Bjanko zadužnice izdane u kunama

- | 17.7.2023. u 22:47h | Objavljeno u Pravni kutak

Uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj donijelo je niz pitanja na koja su građani na razne načine pokušali pronaći odgovore.

Jedno od pitanje koje se nedavno pojavilo je i pitanje jesu li valjane i na koji način treba postupati sa bjanko zadužnicama izdanima prije 1. siječnja 2023. godine, odnosno zadužnicama izdanima u valuti kuna i jesu li takve zadužnice i dalje prihvatljive u Financijskoj agenciji.

Obzirom na gore navedene nejasnoće Financijska agencija izdala je priopćenje da su takve zadužnice valjana i da se temeljem njih i dalje može provoditi ovrha na novčanim sredstvima u Financijskoj agenciji, ali se ista mora vrlo pažljivo i točno popuniti, kao i naravno, svaki drugi obrazac koji se predaje Financijskoj agenciji.

Savjeti koji su uslijedili od strane Financijske agencije zapravo upućuju na to da je vjerovnik koji popunjava obrazac bjanko zadužnice u dijelu koji se odnosi na iznos tražbine može biti upisan u valuti kuna ili valuti euro, dakle u jednoj od navedenih valuta, a taj iznos, neovisno o valuti koju vjerovnik naznači ne može biti viši od maksimalnog iznosa na koji je dužnik izdao bjanko zadužnicu.

Stoga je vrlo bitno paziti na pravila o preračunavanju obzirom da postoji mogućnost da je bjanko zadužnica izdana u valuti kuna, a vjerovnik popunjava iznos tražbine za koji traži naplatu u eurima, pa naravno da taj iznos tražbine koju upisuje vjerovnik ne može biti i ne smije biti veći od iznosa na koji je dužnik izdao bjanko zadužnicu.

Ako vi kao vjerovnik dostavite Financijskoj agenciji zahtjev za izravnu naplatu bjanko zadužnice u kunama, djelatnici Financijske agencije će prvo utvrditi je li ista po svim kriterijima podobna za naplatu, a iznos tražbine koju je vjerovnik naznačio u kunama će preračunati u eure na način da će primjenjivati tečaj propisan Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a koji nam je svima dobro poznat.

Vjerojatno je ljudima koji se češće susreću sa bjanko zadužnicama poznato da je uslijed uvođenja eura kao službene valute ministar nadležan za poslove pravosuđa donio Pravilnik o izmjenama Pravilnika o obliku i sadržaju bjanko zadužnice kojim je sada propisano da dužnik može izdati bjanko zadužnicu na obrascu koji je sastavni dio tog Pravilnika i to s naznakom sljedećih najviših iznosa:

- do 1.000,00 eura
- do 2.000,00 eura
- do 10.000,00 eura
- do 20.000,00 eura
- do 75.000,00 eura
- do 150.000,00 eura

Ukoliko kao dužnik namjeravate izdati bjanko zadužnicu svakako je preporučljivo da dobro proučite sadržaj Obrasca bjanko zadužnice koji se može pronaći na stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave, zajedno sa brojnim drugim korisnim obrascima.

Ako otvorite navedeni obrazac odmah ćete uočiti da isti ima više stranica od kojih se prva stranica odnosi na dužnika, druga na jamca platca koji odgovara jednako kao i glavni dužnik pa ako preuzimate na sebe obvezu da ćete odgovarati za nečiji dug kao jamac platac budite vrlo pažljivi jer to znači da vjerovnik u svakom momentu može od vas zatražiti plaćanje cjelokupnog duga neovisno o tome je li prije uopće zatražio naplatu duga od glavnog dužnika.

Dakle, Vaša odgovornost je jednaka kao i odgovornost glavnog dužnika. Naravno da se vjerovniku omogućuje i naplata zateznih kamata koje mogu teći najranije od dana izdavanja zadužnice.

Slijedom navedenog, bilo da ste na strani vjerovnika, na strani dužnika ili pak ste jamac platac izdavanju bjanko zadužnice treba pristupiti vrlo oprezno i poznavati sve potencijalne probleme koji se mogu pojaviti jer ovršni postupak na Vašim novčanim sredstvima Financijska agencija će provesti u rekordnom roku od podnošenja bjanko zadužnice na izravnu naplatu.

Označeno u