E-dražbe za kupnju nekretnine sve su više u modi

Sara Lacko, mag.iur | 23.5.2022. u 21:48h | Objavljeno u Pravni kutak

Cijene nekretnina lete u nebo posljednjih mjeseci, pa ako pretražujete internet kako bi našli nekretninu za kupnju koju si stvarno možete priuštiti, možda nije naodmet posjetiti web stranicu Financijske agencije koja vodi Očevidnik nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnim i stečajnim postupcima po cijenama koje su vrlo često znatno prihvatljivije od aktualnih tržišnih cijena.

Naravno, nije sve toliko jednostavno, pa kada se odlučujete na kupnju nekretnine putem elektroničke javne dražbe, pod uvjetom da uspijete dati najbolju ponudu, morate voditi računa o potencijalnim problemima koji se javljaju, primjerice predmetne nekretnine često nisu slobodne od osoba i stvari ili su u vrlo lošem stanju jer dugo vremena nitko u njima nije živio ili obavljao poslovnu djelatnost.

Naravno, sve to pod uvjetom da vam je prihvatljivo kupiti nekretninu od osoba koje su vrlo vjerojatno prisilno morale napustiti svoj dom ili za vrijeme provođenja javne dražbe još uvijek u njemu žive, ali će ga uskoro morati napustiti.

https://ponip.fina.hr/ocevidnik-web/ je link koji vodi na web stranica Financijske agencije na kojoj u svakom momentu iz udobnosti svog naslonjača možete pratiti koje se nekretnine ( ali i pokretnine, prava i imovina) prodaju u ovršnom ili stečajnom postupku, i to na način da pregledate nadmetanja koja su u najavi, koja su u tijeku ili koja su već završena. Na gore navedenoj web stranici omogućeno vam je pretraživanje po županijama, gradovima, naseljima, te isto tako možete birati vrijednost nekretnine koja vam je u području interesa, površinu nekretnina koja vas interesira, a možete pretraživati i po brojnim drugim kriterijima.

Kada pronađete neku nekretninu koja je zaokupila vašu pažnju možete proučiti detalje predmeta prodaje, odnosno vidjeti opis predmetne nekretnine, njenu utvrđenu vrijednost od strane ovlaštenog vještaka, posebne napomene (primjerice je li nekretnina slobodna od osoba i stvari), kada i kome se morate obratiti ako želite razgledati predmetnu nekretninu i druge korisne informacije.

Iz javno dostupnih informacija Financijske agencije, statistički podatci za period od 01.01.2015. godine (kada su stupile na snagu odredbe Ovršnog zakona vezane za provedbu elektroničke javne dražbe) do 31.03.2022. godine svjedoče o velikom broju održanih dražbi, pa je tako u spomenutom razdoblju bilo održano čak 26.185 javnih dražbi, broj predmeta (misli se na pokretnine, nekretnine…) koji se prodavao na tim dražbama iznosio je 14.223, a uspješno je prodano čak 7888 predmeta. Isto tako, zanimljivo je da su u periodu od 01.01.2022. godine do 31.03.2022. godine bile održane čak 1384 dražbe na kojima je prodano 680 predmeta prodaje.

Iako prema Ovršnom zakonu u ovršnom postupku i postupku osiguranja ne postoje treća i četvrta javna dražba, podatci za period od 2015. godine do 2022. godine upućuju na to da je čak 5 predmeta prodano na trećoj, a 18 predmeta na četvrtoj javnoj dražbi (početna cijena iznosi samo 1 kn!) u ovršnom postupku. U 2022. godini u ovršenom postupku nije prodan niti jedan predmet na trećoj i četvrtoj dražbi sukladno dostupnim podatcima.

Ako se odlučite za kupnju nekretnine putem elektroničke javne dražbe pripremite se sa upoznavanjem sustava FINE pod nazivom e-Dražbe, ishođenjem potrebnih elektroničkih certifikata za dražbovanje, dobro proučite uvjete dražbovanja, odnosno način plaćanja jamčevine, a potom kupovnine, a ako uspijete biti najbolji ponuditelj vjerojatno ćete uštedjeti značajna financijska sredstva. Uostalom, ako zbog moralnih razloga vi nećete sudjelovati u dražbovanju, nekretninu će ionako kupiti netko drugi.

Označeno u