Kako je na izdržavanju zatvorske kazne? Foto: VV arhiva / ilustracija

Kako je na izdržavanju zatvorske kazne?

- | 11.3.2024. u 21:25h | Objavljeno u Pravni kutak

Kratki odgovor bi bio, nimalo lijepo. Ukoliko ste se doveli do situacije da se morate javiti na izdržavanje zatvorske kazne, i ako mislite da se to Vama nikada ne može dogoditi, nažalost nije baš uvijek tako.

Primjerice, svakodnevno smo sudionici u prometu te bez ikakve namjere možete prouzrokovati prometnu nesreću i nažalost biti osuđeni na zatvorsku kaznu. U tom slučaju, poželjno je pripremiti se na ovo što Vas očekuju u zatvorskom sustavu, koji je sve, samo ne ono na što ste naviknuti u vanjskom svijetu.

Naravno, uvjeti na izvršavanju zatvorske kazne razlikuju se od zatvora do zatvora, odnosno od kaznionice do kaznionice. U svakom slučaju morate se pomiriti da će Vam kontakt sa vanjskim svijetom biti u velikoj mjeri ograničen, pa ćete tako imati ograničeni broj minuta telefonskih poziva, a posjete Vaših najbližih su isto tako strogo regulirane i vremenski ograničene uz odobrenje upravitelja zatvora.

Režim na izvršavanju zatvorske kazne je isto tako vrlo strog, u točno određeno vrijeme imate buđenje, obroke, šetnju. Naravno da muške i ženske osobe kaznu izdržavaju odvojeno, s time da istražni zatvorenici i oni osuđeni u prekršajnim postupcima bivaju odvojeni od onih na izdržavanju zatvorske kazne.

Zakon o izvršavanju kazne zatvora propisuje koja sve prava treba osigurati zatvorenicima, pa tako, između ostalog, smještaj primjeren ljudskom dostojanstvu i zdravstvenim standardima, redovite obroke hrane i pitke vode, rad, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, dodir s vanjskim svijetom, boravak na otvorenom prostoru kaznionice odnosno zatvora najmanje dva sata dnevno i brojna druga prava.

Nažalost, to u praksi ne izgleda baš uvijek tako kako je Zakonom propisano, pa zatvorenici vrlo često spavaju u pretrpanim sobama, u krevetima na kat, istu kupaonicu koristi veliki broj zatvorenika, što najbolje potvrđuje veliki broj parničnih postupaka pokrenutih radi naknade štete zbog neprimjerenih uvjeta zatvorskog smještaja osoba lišenih slobode, kao i veliki broj podnijetih ustavnih tužbi zbog povrede dostojanstva osuđenika.

Ustavni sud je 2022. godine usvojio ustavnu tužbu jer je zatvorenik imao na raspolaganju manje od 3m2 osobnog prostora u Kaznionici u Lepoglavi što je ocijenjeno kao povreda ustavnog prava zbog nedostatka osobnog prostora, odnosno ustanovljeno je da je zatvorenik bio izložen trpljenju i poniženju koje nadilazi stupanj trpljenja ili poniženja koji je u takvim slučajevima neizbježan.

Zanimljiva je i odluka Ustavnog suda koji je ocijenio da su nedovoljni osobni prostor za zatvorenika zajedno s nedostatkom pristupa toaletu kroz dulje vremensko razdoblje unutar dana (naime, odjel nije imao sanitarni čvor te su zatvorenici bili prisiljeni vršiti nuždu u plastične posude u prisutnosti ostalih zatvorenika bez ikakvih higijenskih potrepština) razlog za naknadu neimovinske štete.

Evidentno je da stanje i uvjeti života u zatvoru i kaznionicama ne odgovaraju onome što propisuje Zakon, pa zatvorenici vrlo često borave u neljudskim uvjetima, bivaju poniženi i s njima se ne postupa dostojanstveno zbog čega je potrebno razmisliti o dogradnji i proširenju zatvorskih ustanova i ustanovljavanju kvalitetne zakonodavne platforme ovog pravnog područja.

Označeno u