Imam li i ja pravo na doplatak za djecu?

- | 13.2.2023. u 21:59h | Objavljeno u Pravni kutak

Radi potpore uzdržavanja i odgoja djeteta brojni roditelji koriste doplatak za djecu. Za ostvarivanje predmetnog prava moraju biti ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o doplatku za djecu, a među kojima je svakako najbitniji faktor visina ukupnog dohotka članova kućanstva osobe koja je podnijela zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu.

Doplatak za djecu je osobno pravo, što znači da se ne može pronositi na drugu osobu, a samo iznimno može se isplaćivati nekoj drugoj osobi. Korisnici doplatka za djecu mogu biti sljedeće osobe: roditelj, posvojitelj, skrbnik, očuh, maćeha, baka, djed i osoba kojoj je na temelju odluke nadležnog tijela dijete povjereno na čuvanje i odgoj, a može biti i punoljetno dijete bez oba roditelja koje je na redovitom školovanju.

Nadalje, još jedan uvjet koji mora biti ispunjen kako bi vam se priznalo pravo na doplatak za djecu je da morate biti hrvatski državljanin koji ima neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva, a ako pak ste stranac, pravo ćete ostvariti ako najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva imate neprekinuti odobreni stalni boravak u Republici Hrvatskoj, a propisi o azilu propisuju pod kojim uvjetima i stranci s odobrenim azilom imaju pravo na doplatak za djecu.

Doplatak za djecu možete ostvariti ne samo za vlastitu djecu, već i za posvojenu djecu i pastorčad, za uzdržavanu unučad i drugu djecu bez roditelja i to do navršene 15. godine života djeteta, odnosno do kraja školske godine u kojoj dijete navršava 15 godina života, a u određenim, zakonom predviđenim slučajevima ti rokovi mogu biti i dulji, primjerice ako je dijete kasnije upisano u prvi razred osnovne škole ili je došlo do gubitka razreda iz zdravstvenih razloga.

Ako dijete nastavi srednjoškolsko obrazovanje i dalje imate pravo na doplatak za djecu do završetka školovanja, odnosno do 19 godine života djeteta, a do 20 godine ako dijete pohađa srednju školu u kojoj obrazovanje traje 5 godina, a ne 4 godine kao što je uobičajeno za većinu srednjih škola.

Pravo na doplatak za djecu nećete izgubiti ako je dijete zbog bolesti spriječeno redovito pohađati školu, ali ako vam je djetetu osiguran stalni smještaj u ustanovi i to se financira javnim novcem, tada vam pravo na doplatak ne pripada, a ne pripada vam, u pravilu, ni u slučaju kada je dijete na školovanju u inozemstvu. Isto tako, onog momenta kada dijete stupi u brak, pravo vam prestaje.

Da bi se utvrdilo pripada li vam pravo na doplatak za djecu mora se utvrditi ukupan dohodak kućanstva, a u koji dohodak se ubrajaju i mirovine iz tuzemstva i inozemstva, naknade zbog nezaposlenosti, profesionalne rehabilitacije i brojni drugi primici, a pod pojam kućanstva ubrajaju se svi članovi obitelji bez obzira na stupanj srodstva ako zajedno žive, privređuju i troše ostvareni ukupni dohodak.

Konačno, ako smatrate da imate pravo na doplatak za djecu morate podnijeti zahtjev Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i to prema mjestu gdje osoba koja podnosi zahtjev ima prebivalište, pa ako to pravo ostvarite novčani iznos će vam se isplaćivati mjesečno, u tekućem mjesecu za protekli mjesec putem banke, a predmetna sredstva se osiguravaju u državnom proračunu.

Naravno da postoje i određene posljedice ako ste primali doplatak za djecu koji vam ne pripada ili u iznosu većem nego vam pripada jer ste primjerice dali neistinite podatke na temelju kojih je kasnije donesena odluka.

U tom slučaju dužni ste HZMO naknaditi štetu koja je nastala, a možete biti i prekršajno kažnjeni novčanom kaznom čiji iznosi su u Zakonu još izraženi u kunama. Možete očekivati kaznu od 1.000,00 kuna do 5.000,00 kuna ako pravo na doplatak ostvarite na osnovi neistinitih i netočnih podataka ili ne prijavite promjenu u određenom roku, a zbog koje promjene bi došlo do gubitka prava na doplatak ili njegovog smanjenja.

Označeno u