Odgovornost za štetu od divljači na motornom vozilu

- | 19.6.2023. u 21:44h | Objavljeno u Pravni kutak

Svakodnevno je na cestama sve veći broj automobila, ali i drugih prijevoznih sredstava, pa se sve češće susrećemo sa situacijama u kojima dolazi do naleta divljači na motorna vozila.

Ako ste se našli u ovoj neugodnoj situaciji zasigurno ste svjesni da nalet divljači može prouzročiti značajnu materijalnu štetu. Možete li se na bilo koji način zaštititi od navedenog i kako i od koga zahtijevati naknadu štete ukoliko do naleta već i dođe?

Prvo što u slučaju naleta divljači na Vaše motorno vozilo trebate napraviti jest nazvati policiju i pričekati dolazak policije kako bi se napravio očevid, odnosno sastavio zapisnik ili službena bilješka jer je to preduvjet za kasnije ostvarivanje prava na naknadu štete.

Policija o nastalom štetnom događaju obavještava predstavnika lovoovlaštenika koji je dužan doći na mjesto prometne nesreće. On u pravilu fotografira mjesta prometne nesreće, oštećeno vozilo, a ako se divljač nalazi na mjestu nesreće organizira njeno uklanjanje s ceste.

Njegova prisutnost je u svakom slučaju dobra za oštećenika jer će se lakše utvrditi postoji li znak divljač na cesti, na području kojeg se lovišta dogodio nalet, kao i na koju se točno životinju dogodio nalet.

Druga instanca kojoj se obraćate je Hrvatski lovački savez koji je vrlo detaljno na svojim web stranicama objasnio postupak podnošenja odštetnog zahtjeva te na stranicama postoji obrazac za prijavu štete u kojem morate popuniti podatke o oštećeniku-vlasniku vozila, podatke o vozaču u trenutku prometne nesreće ako je riječ o osobi različitoj od vlasnika vozila, podatke o vozilu i podatke o štetnom događaju.

Na samom kraju obrasca potpisujete pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da su navedeni podatci točni. Tako popunjeni obrazac podnosite elektroničkom poštom ili običnom poštom na adresu Hrvatskog lovačkog saveza u Zagrebu.

Obvezno morate voditi računa da prijavu izvršite najkasnije u roku od 5 dana od dana saznanja za nastanka štetnog događaja te da uz popunjeni obrazac dostavite i dokaz o nastanku prometne nesreće u kojem je sudjelovala divljač, a to je upravo gore navedeni zapisnik od policije. Dakle, nije dovoljno u konkretnom slučaju popuniti europsko izvješće o nesreći da bi imali pravo na naknadu štete.

Nakon toga procjenitelj Hrvatskog lovačkog saveza izlazi na teren i radi izvid i procjenu štete te u slučaju da je zahtjev osnovan obavještava oštećenika o načinu naknade štete.

Naravno da je nešto drugačija situacija kada je posljedica prometne nesreće smrt, teška tjelesna ozljeda ili ozljeda sudionika prometne nesreće u kojem slučaju procjenu štete vrše stručne osobe (liječnik cenzor) kojeg je ovlastio Hrvatski lovački savez, a kojim se pitanjem ne bavimo u ovome članku.

Na temelju dokumenata izvida i procjene štete ili eventualno računa popravka izdanog od trgovačkog društva/ obrta koje obavlja djelatnost popravka vozila utvrđuje se visina naknade štete. Nakon toga Hrvatski lovački savez dostavlja oštećenoj osobi dokument iz kojeg proizlazi iznosa naknade štete koji će joj biti isplaćen, a sve to najkasnije u roku od 30 dana od dana kada je oštećenik dostavio odštetni zahtjev zajedno za potvrdom policije.

Nakon cijelog navedenog postupka konačno slijedi isplata naknade štete i to s posebnog računa Hrvatskog lovačkog saveza i to isključivo na tekući ili žiro račun oštećene osobe.

Naravno da sve navedeno može postati i puno složenije i da ćete svoja prava morati ostvarivati u sudskom postupku obzirom da vrlo često odgovorne osobe otklanjaju od sebe odgovornost obzirom da su štete sve veće i veće zbog sve skupljih motornih vozila na cestama.

U svakom slučaju, vozači se pozivaju na maksimalan oprez na cestama, odnosno pridržavanje i poštivanje svih prometnih propisa kako bi u slučaju naleta divljači na motorno vozilo stigli na vrijeme reagirati i barem na taj način donekle umanjiti štetne posljedice.

Označeno u