Nasilje u obitelji - kazneno djelo i/ ili prekršaj

Sara Lacko, mag.iur | 11.4.2022. u 21:36h | Objavljeno u Pravni kutak

Pitanje nasilja u obitelji još uvijek je tabu tema o kojoj se rijetko govori u medijima, a brojni primjeri iz sudske prakse nam govore da to nikako nije nešto neuobičajeno i nešto što se "događa nekome drugome". Žrtve nasilja u obitelji, koja bi po prirodi stvari trebala biti zajednica u kojoj se osjećate sigurno, prihvaćeno i voljeno, nerijetko zbog situacije u kojoj se nađu osjećaju strah i sram, ne znaju kome se obratiti i koji im je pravni put zaštite dostupan.

Navedena problematika je u posljednje vrijeme ipak dobila javni karakter, puno više nego ikad prije, te i sam zakonodavac nastoji relevantnim pravnim propisima regulirati navedeno pitanje na najpovoljniji mogući način za žrtve. Ali je li to dovoljno i osjećaju li se žrtve zaštićenima, odnosno je li predviđena zaštita pravodobna ili ipak stiže prekasno?

Pitanjem nasilja u obitelji bave se osim Kaznenog zakona i Prekršajni zakon, a donesen je i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji vrlo detaljno definira krug osoba na koje se isti odnosi, određuje koji se oblici nasilja u obitelji postoje, propisuje prekršajnopravne sankcije za zaštitu od nasilja u obitelji, ali rješava i brojna druga pitanja.

Nasilje u obitelji nije samo primjena fizičke sile kako mnogi pomisle kada se spomene riječ nasilje, nego zakonski pojam uključuje i psihičko nasilje koje uzrokuje povredu dostojanstva ili stvori uznemirenost kod žrtve, spolno uznemiravanje, ali nasilje u obitelji može biti i ekonomsko (primjerice kada vam zlostavljač onemogućuje da koristite svoje osobne prihode, ne dozvoljava vam da se zaposlite, uskraćuje vam sredstva za održavanje kućanstva i sl.), a ako zanemarujete osobe starije životne dobi ili osobe s invaliditetom zakon će i to podvesti pod definiciju nasilja u obitelji.

Sve gore opisane radnje podvode se pod prekršaj te su Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji predviđene brojne prekršajno pravne sankcije za počinitelja, koje idu od novčane kazne do kazne zatvora, ali u određenim slučajevima nasilje u obitelji može predstavljati i kazneno djelo. Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u jednoj je od svojih odluka zauzeo stav da nije potreban kontinuitet u nasilničkom ponašanju, namjera ili povod istog, već je kažnjiv svaki pojedinačni čin nasilja u obitelji, pa makar bio izoliran i ekscesan.

Kao što je gore napomenuto, nasilje u obitelji može predstavljati i kazneno djelo pod određenim uvjetima. Kazneni zakon u članku 179.a, propisuje kazneno djelo nasilja u obitelji na sljedeći način: "Tko teško krši propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod člana obitelji ili bliske osobe izazove strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba ili je dovede u ponižavajući položaj ili stanje dugotrajne patnje, a time nije počinjeno teže kazneno djelo, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do tri godine".

Pojednostavljeno rečeno, ako vas član obitelji zlostavlja fizički, psihički, ekonomski, uznemirava vas spolno ili tjelesno kažnjava ili ponižavajuće postupa prema djeci, starijim članovima kućanstva ili zanemaruje potrebe osoba s invaliditetom koji se smatraju članovima obitelji, a zbog takvog ste postupanja u strahu za svoju sigurnost ili ste takvim postupanjem dovedeni u stanje dugotrajne patnje, žrtva ste kaznenog djela nasilja u obitelji za koje počinitelj može biti kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju od čak tri godine.

Zasigurno vam je nakon čitanja zakonske definicije kaznenog djela nasilja u obitelji u oku upao dio koji navodi "a time nije počinjeno teže kazneno djelo". Riječ je o klauzuli supsidijarnosti, što znači da će počinitelj odgovarati za kazneno djelo nasilja u obitelji samo ako time nije počinio neko drugo teže kazneno djelo, to primjerice može biti prijetnja, nanošenje teške tjelesne ozljede, silovanje i sl., u kojem će slučaju naravno odgovarati za to drugo, teže kazneno djelo.

Iako će mnogi čitatelji opet reći da sve to dobro zvuči u teoriji, ali da je praksa nešto sasvim drugo, samo se javnim isticanjem ove problematike žrtve mogu ohrabriti da prijavljuju nasilje u obitelji i da se informiraju o svojim pravima koja nisu i ne bi trebala biti samo mrtvo slovo na papiru.

Označeno u