Podjela bračne stečevine nakon razvoda braka

- | 6.3.2023. u 21:59h | Objavljeno u Pravni kutak

Do razvoda braka može doći iz niza razloga, a svakako je najbezbolnije kada oba bračna druga traže razvod braka na temelju sporazuma, ali sud će brak razvesti i iz drugih razloga, odnosno kada utvrdi da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni ili ako je od prestanka bračne zajednice protekla godina dana.

Zakon ostavlja mogućnost bračnim drugovima da se sporazumiju o pravnim posljedicama razvoda braka, pa tako i da zajednički urede imovinske odnose, ali najčešće zbog teško i trajno poremećenih odnosa, svađa, inata, ljubomore i iz brojnih drugih razloga bračni drugovi teško donose odluku o podjeli imovine stečene za vrijeme trajanja bračne zajednice.

Stoga je sve popularnije ugovorno urediti imovinske odnose bračnih drugova i to temeljem bračnog ugovora koji omogućava bračnim drugovima da urede imovinskopravne odnose na postojećoj ili budućoj imovini u pisanom obliku, a na kojem ugovoru potpisi bračnih drugova moraju biti ovjereni kod javnog bilježnika.

Uvijek je bolje spriječiti, nego liječiti, i bračnim ugovorom unaprijed dogovoriti što od postojeće imovine svakog partnera, ali i svega eventualno stečenog u budućnosti pripada kome od njih, ali i dalje se veliki broj sudskih postupaka vodi upravo iz razloga jer takvi ugovori ne postoje, a ne postoji niti mogućnost dogovora i sporazuma među (bivšim) bračnim drugovima o tome što kome pripada nakon razvoda.

Za početak, važno je razlikovati vlastitu imovinu bračnih drugova od bračne stečevine. Ona imovina koju jedan od partnera već ima u trenutku sklapanja braka i dalje ostaje njegova vlastita imovina makar ulazi u brak. Isto tako, autorsko djelo je vlastita imovina onog bračnog druga koji je stvorio to autorsko djelo, ali imovinska korist koja bi se eventualno ostvarila od autorskog prava je bračna stečevina.

Obiteljski zakon definira bračnu stečevinu kao imovinu koju su bračni drugovi stekli RADOM za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine, a dobitak od igara na sreću također se, sukladno Zakonu, smatra bračnom stečevinom. Onaj bračni drug koji tvrdi da, primjerice, određena nekretnina predstavlja bračnu stečevinu, odnosno da je stečena radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili da potječe iz te imovine, mora to u sudskom postupku i dokazati.

Županijski sud u Varaždinu je u presudi iz 2018. godine zauzeo stav da nije dovoljno samo pozvati se na zakonsku presumpciju iz Obiteljskog zakona koja propisuje da su bračni drugovi u jednakim dijelovima suvlasnici bračne stečevine, odnosno jednostavno tvrditi da je nekretnina stečena kada su bračni drugovi bili u braku, nego da se moraju sudu predočiti i određeni dokazi koji potvrđuju da je tome upravo tako.

Prijedlog je, dakle, ukoliko bračni drugovi za vrijeme trajanja braka zajednički stječu određenu nekretninu da se odmah na taj način i provede uknjižba prava vlasništva u zemljišnim knjigama, odnosno da svaki od bračnih drugova bude upisan kao suvlasnik u ½ djela predmetne nekretnine jer već to predstavlja olakotnu okolnost sudu kod sudskog postupka podjele bračne stečevine.

Navedeno se napominje obzirom da vrlo često u praksi određena imovina predstavlja bračnu stečevinu, ali je u zemljišnim knjigama kao vlasnik upisan samo jedan od bračnih drugova.

Nadalje, problemi se pojavljuju kada je određena imovina kupljena kreditom pa dođe do razvoda braka. U sudskoj praksi se pojavio slučaj u kojem je došlo do razvoda braka, a jedan od partnera je nastavio otplaćivati stan i nakon prestanka bračne zajednice, iz čega se postavilo logično pitanje utječe li to na koji način na utvrđivanje je li predmetni stan bračna stečevina.

Sud je zauzeo stav da isto nije od utjecaja na utvrđenje da je stan bračna stečevina, ali da osoba koja je nastavila otplaćivati kredit ima pravo zatražiti povrat ½ uplaćenog iznosa po osnovi kupovnine s obzirom da je nakon razvoda braka nastavio otplaćivati mjesečne obroke iz svoje vlastite imovine.

Naravno da se u životu mogu pojaviti i brojni drugi različiti primjeri kada je vrlo teško razlučiti predstavlja li nešto vlastitu imovinu ili bračnu stečevinu, primjerice što se događa kada poslovni udjeli predstavljaju bračnu stečevinu ili ako je ugovor o doživotnom uzdržavanju sklopljen samo sa jednim bračnim drugom, a oba bračna druga ispunjavaju obveze koje iz istoga proizlaze?

U tim slučajevima vrlo je važna uloga suda koji ovisno o svakom pojedinačnom slučaju, a uzimajući u obzir sve okolnosti koje su mu predočene, donosi odluku.

Označeno u