Kako odvjetnici preživljavaju štrajk?

- | 24.7.2023. u 22:06h | Objavljeno u Pravni kutak

Službenici i namještenici u pravosuđu već nekoliko tjedana traže poboljšanje svog materijalnog statusa, a svi polako postajemo svjesni njihove važnosti u pravosudnom sustavu obzirom da evidentno pravosuđe bez njih ne funkcionira.

Osim fizičkih i pravnih osoba koje su stranke u različitim postupcima koji se vode pred sudovima svakako su ovim dugotrajnim štrajkom najviše pogođeni odvjetnici koji u ovakvoj situaciji praktično ne mogu obavljati svoju službu, a samim time niti ostvarivati prihode.

Iako je generalan stav javnosti da su odvjetnici i više nego dobro materijalno osigurani za mnoge odvjetnike ne stoji takvo uvriježeno mišljenje. Iz navedenog je razloga odvjetnicima svakako u interesu da se što prije pronađe rješenje nastale situacije kako bi pravosudni sustav počeo funkcionirati, a osobito uzimajući u obzir činjenicu da su počeli godišnji odmori te da je uvijek po prirodi stvari puno manje posla u ljetnim mjesecima u navedenoj struci.

Kako bi se olakšalo ovo teško razdoblje za brojne samostalne odvjetnike, ali i odvjetnike organizirane u različite oblike društava, kao i njihove odvjetničke vježbenike i druge zaposlenike odvjetničkih ureda Hrvatska odvjetnička komora donijela je određene zaključke i obavijesti vezane za štrajk pravosudnih djelatnika.

Prvenstveno, Upravni odbor HOK-a oslobodio je svoje članove plaćanja članarine i posmrtnine za kolovoz i rujan 2023. godine, a na pojedinim je zborovima ostalo da odluče hoće li se ukinuti i plaćanje zborske članarine; što je varaždinski zbor i odlučio. Nije riječ o velikom novčanom iznosu, ali svakako ukazuje na brigu HOK-a za svoje članove.

Nadalje, jedan od ključnih koraka koje je poduzeo HOK je taj da je uputio dopis ministru financija Republike Hrvatske te predložio oslobođenje obveze plaćanja doprinosa na plaće i iz plaće za sve odvjetnike, odvjetničke vježbenike i druge zaposlenike odvjetničkih ureda u trajanju od najmanje dva mjeseca, s mogućnošću da se te mjere i produlje do okončanja štrajka, ali odgovor na navedeni prijedlog još nije uslijedio. Što i ne čudi obzirom da bi bila interesantna reakcija štrajkaša na odluku da za odvjetnika ima novaca, a sa pravosudne službenike i namještenike nema.

Manje je poznato javnosti da odvjetnici praktično nemaju pravo na godišnji odmor jer im čitavo vrijeme putem e-komunikacije i poštanskim putem stižu sudske odluke koje su uvijek vezane rokom preuzimanja. Doduše, u vremenu štrajka odluke se uglavnom ne donose i ne otpremaju, osim u hitnim predmetima, ali za vrijeme urednog funkcioniranja sustava to je predstavljalo ogroman problem u organizaciji rada odvjetničkog ureda.

Iz navedenog je razloga predsjedniku Vrhovnog suda RH upućen dopis, koji je on i prihvatio i uputio preporuku svim sudovima da u razdoblju od 01. do 15. kolovoza ne otpremaju sudske odluke i dopise od čijeg preuzimanja počinju teći rokovi, osim naravno u predmetima u kojima je potrebno žurno postupanje.

Odvjetnici već sada brinu da će po okončanju štrajka potencijalno uslijediti niz novih problema. Obzirom da se sudske rasprave odgađaju već tjednima, ne zaprimaju se pismena putem pošte niti putem e-komunikacije, osim kao što je ranije napomenuto u hitnim slučajevima, nakon uspostave normalnog stanja u pravosuđu najvjerojatnije će odvjetnici biti zatrpani poštom koju su obvezni preuzeti te u vrlo kratkim rokovima (najčešće 3, 8 ili 15 dana) poduzeti radnje radi zaštite prava i interesa svojih stranaka.

Jednostavno rečeno, nekoliko mjeseci štrajka će "doći na naplatu" u vrlo kratkom vremenskom periodu te će ponovno odvjetnici biti ti koji će se rokova morati uredno pridržavati kako ne bi prouzročili štetu strankama. Stoga je uslijedio i prijedlog da se rokovi preuzimanja pismena s e-komunikacije produlje na 30 dana, ali samo na rok od 3 mjeseca nakon okončanja štrajka.

Obzirom da je u HOK-u upisano oko 6500 odvjetnika i odvjetničkih vježbenika, a ako njima pribrojimo i brojne druge djelatnike odvjetničkih ureda evidentno je da je ogroman broj ljudi pogođen ovim štrajkom te ukoliko se zajednički jezik štrajkaša i vladajućih ne pronađe u vrlo kratkom roku pritisak na vladajuće zasigurno više neće vršiti samo pravosudni službenici i namještenici.

Označeno u