Pokretnine izuzete od ovrhe Foto: Pexels/ilustracija

Pokretnine izuzete od ovrhe

- | 1.7.2024. u 22:58h | Objavljeno u Pravni kutak

Ukoliko imate dugovanje opravdano je zabrinuti se vezano za pitanje mogu li i vaše pokretnine i koje to točno biti ovršene. Odgovore na ova pitanja možete pronaći u Ovršnom zakonu te je dobro upoznati se sa relevantnim zakonskim odredbama ako vam prijeti provođenje ovršnog postupka na vašem automobilu, motociklu, ali i vašim vrijednim umjetničkim fotografijama, ali drugim stvarima koje nisu izuzete od ovrhe sukladno članku 135. Ovršnog zakona.

Ovrhovoditelj će zasigurno prvo probati provesti ovrhu na Vašim novčanim sredstvima putem Financijske agencije, ali ako to ne uspije jer Vam je primjerice račun u blokadi, nezaposleni ste i ne ostvarujete nikakva primanja, ili imate otvoreni zaštićeni račun pa je naplata dugovanja jako spora ili gotovo nepostojeća, zasigurno će razmatrati i druge mogućnosti naplate svojeg potraživanja, pa je vjerojatno idući korak podnošenje prijedloga za ovrhu na pokretninama, a ako je dug stvarno visok za očekivati je da će i vaše nekretnine uskoro biti predmetnom ovršnog postupka, naravno pod uvjetom da ste vlasnik bilo kakve nekretnine.

Ako se zna gdje se pokretnine nalaze, prijedlog za ovrhu se podnosi sudu na čijem se području one nalaze, a ako pak nije poznato gdje se pokretnine nalaze za odlučivanje o prijedlogu nadležan je sud prebivališta, odnosno boravišta fizičke osobe, a ako je pravna osoba ovršenik onda je mjerodavno njezino sjedište. Ukoliko ovršenik primjerice ima vrijedan brod koji je na vezu u luci i vi točno znate gdje se on nalazi, svoj prijedlog možete podnijeti sudu na čijem se području takav brod nalazi.

Ovršni zakon je u velikoj mjeri nastojao zaštititi dostojanstvo ljudi, odnosno donošenjem istog se vodilo računa o tome da ne može baš sve što osoba posjeduje biti predmetom ovršnog postupka. Pa tako vaša odjeća, obuća, predmetni osobne uporabe, posteljina, posuđe, namještaj te stvari koje služe za zadovoljenje potreba kućanstva poput štednjaka, hladnjaka i perilice rublja ne mogu biti predmet ovrhe, isto kao niti hrana i ogrjev.

Nadalje je ovršni zakon vodio računa o tome da ona sredstva koja služe za rad i privređivanje ovršenika isto tako ne mogu biti predmetnom ovrhe. Primjerice ne možete nekome ovršiti poljoprivredne strojeve ako je to ovršeniku potrebno za njegovo poljoprivredno gospodarstvo, kao niti bilo kakve alate ili strojeve obrtnika koje on koristi za obavljanje svoje djelatnosti. Od ovrhe je izuzeto isto tako sve što koriste odvjetnici, liječnici, ljekarnici, odnosno druge osobe koje obavljaju neku profesionalnu djelatnost.

Novac je isto tako pokretna stvar, ali gotov novac koji bi primjerice pronašli kod provođenje ovrhe na pokretninama ovršenika u njegovoj kući ili stanu nije u cijelosti moguće ovršiti, pa tako sve ono što je inače zakonom izuzeto od ovrhe primjerice naknada za nezaposlene i u tom slučaju nije predmet ovrhe.

Osobni predmeti poput odličja, medalja, vjenčanog prstena, obiteljskih fotografija isto tako ne mogu vam biti ovršeni, kao niti pomagala koja služe invalidima za obavljanje životnih funkcija.
Iako je ovršenik u određenoj mjeri zaštićen jer mu gore navedeni predmeti ne mogu biti oduzeti, otpremljeni i prodani, sam proces provođenja ovrhe je iznimno stresan i neugodan.

Stoga je poželjno pokušati dogovoriti s ovrhovoditeljem nekakav modalitet otplate dugovanja, primjerice u ratama, nego se izlagati provođenju ovršnog postupka koji će biti stresan ne samo za ovršenika, već i za članove njegove obitelji, a sve će znatiželjno promatrati i vaši susjedi i osobe koje će se naći u blizini.

Označeno u