Minimalni iznosi za uzdržavanje 2024. godine Foto: Pexels/ilustracija

Minimalni iznosi za uzdržavanje 2024. godine

- | 10.6.2024. u 21:28h | Objavljeno u Pravni kutak

Država svake godine donosi novu Odluku o minimalnim novčanim iznosima potrebnim za mjesečno uzdržavanje djeteta kao i Odluku o tablici o prosječnim potrebama maloljetnog djeteta pa je tako napravila i 2024. godine koje su Odluke stupile na snagu 27. travnja 2024. godine.

Ovisno o prosječnoj mjesečnoj isplaćenoj neto plaći po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu određuje se minimalni iznos potreban za uzdržavanje maloljetnog djeteta i to po postotku, tako da je za mlađu djecu taj postotak nešto manji, dok je za stariju djecu taj postotak nešto veći.

Za dijete do 6 godina starosti taj postotak je 17% prosječne plaće što znači da je minimalni iznos uzdržavanja kojeg treba snositi roditelj koji s djetetom ne živi 195,16 eura, za dijete od 7 do 12 godina taj postotak iznos 20%, odnosno 229,60 eura, dok za dijete od 13 do 18 godina života roditelj treba plaćati 252,56 eura odnosno 22% prosječne plaće.

Navedeni su iznosi dobiveni na način da se u 2023. godini pratila neto plaća zaposlenih u pravnim osobama Republike Hrvatske od siječnja do prosinca te je izračunato da je prosječna isplaćena plaća iznosila 1.148,00 eura.

Naravno da neki roditelji imaju znatno manja, a neki pak znatno viša primanja od prosječne plaće pa se gore navedeni iznosi smatraju minimalnim iznosima potrebnima za mjesečno uzdržavanje maloljetnog djeteta te se razlikuju ovisno o dobi djeteta. To pojednostavljeno znači da onaj roditelj koji ne živi s djetetom i obveznik je plaćanja kolokvijalno nazvane alimentacije mora računati sa plaćanjem gore navedenih iznosa ako ima plaću do iznosa od 1.148.00 eura.

Ako pak roditelj obveznik uzdržavanja ima viša primanja od 1.148,00 eura mjesečni iznos uzdržavanja mu sud može odrediti u znatno većem iznosu, pa ako su vam primanja primjerice u rasponu od 1.501,00 eura do 1.600,00 eura za dijete do 6 godina možete biti obvezani plaćati alimentaciju u visini od 263,50 eura, za dijete od 7-12 godina alimentaciju u visini od 310,00 eura i za dijete starosti od 13-18 godina alimentaciju u visini od 341,00 eura.

Ako pak ste obveznik uzdržavanja dvoje ili više djece ili ako imate dijete koje svojim vlastitim prihodima doprinosi svojem uzdržavanju sud može utvrditi i alimentaciju u nižem iznosu od gore navedenog zakonskom minimuma, ali nikako ne manje od polovice zakonskog minimuma.

Ukoliko ste primjerice nezaposleni i smatrate da niste iz tog razloga za vrijeme nezaposlenosti dužni plaćati određene iznose alimentacije to nažalost nije tako te se potencijalno izlažete i kaznenoj odgovornosti, odnosno počinjenju kaznenog djela povrede dužnosti uzdržavanja.

Ukoliko su iznosi uzdržavanja za vašu maloljetnu djecu određeni primjerice prije nekoliko godina i to u znatno manjoj visini od iznosa propisanih Odlukom iz 2024. godine imate pravo tražiti da se takvi iznosi povećaju, odnosno usklade za materijalnim potrebama djeteta koje je sada starije i logično ima veće mjesečne potrebe, a osobito ako se uzme u obzir da su posljednjih godinu dana osnovni egzistencijalni troškovi znatno porasli.

Ukoliko ne postoji mogućnost dogovora roditelja koji stanuje s djetetom i roditelja obveznika uzdržavanja o povećanju iznosa uzdržavanja uvijek vam na raspolaganju stoji sudski postupak u kojem će se u svakom pojedinom slučaju utvrditi kolike su potrebe djeteta kao primatelja uzdržavanja, odnosno kolike su mogućnosti uzdržavanja na strani roditelja koji je obveznik uzdržavanja.

Označeno u