Odjava vozila- gdje, kada i kako?

Sara Lacko | 15.8.2022. u 20:31h | Objavljeno u Pravni kutak

Svaki građanin mora biti upoznat sa svojim obvezama koje proizlaze iz pravnih propisa, pa tako i s obvezama glede odjave vozila. Obvezni ste odjaviti vozilo u slučaju da ste svoje vozilo prodali, da vam je ukradeno, uništeno ili da ga više jednostavno ne namjeravate koristiti. Ukoliko ste vozilo prodali prije 11. lipnja 2015. godine, dužni ste odjaviti vozilo, osim u slučaju da je u kupoprodajnom ugovoru navedeno da je kupac dužan odjaviti vozilo. Ukoliko ste vozilo prodali nakon 11. lipnja 2015. godine, vozilo je dužan odjaviti kupac vozila. Dakle, trenutno je važeće pravilo da je kupac taj koji je u obvezi odjaviti vozilo. Posebno se napominje da postoji situacija u kojoj je vlasnik vozila pravna osoba, pa ako odgovorna osoba u pravnoj osobi ne postupi sukladno gore navedenoj regulativi ne samo da je
odredbama prekršajnog zakona predviđeno kažnjavanje pravne osobe, nego i odgovorne osobe u toj pravnoj osobi.

Postupak odjave i potrebna dokumentacija za odjavu

Da bi proveli postupak odjave vozila možete otići u bilo koju stanicu za tehnički pregled vozila, a odjaviti ga morate osobno ili preko opunomoćenika. Pritom sa sobom morate ponijete sljedeću dokumentaciju kako bi uspješno proveli postupak odjave:

  • prometnu dozvolu
  • registarske pločice
  • osobnu iskaznicu vlasnika vozila ili opunomoćenika
  • za vozila vrste M1, N1 i L5 Potvrdu o obrađivanju otpadnog vozila po posebnom propisu ili Izjavu o mjestu čuvanja vozila osim u slučaju odjave oldtimera

Rokovi za odjavu vozila

Građani vrlo često nisu upoznati sa svojom obvezom da moraju produljiti prometnu dozvolu, odnosno kako moraju postupiti nakon isteka njene valjanosti. Neovisno o tome zbog kojeg razloga niste produljili prometnu dozvolu, u obvezi ste da u roku od 15 dana od isteka njezine valjanosti odjaviti vozilo, priložite prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratite registarske pločice stanici za tehnički pregled vozila.

Nešto dulji rok imate za poduzeti navedene radnje ako vam je vozilo uništeno, otpisano ili ukradeno i taj rok iznosi 30 dana; iz čega možemo zaključiti da je zakonodavac ipak imao nešto više razumijevanja za građane kada se nađu u nekoj od gore navedenih situacija.

Ako pak vam je važenje prometne dozvole isteklo prije više od godine dana, Ministarstvo unutarnjih poslova bez vašeg će postupanja, dakle samoinicijativno, postupiti na način da će odjaviti vozilo bez prometne dozvole i registarskih pločica, a jednako će postupiti i ako vozilo bude registrirano izvan Republike Hrvatske, a nakon primitka obavijesti o takvoj registraciji.

Posebna pravila za vrijeme covid pandemije

S obzirom da još uvijek nije proglašen kraj covid pandemije, aktualno pravilo glede gore navedenihobveza građana je takvo da za vrijeme trajanja epidemije u Republici Hrvatskoj, a najduže 30 dana od proglašenja njenog završetka, građani nisu u obavezi odjaviti vozila u zakonski propisanom roku od 15 dana, te neće biti sankcionirani. Činjenica da nećete biti novčano sankcionirani, naravno ne znači da smijete nakon isteka važenja prometne dozvole sudjelovati u prometu.

Preporuča se svakom vozaču da prouči svoje obveze koje proizlaze iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako ne bi ostali neugodno iznenađeni novčanim kaznama koje vam mogu biti izrečene, a u slučajevima u kojima možda niste niti svjesni da vaše postupanje nije u skladu s pravnim pravilima.

Označeno u