego pravilno i pravodobno sankcionirati postupanje svih sudionika takvih oblika postupanja, bilo kaznenom ili prekršajnom sankcijom.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.