Kako naplatiti svoje potraživanje?

- | 5.2.2024. u 21:26h | Objavljeno u Pravni kutak

Ishodili ste sudsku odluku kojom je vašem dužniku naloženo da vam isplati određeni novčani iznos i mislili ste da ste došli do kraja agonije i da ćete napokon dobiti natrag svoj novac? Nažalost, sudska odluka koju ste vrlo vjerojatno čekali jako dugo, nije nikakva garancija da ćete svoje potraživanje imati iz čega naplatiti od dužnika, a malo je vjerojatno da će dužnik svoje dugovanje namiriti dobrovoljno obzirom da to nije učinio za vrijeme čitavog trajanja sudskog postupka.

Dakle, iako je pozitivna sudska presuda veliki korak k naplati vašeg potraživanja, put do naplate ipak će možda potrajati još koji mjesec ili čak godinu, a nije nemoguće da će vaše potraživanje unatoč svim poduzetim radnjama ostatati nenamireno.

Iz navedenog je razloga vrlo važno i prije samog pokretanja sudskog postupka procijeniti rizik upuštanja u sudski spor obzirom da ćete vi sami morati predujmiti sve sudske i odvjetničke troškove, pa će vam u slučaju nemogućnosti naplate od dužnika, pokretanje postupka zadati još veće financijske poteškoće nego ste ih imali prije. Navedeno osobito treba uzeti u obzir u slučaju u kojem vam je dužnik pravna osoba koja vrlo lako može završiti u stečajnom postupku.

U svakom slučaju vrlo je važno provjeriti putem Financijske agencije je li vaš dužnik u blokadi, odnosno ima li u redoslijedu osnova za plaćanje i druge neizvršene osnove za plaćanje, što u prijevodu jednostavno znači da morate provjeriti ima li vaš dužnik uopće otvoren račun u banci i postoje li i druge osobe čiji je isti dužnik.

Ukoliko je tome tako vi ćete biti samo jedan od dužnika u redoslijedu naplate te ćete morati čekati da se svi dužnici koji su prije vas uspjeli zatražiti naplatu svojih potraživanja eventualno i naplate. To znači da bi put to vaših novaca mogao biti jako dugotrajan, ovisno o tome koliko je vjerovnika prije vas i kolika su njihova potraživanja.

Ako pak ste sretni da je vaš dužnik bez ovrha, svoje ćete potraživanje vrlo jednostavno naplatiti putem zahtjeva za izravnu naplatu s kojim ćete dostaviti i sudsku odluku iz koje proizlazi vaše potraživanje te ćete ponovno morati snositi trošak predujma za postupanje Financijske agencije.

Druga mogućnost naplate vaših potaživanja je predlaganjem ovrhe na pokretninama vašeg dužnika koje će u slučaju da se donese rješenje o ovrsi biti zapljenjene, procjenjene, oduzete ovršeniku i u konačnosti prodane te će iz iznosa dobivenog prodajom doći do vašeg namirenja.

Sam pogled na sve ovršne radnje koje moraju biti poduzete da bi došlo do prodaje pokretnina ovršenika može vas obeshrabriti, a i sam proces pljenidbe pokretnina može biti vrlo neugodan i izazvati brojne emotivne reakcije kod dužnika, zbog čega se mnogi vjerovnici ne odlučuju na naplatu svojih potraživanja na ovaj način.

Nekad je samo primanje rješenja o ovrsi na pokretninama dostatno da dužnik krene sa dobrovoljnim namirenjem duga obzirom da želi izbjeći dolazak sudskog ovrhovoditelja u njegov stan ili kuću.

Konačno, ako vaše potraživanje prelazi iznos od 5.300,00 eura možete ga pokušati namiriti i na nekretninama ovršenika. Za početak je vrlo važno od nadležnih tijela pribaviti podatke koje sve nekretnine ovršenik ima u vlasništvu pa potom utvrditi postoje li na istima određena založna prava ili već pokrenuti ovršni postupci, a ponovo da bi vidjeli imali li uopće smisla pokretanje ovršnog postupka ili ćete ponovno potrošiti novčana sredstva koja vam u konačnosti neće biti vraćena.

Dakle, prije nego se uopće odlučite pokretati sudske postupke bilo koje vrste radi naplate svojih potraživanja, bitno je precizno utvrditi činjenično stanje, odnosno raspitati se ima li vaš dužnik otvoren račun u banci, je li zaposlen, ima li pokrenute druge ovršne postupke na svojim računima, ima li pokretnine u svojem vlasništvu, primjerice ima li vozila - a koje podatke možete pribaviti od nadležne policijske uprave, a konačno ako je vaše potraživanje veće možete razmišljati i o naplatu svojeg potraživanja ovrhom na nekretninama.

Označeno u