Kako podijeliti imovinu nakon razvoda?

- | 18.12.2023. u 21:05h | Objavljeno u Pravni kutak

Postupak razvoda braka i podjele bračne stečevine može biti puno jednostavniji, brži, a u konačnosti i financijski jeftiniji ako bračni drugovi imaju volje i želje svoje odnose riješiti mirnim putem.

To jednako vrijedi za postupak samog razvoda i postizanja plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ako parovi imaju zajedničku maloljetnu djecu, ali i za postupak uređenja imovinskopravnih odnosa bračnim ugovorom.

Situacija je puno složenija ako parovi imaju zajedničku ili zajedničke nekretnine stečene za vrijeme trajanja braka i ako su rješenje stambenog pitanje financirali kreditom, ali i u tom slučaju svoje odnose bračni drugovi mogu urediti ugovorom u pisanom obliku na kojem ugovoru moraju ovjeriti svoje potpise kod javnog bilježnika.

Dakle, ukoliko ste se razveli i za vrijeme trajanja braka ste stekli zajedničku nekretninu u kojoj ste živjeli kao obitelj, evidentno je da će nakon razvoda braka jedan partner morati iseliti iz te nekretnine dok će drugi partner u njoj ostati živjeti, sa ili bez vaše zajedničke djece.

U praksi se pokazuju različite situacije, primjerice nekretnina jest bračna stečevina, ali je u zemljišnim knjigama kao vlasnik uknjižen samo jedan bračni drug, pa pritom drugi bračni drug može tražiti da se utvrdi njegovo suvlasništvo, odnosno tražiti da se on uknjiži kao vlasnik polovice takve nekretnine.

Naravno da je moguće da su bračni drugovi živjeli u nekretnini koja je vlastita imovine jednog od njih, primjerice roditelji su kupili stan svojem sinu ili kćeri ili ga je jedan bračni drug stekao nasljeđivanjem, ali je drugi bračni drug godinama ulagao svoja novčana sredstva u tu nekretninu i izvršio znatna ulaganja te u takvom slučaju drugi bračni drug ni na koji način ne može postati suvlasnikom takve nekretnine, ali ima pravo tražiti isplatu na ime ulaganja koje je izvršio u tu nekretninu.

Situacija postaje još kompliciranija ako je stambeno pitanje riješeno kreditom koji zajednički otplaćuju bračni drugovi ili pak kredit otplaćuje samo jedan bračni drug, a još je složnija situacija ako taj kredit u vrijeme podjele bračne stečevine još nije otplaćen.

U takvim slučajevima situaciju je najjednostavnije riješiti gore spomenutim bračnim ugovorom kojim se najčešće regulira da onaj bračni drug koji ostaje živjeti u toj nekretnini dalje preuzima otplatu kredita. Naravno da tu treba sagledati i riješiti pitanje odnosa s bankom ako je korisnik kredita bio jedan bračni drug, a sada bi drugi bračni drug preuzeo obvezu plaćanja tog kredita jer sklopljeni bračni ugovor nema nikakvog utjecaja na ugovor o kreditu sklopljen s bankom.

U tom slučaju treba pokušati s bankom regulirati predmetni odnos, odnosno pristupiti sklapanju odgovarajućih ugovora s bankom jer će u protivnom banka i dalje otplatu kredita zahtijevati od bračnog druga s kojim je prvobitno bio sklopljen ugovor.

U praksi se naravno pojavljuje niz pitanja i nemoguće je dati jedan jedinstveni odgovor koji će vam razjasniti sve probleme s kojima se možete susreti kod podjele bračne stečevine.

Sudska praksa je brojna, ali i raznolika, u navedenom pravnom području, a činjenično stanje se razlikuje od predmeta do predmeta te svakom od slučajeva treba pristupiti kao jedinstvenom, a osobito je teško dokazati određene činjenice ako brak prestaje nakon više desetljeća zajedničkog života i ulaganja, a dokumentacija o ulaganjima nije sačuvana.

Primjera radi, neki bračni drugovi žele svoju bračnu stečevinu prenijeti na svoju maloljetnu djecu nakon razvoda braka, neki su zajednički gradili poslovanje trgovačkog društva dugi niz godina, ali je osnivač društva samo jedan od bračnih drugova, neki bračni drugovi su ulagali u vrijednosne papire, a drugi pak su napravili brojne dugove koje i dalje treba otplaćivati.

Svaka od tih situacija je jedinstvena i specifična i zahtjeva individualizirani pristup, osobito ako namjeravate svoje odnose riješiti na miran način sklapanjem bračnog ugovora, a kako bi u konačnosti podjelu riješili u interesu oba bračna druga.

Označeno u