Novčana naknada za nezaposlene

- | 27.3.2023. u 21:51h | Objavljeno u Pravni kutak

Za vrijeme nezaposlenosti određene kategorije osoba ostvaruju pravo na novčanu naknadu, ali da bi to pravo ostvarili moraju biti ispunjeni određeni uvjeti. Tri su osnovna uvjeta bez kojih nikako nećete moći ostvariti pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

Prvi uvjet je da imate minimalno 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca u trenutku prestanka radnog odnosa. Drugi uvjet je da radni odnos nije prestao krivnjom radnika ili voljom radnika. Glede drugog uvjeta može se pojaviti niz različitih situacija, pa tako, da bi ostvarili pravo na novčanu naknadu radni odnos vam ne smije prestati izvanrednim otkazom ugovora o radu, pisanim sporazumom sklopljenim s poslodavcem niti sudskom nagodbom.

Nadalje, pravo nećete ostvariti ako niste zadovoljili na probnom radu, tijekom pripravničkog odnosno vježbeničkog staža, kao i ukoliko niste položili stručni ispit u propisanom roku. Ako vam je poslodavac redovito otkazao ugovor o radu zbog vašeg skrivljenog ponašanja isto tako nećete moći tražiti ostvarivanje prava na HZZ-u. Konačno, ako vam je radni odnos prestao zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 3 mjeseca niste ispunili drugi uvjet potreban za ostvarivanje prava.

Posljednji, odnosno treći uvjet na čije ispunjenje morate pripaziti je da se na vrijeme prijavite Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, točnije u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa. Iznimno, ako ste iz opravdanih razloga propustili rok za prijavu, omogućeno vam je da u roku od 8 dana od kad je prestao razlog zbog kojeg ste propustili rok podnesete zahtjev, ali nikako ne kasnije od 60 dana od propuštanja roka.

Predmetni zahtjev možete podnijeti na različite načine, ali i dalje se isti najčešće podnose osobno prema mjestu prijavljenog prebivališta/boravišta. Na stranicama HZZ-a navedeno je da se zahtjevi mogu podnijeti i preporučenom poštanskom pošiljkom, ali i putem e-maila što bi svakako trebalo dodatno utjecati na ubrzanje postupka ostvarivanja prava na naknadu.

U svakom slučaju, prije nego što odlazite u područnu službu, ured odnosno ispostavu HZZ-a podnijeti zahtjev (ili pak isto šaljete poštom ili mailom) pripremite svu dokumentaciju koja vam je potrebna. Popunite prijavnicu za upis u evidenciju nezaposlenih, popunite obrazac zahtjeva za novčanu naknadu, pripremite dokaz o prestanku radnog odnosa koji vam mora potpisati i pečatirati poslodavac (primjerice ponesite odluku o otkazu ugovora o radu ili obavijest da je došlo do isteka ugovora o radu na određeno vrijeme), pripremite ujedno i platne liste za posljednja tri mjeseca kao dokaz o prosjeku bruto plaće te kopirajte karticu tekućeg računa banke.

Najvažnije pitanje koje zanima svakog radnika je koliko će mi iznositi predmetna novčana naknada i koliko dugo ću ostvarivati pravo na novčanu naknadu. Naravno da visina novčane naknade ovisi o plaći koju ste primali prije prestanka radnog odnosa. Osnovica za utvrđivanje visine novčane naknade je prosjek bruto plaće ostvaren u posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa, te ista za prvih 90 dana korištenja iznosi 60% te osnovice, a preostalo vrijeme korištenja samo 30% osnovice.

Naravno da pravo na novčanu naknadu ima i svoja ograničenja pa tako ovisno o broju godina koje ste proveli na radu imate i pravo na određeni broj dana u kojima ćete ostvarivati pravo na naknadu. Ako ste na radu proveli minimalno 9 mjeseci, a maksimalno 2 godine imate pravo 90 dana primati novčanu naknadu, ako pak se proveli na radu više od 5 godina to pravo možete koristiti 210 dana, odnosno čak 360 dana ako ste na radu proveli više od 10 godina.

Nakon što vaš zahtjev za ostvarivanje prava na naknadu bude pozitivno riješen morati ćete pričekati isplatu naknade koja se u pravilu isplaćuje do 10-og u mjesecu za prethodni mjesec (npr. naknada za ožujak isplaćuje se u travnju.)

Vrlo je važno pripremiti svu dokumentaciju koja vam je potrebna kako bi ostvarili pravo na naknadu koja će vam pomoći da prebrodite težak period do pronalaska novog zaposlenja, a radnici HZZ-a zasigurno će vam vrlo radi pomoći da prikupite i popunite sve potrebne obrasce i dokumentaciju.

Označeno u