Do kada tako?

| 4.12.2023. u 22:01h | Objavljeno u Iz moga kuta

Čim netko zaprijeti – poseže se u državni proračun! Kad uistinu treba, ali i ne.

Od kad je došla afrička svinjska kuga, niz potpora stiže svinjogojcima. Prvo onima čije su se svinje morale eutanazirati, a zatim onima koji su ih morali dati na klanje. Za ove pomoći samo je u prvom krugu izdvojeno četiri milijuna eura.

No, nije se na tome stalo, već se još dublje zagrabilo u domaće i europske izvore. Tako su donijete i mjere zbog “narušene proizvodnje” od pet milijuna eura, zatim potpore za “očuvanje proizvodnje” od dva milijuna eura pa potpore za ublažavanje gubitaka od 900 tisuća eura... Uz sve to, manja će gospodarstva dobiti i 600 eura za kupnju svinjskih polovica radi “očuvanja tradicijskog načina prerade”!

Ne štedi se, jasno, kad su prosvjednici na cestama. Ali, unatoč novcu, prosvjedi se nastavljaju pa se ide korak dalje. Iz Vlade, doduše, više ne najavljuju nove potpore, već upozoravaju da prosvjeduju ne samo oni koji nemaju svinje, nego i “pripadnici ekstremističke skupine, koji bi rušili ustavni poredak nasilnim metodama, prema izvješćima SOA-e”!?

Sve ovo žalosti, a posebice činjenica da što se više izdvaja za svinjogojstvo, stočarstvo i poljoprivredu - samodostatnost je manja, a uvoz veći.

No, nije tako samo kada je u pitanju hrana i poljoprivreda. I za zdravstvo se sve više izdvaja, a liste čekanja nikada veće. Ne znamo ni imamo li liječnika dovoljno ili ne, koliko rade, kada će se riješiti dugovi za (pre)skupe lijekove... A kad ovrhe stignu, brže bolje se opet zagrabi u proračun. Zašto?

- Većina bolnica troši premale limite uglavnom za plaće, tu su i energenti i drugi troškovi pa nije ni čudo da se gomilaju dugovi za lijekove, upozorava SDP-ova zastupnica Andreja Marić, ali i dodaje da će ŽB Čakovec dobiti oko 48 milijuna eura, a OB Varaždin više od 99 milijuna eura iduće godine, kada dođu pod kapu države pa se pita što se čekalo?

No, kako dodaje, Ministarstvo zdravstva, osim izdvajanja više novca, planira redukciju akutnih kreveta za gotovo 1.000 pa i ukidanjem nekih akutnih odjela u pojedinim bolnicama, ako se neće dati dobri protuargumenti, kao što je broj kadrova, opremljenost, broj gravitirajućih pacijenata, broj usluga... 

Dakle, ipak će se početi provjeravati (prije nego)) što će se plati. Tko će tu loše proći? 

- Sve bolnice na sjeveru zbrinjavaju velik postotak svog stanovništva, a od svih općih i županijskih bolnica, ŽB Čakovec je po tome u vrhu, tješi Marić te ukazuje da je država već vlasnik KB-ova i KBC-ova, koje nose preko 70% ukupnih dugova, pa nije pokazala da je dobar gospodar.

Stoga je dobro da se javlja sve više onih koji smatraju da bi mogli bolje upravljati javnim uslugama i financijama, ali je pitanje hoće li biti na kraju i prepoznati...