Novo pravo očeva - očinski dopust

Sara Lacko | 8.8.2022. u 20:13h | Objavljeno u Pravni kutak

Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama od svojeg je donošenja 2008. godine do danas doživio ukupno šest izmjena i dopuna, a posljednja zakonska izmjena stupila je na snagu prije nekoliko dana, točnije 1. kolovoza ove godine. Predmetni zakonski propis ključni je propis za reguliranje prava roditelja, ali i drugih osoba koje brinu o djetetu, na vremenske i novčane potpore, kao i pod kojim se uvjetima mogu ostvariti prava predviđena navedenim zakonom. Očinski dopust novi je institut uveden posljednjim zakonskim izmjenama, a čije je korištenje moguće pod određenim uvjetima.

Iz zakonske definicije proizlazi da je očinski dopust vrsta dopusta koja pripada zaposlenom ili samozaposlenom roditelju ili njemu izjednačene osobe koja se brine o djetetu, povodom rođenja djeteta, a radi pružanja njege i podizanja tog djeteta. Trajanje očinskog dopusta ovisi o tome je li riječ o rođenju jednog djeteta, blizanaca, trojki ili pak je riječ o vrlo rijetkoj životnoj situaciji istodobnog rođenja više od troje djece. Očinski dopust u neprekidnom trajanju od 10 radnih dana može koristiti otac ako je riječ o rođenju jednog djeteta, dok je u svih drugim gore pobrojanim slučajevima predviđeno korištenje očinskog dopusta u neprekidnom trajanju od 15 radnih dana.

Pravo na očinski dopust otac može koristiti do navršenih šest mjeseci života djeteta i to pod uvjetom da otac ne koristi nikakvo drugo pravo predviđeno Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama, poput primjerice roditeljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, mirovanja radnog odnosa do treće godine života djeteta.

Važno je napomenuti da gore navedeno pravo na 10, odnosno 15 radnih dana neprekinutog očinskog dopusta ocu pripada neovisno o tome je li majka djeteta zaposlena, samozaposlena ili nezaposlena, dakle neovisno o radnopravnom statusu majke. Isto tako, zakonom je zabranjeno prenositi pravo na očinski dopust na neku drugu osobu; dakle može ga iskoristiti jedino otac.

Zakon predviđa također i što se dešava sa pravom na očinski dopust u slučaju rođenja mrtvog djeteta, pa tako otac koji nije niti započeo s korištenjem očinskog dopusta zbog gore navedene situacije ili ako dijete umre za vrijeme trajanja očinskog dopusta, otac ima pravo koristiti očinski dopust u cijelom trajanju, odnosno ako ga je već počeo koristiti u preostalom trajanju.

Pitanje koje se također može pojaviti kod očeva koji namjeravaju koristiti navedeno pravo je što se primjerice dešava ako sam zaposlen na određeno vrijeme, odnosno nemam stalni radni odnos. Zakon to ne predviđa kao kriterij za korištenje prava na očinski dopust, nego je samo bitno da otac koji namjerava koristiti navedeno pravo mora imati devet mjeseci kontinuiranog radnog staža prije podnošenja zahtjeva za korištenje istog, odnosno 12 mjeseci s prekidima kroz 24 mjeseca.

Zasigurno je jedno od ključnih pitanja koje muči očeve koji se spremaju na korištenje ovoga prava koliko će iznositi naknada plaća u tom periodu od 10, odnosno 15 dana. Zakon je regulirao i to pitanja na način da je utvrđeno da otac ima pravo na naknadu plaće u iznosu od 100% osnovice utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, ali ne može iznositi više od 225,5 % proračunske osnovice, odnosno 7.500,13 kuna umjesto ranijih 170%, odnosno 5.654,20 kuna.

Ako otac koji je zaposlen namjerava koristiti pravo na očinski dopust postoji obveza da o svojoj namjeri obavijesti poslodavca i to najkasnije 15 dana prije dana očekivanog poroda, ako namjerava to pravo koristiti odmah nakon rođenja djeteta, odnosno ako ga namjerava koristiti kasnije, ali najkasnije do navršenih 6 mjeseci života djeteta, opet je dužan poslodavca o tome obavijestiti najkasnije 15 dana prije namjeravanog korištenja predmetnog prava. Osim toga, važno je znati da takva obavijest poslodavcu mora biti učinjena u pisanom obliku, a naravno za poslodavce je ključna informacija da isti neće snositi teret naknade plaće, nego su sredstva za navedeno osigurana u državnom proračunu.

Cilj je ovog instituta omogućiti i očevima da više uključe u skrb djeteta od najranije dobi, a kako bi razvili bolju emocionalnu povezanost sa svojim djetetom, odnosno obitelj može provesti navedene dane na okupu s obzirom da istovremeno s korištenjem prava na očinski dopust, majka može koristiti rodiljni dopust. Preostaje nam samo pratiti hoće li se očevi odlučiti na korištenje ovog prava kako bi vidjeli je li svrha uvođenja novog zakonskog instituta ispunjena.

Označeno u