Kraj korone - početak afere

| 15.5.2023. u 21:42h | Objavljeno u Iz moga kuta

Napokon! Jednom od dva aktualna, velika zla, ratu i pandemiji, došao je kraj! Rat u Ukrajini, nažalost, još traje i za nadati se da će što skorije završiti, a do tada da ga nećemo neposredno osjetiti. No, zato je proglašen kraj pandemije izazvane koronavirusom, koji je samo u našoj zemlji odnio na tisuće života, mnogima narušio zdravlje, a o gospodarskim štetama ne treba trošiti riječi.

Međutim, nekima je donio i zaradu. Ništa novog. Jer, otkad je vijeka i svijeta, ratovi i nesreće bila su vremena stradanja i osiromašenja, ali i naglog bogaćenja. Pandemija nije izuzetak. Dapače. Dok se strahovalo za živote, poduzetniji su uvidjeli priliku za zaradu na svemu i svačemu. Najviše vjerojatno na cjepivu dvojbene učinkovitosti, a onda na lijekovima, medicinskoj opremi, pomagalima...

Naravno, ne mora biti nezakonita svaka zarada na pandemiji. Ali i može. Tako se pri samom kraju pandemije pojavila sumnja da se u Varaždinu dogodio slučaj, koji bi mogao zasjeniti sve ostale primjere zarade na koronavirusu. Ne zbog novca koji se spominje, iako nije za zanemariti, kao ni nekretnina i pokretnina. Ima, naime, u nas, niz afera u kojima se navode daleko veći iznosi. Kao INA i plin.

Ne, ovaj varaždinski slučaj neće zasjeniti sve ostale zbog novca, već zbog utjecaja na javno zdravlje, ukoliko se uistinu dokaže da su se u nekoj "opskurnoj tvornici u Turskoj" u cijelosti krivotvorili brzi antigentski testovi kineskog proizvođača Boson, izuzev štapića, ali ni oni ne bi bili originalni, već drugog kineskog proizvođača.

Ako bi se ova tvrdnja pokazala točnom, što je teško za povjerovati, onda smo zacijelo imali i imamo potencijalnu ugrozu života i zdravlja, upozoravaju stručnjaci te traže žurno javno očitovanje institucija o (ne)valjanosti testova. Međutim, tjedni prolaze, a ni glasa od institucija koje bi trebale nadzirati prodaju testova ili barem znati što se, koliko i kada uvezlo. Šutnja o tome može značiti dvije stvari: ili nadležna tijela ne rade kako bi trebala ili rade, ali nema govora o tome da bi se testovi krivotvorili na spomenuti način pa se zato ništa kolektivno ne povlači iz prodaje niti se izlazi u javnost.

Koja god opcija se pokaže točnom, bit će to prava afera, a ne ovo sada. Naime, nema tog područja na kojem se neće naći poneko tko želi ići prečicom, ali sustav to mora spriječiti, odnosno institucije reagirati. A ako ne reagiraju jer zapravo nemaju što spriječiti - odnosno ako je, primjerice, sporna samo ambalaža, a ne i sam test - onda to neće biti sramota za institucije i prozvane, već medije koji ne samo već prozivaju, nego i sude i osuđuju, iako još ni policija, a kamoli tužitelji i sud nisu rekli svoju zadnju o ovom slučaji koji nije jasan jer je teško za povjerovati da bi cijeli sustav "nadmudrila" jedna obitelj... A to bi onda neke moglo skupo koštati...

Označeno u