Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu

- | 19.12.2022. u 21:58h | Objavljeno u Pravni kutak

Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u šezdesetak članaka dovodi do usklađivanja Zakona o radu sa europskim direktivama koje nalažu potrebu uređivanja pitanja poput balansa između poslovnog i privatnog života radnika, ali i detaljno uređivanje pojedinih pitanja koja su se javila uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa i potresa.

Predložene izmjene i dopune mijenjaju postojeći Zakon o radu u dijelu koji se odnosi na rad na određeno vrijeme, sezonske poslove, rad na izdvojenom mjestu rada i radu na daljinu, dodatni rad radnika, probni rad, obvezu obrazovanja i osposobljavanja za rad, neplaćeni dopust, odsutnost s posla, plaću, prestanak ugovora o radu, otkazu ugovora o radu na određeno vrijeme, otkaznom roku, otpremnini, sudskoj zaštiti prava iz radnog odnosa, ali i u brojnim drugim odredbama došlo je do intervencije zakonodavca.

Obzirom na veliki broj predloženih izmjena i dopuna Zakona o radu, u članku ćemo se baviti samo određenim izmjenama koje su zanimljive velikom broju radnika.

Kako je u vrijeme pandemije korona virusa rad od kuće postao jako popularan, postalo je jasno da aktualni Zakon o radu jednostavno nije mogao zadovoljiti sve izazove koji su se pojavili, pa je u konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu došlo do izmjene članka koji se odnosi na rad na izdvojenom mjestu rada i rada na daljinu, a uvedene su i odredbe koje propisuju obvezni sadržaj ugovora o radu u slučaju rada na izdvojenom mjestu rada i rada na daljinu.

Rad na izdvojenom mjestu rada definiran je kao je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili drugom prostoru slične namjene koji je određen temeljem dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.

Novi je prijedlog također da se rad na izdvojenom mjestu rada razlikuje od rada na daljinu pri čemu je rad na daljinu definiran kao rad koji se obavlja putem informacijsko komunikacijske tehnologije, pri čemu poslodavac i radnik ugovaraju pravo radnika da samostalno određuje gdje će taj rad obavljati, što može biti promjenjivo i ovisiti o volji radnika, zbog čega se takav rad ne smatra radom na mjestu rada odnosno na izdvojenom mjestu rada u smislu propisa o zaštiti na radu.

Slijedom navedenog evidentno je da je poslodavcima i radnicima ostavljena puno veća sloboda u reguliranju prava i obveza iz radnog odnosa u odnosu na ranije zakonsko uređenje.

Nadalje, i rad na izdvojenom mjestu rada i rad na daljinu mogu se ugovoriti kao stalni, privremeni ili povremeni, a sve ovisi zapravo o volji poslodavca i radnika, odnosno njihovom zajedničkom dogovoru.

Obzirom da pitanje nastanka izvanrednih okolnosti poput potresa, poplave, epidemija bolesti isto tako nije bilo dovoljno uređeno ranijom zakonodavnom regulativom, novi prijedlog je da u slučaju nastanka izvanrednih okolnosti nastalih uslijed epidemije bolesti, potresa, poplave, ekološkog incidenta i sličnih pojava, poslodavac može, radi nastavka poslovanja te zaštite zdravlja i sigurnosti radnika i drugih osoba, bez izmjene ugovora o radu s radnikom dogovoriti rad na izdvojenom mjestu rada čime se evidentno ide u prilog poslodavcima da zadrže postojeće radnike, a istovremeno brinu o njihovom zdravlju.

Osim toga, zakonodavac nastoji zaštititi radnike koji rade na izdvojenom mjestu rada, odnosno na daljinu i to na način da propisuje da plaća i druga materijalna prava takvih radnika moraju biti ista kao i onih koji rade u prostorijama poslodavca, radniku pritom ne smiju biti uskraćena prava na korištenje dnevnog, tjednog i godišnjeg odmora.

Nadalje takvi radnici imaju pravu da im se naknade troškovi nastali zbog obavljanja posla, ako je rad ugovoren kao stalan ili kada u jednom kalendarskom mjesecu traje dulje od deset radnih dana, a tu se misli primjerice na režijske troškove koje radnik ima ako radi od kuće.

Velika prednost koju donosi izmijenjeni i dopunjeni Zakon o radu je i taj da radnik koji uobičajeno radi u prostorima poslodavca, a radi usklađivanja radnih i obiteljskih obveza, sada može zatražiti od poslodavca da mu izmjeni ugovor o radu i ta na način da određeno vrijeme radi na izdvojenom mjestu rada, a osobito radi zaštite zdravlja uslijed dijagnosticirane bolesti ili utvrđenog invaliditeta, trudnoće ili roditeljskih obveza prema djeci do navršene osme godine života, kao i radi pružanja osobne skrbi osobi koja je zbog ozbiljnog zdravstvenog razloga potrebna članu uže obitelji s kojom radnik živi u kućanstvu.

Obzirom na brojne predložene izmjene i dopune, preporuka je i radnicima i poslodavcima da se detaljno upoznaju sa novinama koje se uvode u Zakon o radu, a radi usklađivanja za europskim propisima.

Označeno u