Odgovornost biciklista za izazivanje prometne nesreće

Sara Lacko, mag.iur. | 1.8.2022. u 21:57h | Objavljeno u Pravni kutak

Biciklisti kao i svi drugi sudionici u prometu imaju svoja prava i obveze s kojima bi se trebali upoznati. Zasigurno ste i sami bili svjedoci različitih postupanja biciklista za koja vam je bilo jasno da nisu u skladu sa zakonskim propisima, a možda ste se i osjećali ugroženo velikom brzinom kretanja biciklista ili kretanjima na nedozvoljenim mjestima.

Stoga je vrlo važno da se upoznate sa obvezama koje vam kao ravnopravnim sudionicima u prometu nalažu odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a osobito ćemo se osvrnuti na odgovornost biciklista, odnosno kažnjavanje, kod samostalnog pada s bicikla, dakle bez sudjelovanja drugih vozila i osoba.

S pravnog gledišta, činjenica da ste pali s bicikla i ozlijedili se, pa čak i ako je pritom nastala samo materijalna šteta, smatra se prometnom nesrećom u smislu gore navedenog Zakona, pa možete ostati neugodno iznenađeni ako vam bude izrečena novčana kazna za izazivanje prometne nesreće.

To primjerice znači ukoliko ste vozili bicikl u alkoholiziranom stanju ili neprilagođenom brzinom, dakle postupali ste na način da ste prekršili prometne propise, i pritom se ozlijedili ili ste izazvali materijalnu štetu, pa makar to bilo samo na Vašem biciklu, smatrate se sudionikom prometne nesreće, iako ste ju skrivili sami i niste nikome drugome osim sebi nanijeli nikakve ozljede niti štetu.

U takvom slučaju možete računati da ćete biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna ako je prometnom nesrećom prouzročena samo materijalna šteta, a ako ste se ozlijedili morat ćete izdvojiti iznos od 2.000,00 kuna zbog počinjenog prekršaja.

Dakle, kao vozač bicikla morate upravljati biciklom na način da ne umanjujete stabilnost vozila, da ne ometate druge sudionike u prometu, uvijek morate držati obje ruke na upravljaču, a isto tako zabranjeno je pridržavati se za drugo vozilo, vući ili gurati predmete koji bi mogli vozača bicikl ometati u upravljanju istim ili na neki način ugroziti druge sudionike u prometu.

Ako ste zbog pada s bicikla zadobili i ozljede zbog kojih ste morali potražiti liječničku pomoć, recimo ako je riječ o nekom lomu ili uganuću, sukladno gore navedenom Zakonu, obveza je liječnika, odnosno zdravstvene ustanove da nakon što isti utvrde da su vam ozljede nastale padom s bicikla, predmetni događaj prijaviti policijskoj postaji prema području na kojem se dogodila prometna nesreća. Potom na očevid izlazi policija koja utvrđuje odgovornost za izazivanje prometne nesreće te izdaje (obvezni) prekršajni nalog.

Ukoliko smatrate da policija nije točno utvrdila okolnosti nastanka prometne nesreće ili da za istu niste odgovorni, nego da je primjerice razlog vašeg pada s bicikla rupa na cesti, neoznačeni radovi i sl., imate mogućnost izjavljivanja prigovora u roku od osam dana od dana primitka naloga.

Pritom kod izjavljivanja prigovora, a ovisno o okolnostima nastanka prometne nesreće, odnosno pada s bicikla, imate više pravnih mogućnosti, pa ukoliko smatrate da niste vi odgovorni za izazivanje prometne nesreće nego je ista posljedica loše infrastrukture, možete se pozvati na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja propisuje da je pravna ili fizička osoba obrtnik koja je nadležna za održavanje cesta zapravo odgovorna osoba jer nije obavljala svoju dužnost, a to je da vodi brigu i poduzima primjerene mjere koje su potrebne da se omogući sigurno i nesmetano odvijanje prometa.

U praksi se često u prigovorima stranke pozivaju na institut beznačajnog djela, a koji je institut uređen odredbama Prekršajnog zakona te nerijetko sudovi prihvaćaju pozivanje na isti i donose presudu kojom se okrivljeni oslobađaju od optužbe. Naime, predmetni institut je definiran Prekršajnim zakonom na način da isti zapravo govori da počinitelja ne treba kazniti za počinjeni prekršaj, iako su ostvarena sva njegova bitna obilježja jer je stupanj ugrožavanja ili povrede javnog poretka, društvene discipline i društvenih vrijednosti neznatan.

Dakle, i kao vozač bicikla morate voditi računa da ste ravnopravni sudionik u prometu, te da se od vas očekuje postupanje sukladno relevantnim zakonskim propisima, pa jednako kao i drugi sudionici u prometu možete biti kažnjeni za postupanje suprotno propisima koji vas obvezuju.

Označeno u