Je li lako razvesti brak?

- | 30.10.2023. u 21:18h | Objavljeno u Pravni kutak

Razvod braka, misleći pritom na sam sudski postupak, može proći vrlo jednostavno, ali ako ne postoji želja i volja stranaka za dogovor i ovaj postupak može postati vrlo dugotrajan i mukotrpan za oba bračna druga, a još više za zajedničku djecu.

Ako u braku nisu rođena zajednička djeca, odnosno ako su djeca već punoljetna, najjednostavnije je da bračni drugovi u zajedničkom dogovoru sudu podnesu prijedlog za sporazumni razvod braka koji će u izvanparničnom postupku bez održavanja rasprave donijeti odluku da se razvodi brak.

Ako pak jedan od bračnih drugova u gornjoj situaciji ne želi razvod braka, drugom bračnom drugu preostaje da podnese tužbu radi razvoda braka, a koji će parnični postupak u pravilu uvijek završiti razvodom, neovisno o tome što druga strana ne želi razvod braka jer će sud razvesti brak kada utvrdi da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni i/ili da je od prestanka bračne zajednice protekla godina dana.

Puno je složenija situacija kada su u braku rođena zajednička djeca koja su u trenutku razvoda još uvijek maloljetna jer se u tom slučaju u cijeli postupak uključuje i Zavod za socijalni rad (ranije Centar za socijalnu skrb) koji poziva roditelje da sudjeluju u obveznom savjetovanju, u kojem postupku pokušavaju zajednički sastaviti plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

Planom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi roditelji se sporazumijevaju o tome s kojim će roditeljem dijete stanovati, kako se ostvarivati osobne odnose s drugim roditeljem s kojim ne stanuje i konačno iznos koji roditelj koji ne stanuje s djetetom mora plaćati na ime uzdržavanja. U postizanju plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi bračnim drugovima pomaže stručni tim Zavoda za socijalni rad.

Ako je plan postignut, bračni drugovi taj plan zajednički podnose sudu koji će razvesti brak i odobriti plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. Dakle, nije dovoljno postići dogovor pred Zavodom jer konačnu snagu taj plan ima tek nakon što ga odobri sud i nakon što ta odluka postane pravomoćna.

Obzirom da se naknadno može desiti primjerice da bračni drug koji je obvezan na plaćanje iznosa uzdržavanja, kolokvijalno nazivan alimentacija, taj iznos ne uplaćuje, drugi bračni drug može zatražiti temeljem sudske odluke ovrhu putem Financijske agencije.

Tu je važno istaknuti još jednu ulogu suda, a to je da sud kontrolira je li tako postignut plan u skladu s dobrobiti djeteta, pa ukoliko utvrdi da nije, pozvat će bračne drugove da dopune ili isprave plan na način da isti bude u skladu s dobrobiti djeteta.

Ako se bračni drugovi ne uspiju dogovoriti pred Zavodom za socijalni rad o tri gore ključna pitanja i ne postignu plan, bračni drug koji želi razvod braka mora u roku od 6 mjeseci od završetka obveznog savjetovanja podnijeti tužbu radi razvoda braka. Ako tužbu podnesete u roku koji je dulji od 6 mjeseci, sud će takvu tužbu radi razvoda braka odbaciti.

U takvoj tužbi bračni drug koji traži da se brak razvede mora predložiti s kojim će roditeljem dijete stanovati, kako će se ostvarivati osobni odnosi s drugim roditeljem i visinu uzdržavanja, a ako to i ne učine, sud će sam, po službenoj dužnosti odlučiti o tim pitanjima.

U takvom će sudskom postupku maloljetnom djetetu biti imenovan poseban skrbnik koji će zastupati djetetove interese u postupku, mora obavijestiti dijete o predmetu spora, tijeku i ishodu spora i to na način koji će dijete razumjeti sukladno njegovoj dobi, a riječ je o osobi zaposlenoj u Centru za posebno skrbništvo koja ima položen pravosudni ispit.

Ovakav postupak može postati vrlo kompliciran i to u slučaju kada oba bračna druga žele da dijete/ djeca stanuje upravo s njim, a kako smo i rekli, taj postupak može dugo potrajati, pa su roditelji prisiljeni pokretati i posebne postupke osiguranja u kojim se postupcima donese privremene mjere. Takve privremene mjere određuju tri gore najvažnije pitanja do konačnog okončanja sudskog postupka, obzirom da do donošenja sudske odluke imamo određeno provizorno stanje u kojem se oba roditelja "bore" za dijete.

Postupak razvoda braka i njegovo brzo i jednostavno okončanje u pravilu ovisi o spremnosti bračnih drugova na dogovor, a ako tog dogovora nema, naoružajte se strpljenjem i informirajte se o svojim pravima i obvezama.

Označeno u