Baka i djed kao obveznici uzdržavanja unuka Foto: Pexels/ilustracija

Baka i djed kao obveznici uzdržavanja unuka

- | 15.1.2024. u 21:39h | Objavljeno u Pravni kutak

U više smo navrata pisali o uzdržavanju maloljetne djece i općepoznato je da su roditelji prvi dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete, kao i da se radno sposoban roditelj ne može osloboditi dužnosti uzdržavanja maloljetnog djeteta.

Ali što ako roditelj iz nekog razloga ne uzdržava svoje maloljetno dijete? Primjerice jer je bolestan, nezaposlen, na izdržavanju zatvorske kazne ili postoji neki drugi objektivni ili ipak neobjektivni razlog za izbjegavanje izvršavanja svoje zakonske dužnosti?

Obiteljski zakon pronašao je rješenje i za navedene slučajeve pa je propisao da u slučajevima kada roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju. Dakle, baka i djed su supsidijarni obveznici uzdržavanja ako roditelj djece ne plaća doprinos za uzdržavanje.

Je li ovakvo rješenje pravedno, osobito ako se uzme u obzir da su bake i djedovi najčešće umirovljenici koji žive u riziku od siromaštva? Umjesto da se pronađu mehanizmi naplate iznosa uzdržavanja od strane primarno određenih obveznika, roditelja, Obiteljski zakon je odgovornost prebacio na bake i djedove što je osobito apsurdno obzirom da je u praksi potpuno nebitno iz kojeg razloga roditelj ne uzdržava vlastito dijete.

Naravno da je potrebno zaštititi dobrobit djece, osigurati im materijalnu stabilnosti i sigurnost, odnosno određeni životni standard, ali treba li to činiti na teret baka i djedova koji će morati prolaziti kroz dugotrajne i mukotrpne sudske postupke, a u konačnosti možda biti i ovršeni.

Da bi se napravila određena vrsta balansa, obzirom da je navedena zakonska odredba niz puta bila preispitivana od strane javnosti, propisana je ujedno i obveza uzdržavanja bake i djeda i to na način da je punoljetno unuče dužno uzdržavati baku, odnosno djeda, ako baka ili djed nisu sposobni za rad, a nemaju dovoljno sredstava za život ili ih ne mogu ostvariti iz svoje imovine, ali samo ako su baka i djed uzdržavali to unuče ili su se o njemu brinuli dulje vrijeme.

Vrlo je teško doći do točnih statističkih podataka u kojoj mjeri se pokreću sudski postupci protiv baka i djedova radi neplaćanja alimentacije, kao i do podataka u kojoj mjeri mirovine bivaju ovršene zbog neplaćenih iznosa alimentacije, ali je evidentno da se roditelja koji živi s djetetom i ne može naplatiti alimentaciju od drugog roditelja, praktično prisiljava da traži načine kako bi uspio zbrinuti svoju djecu, a sve je dodatno otežao Zakon o privremenom uzdržavanju.

Naime, predmetni Zakon obveznikom uzdržavanja smatra roditelja koji ne stanuje s djetetom te baku i djeda po tom roditelju, pa da bi se država uključila i plaćala privremeno uzdržavanje, nije dovoljno da roditelj koji s djetetom ne stanuje ne ispunjava svoju obvezu uzdržavanja na temelju ovršne isprave, nego se mora učiniti vjerojatnim da niti baka i djed po tom roditelju ne pridonose djetetovu uzdržavanju najmanje u visini privremenog iznosa uzdržavanja.

Dakle, zakon je taj koji jednostavno prisiljava roditelja koji s djetetom živi da na neki način pokuša alimentaciju naplatiti od bake i djeda drugog roditelja, u protivnom se ne može nadati pomoći države u vidu privremenog uzdržavanja.

Iako je već mnogo puta isticana navedena problematika i iako se Obiteljski zakon ponovno mijenjao i dopunjavao s krajem 2023. godine navedena je odredba i dalje ostala neizmijenjena; stoga je izvjesno da će se brojne bake i djedovi naći pred sudovima kao tuženici te će od svojih malih mirovina morati dio izdvajati i za uzdržavanje svoje unučadi.

Označeno u