Otvoren stečaj nad varaždinskom tvrtkom Coning

| 25.6.2018. u 13:14h | Objavljeno u Aktualno

Gotovo dvije godine otkako je Financijska agencija predložila otvaranje stečajnog postupka i nakon čak šest održanih ročišta na kojima se utvrđivalo postoje li uvjeti za to, varaždinski Trgovački sud je u utorak, 19. lipnja, rješenjem otvorio stečajni postupak nad varaždinskom tvrtkom Coning.

Fina je, podsjetimo, sudu još krajem kolovoza 2016. podnijela prijedlog za otvaranje stečaja nad Coningom navodeći da tvrtka ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana od 3,8 milijuna kuna. Sud je potom pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka te je u veljači 2017. imenovao privremenu stečajnu upraviteljicu.

U prethodnom je postupku održano šest ročišta pri čemu se na ročištima u studenom 2016. te veljači 2017. punomoćnik Coninga usprotivio prijedlogu za otvaranje stečaja i zatražio odgodu navodeći da „postoji realna mogućnost da će tvrtka uspjeti podmiriti dugovanja“. Na ročištu u svibnju 2017. naveo je da su i dalje „u tijeku radnje koje bi trebale dovesti do deblokade računa tvrtke“ te zatražio odgodu na 45 dana u kojem bi tvrtka otklonila stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje i prezaduženosti.

Na ročištu u srpnju 2017. sudu je kazao da je „riješen veći dio duga, oko ¾ radi kojeg je blokiran račun, te je zbog tehničke procedure potreban dodatni rok za rješavanje ostatka duga u vezi kojeg se rješavaju tehnička pitanja s tzv. malim vjerovnicima“ i ponovno predložio odgodu. Potom je došlo do izmjene stečajnog suca te je na ročišu radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u veljači ove godine treća osoba – Coning ing – predala „Izjavu o pristupanju dugu“. Odnosno, tvrtka kćer je iskazala namjeru da u roku od 60 dana podmiri sve obveze matične tvrtke prema svim vjerovnicima pa je sud, osim analize postojanja stečajnih razloga, utvrđivao i elemente potrebne za ocjenu spomenute izjave.

DSC_1009.JPG

Sud je ustanovio da je na dan 11. svibnja ove godine na računima Coninga evidentirano 742 dana neprekidne blokade zbog nepodmirenih osnova za plaćanje od 22,7 milijuna kuna. Što se tiče izjave, provodeno je financijsko-knjigovodstveno vještačenje te je na ročištu 12. lipnja saslušana i vještakinja. Navela je, između ostalog, da ukupni prihod Coning inga za 2016. iznosi 2,1 milijuna kuna te je tvrtka imala gubitak od 701.888 kuna, odnosno da imovina tvrtke nije dostatna da pokrije obveze tvrtke, ali i da je račun te tvrtke na dan 12. lipnja bio u neprekinutoj blokadi od 85 dana. Temeljem toga ocijenila je da ne postoji realna mogućnost da Coning ing podmiri obveze Coninga.

Coning ing je u podnesku na njen nalaz i mišljenje naveo da će sva sredstva potrebna za namirenje vjerovnika po izjavi biti osigurana iz zajma kojeg je već odobrio većinski vlasnik kroz svoje slovačko društvo Prime TouristResorts A.S. u iznosu od 750.000 EUR prema ugovoru o zajmu koji je dostavljen u spis, te da je osigurano dodatnih 350.000 EUR, što je preko 2,5 milijuna kuna, odnosno milijun kuna više od iznosa koji nedostaje prema mišljenju vještakinje.

- Detaljnom analizom izjave s priloženim planom otplate, polazeći od ukupnog iznosa obveza za koje Coning ing treba jamčiti (22.525.894,94 kn prema Očevidniku o redoslijedu plaćanja na dan 15.2.2018.), ovaj sud zaključuje da je izjava dana bez valjanog pokrića, odnosno da ne proizlazi realna mogućnost da bi treća osoba kao pristupatelj dugu u roku od dva mjeseca mogao podmiriti sve dospjele obveze stečajnog dužnika - ocijenio je sud dodavši da taj zaključak proizlazi iz činjenice što Coning ing nije dostavio tražena jamstva u obliku bankarske garancije te što Coning ing izjavu bazira na „povlačenju iz blokade“ određenih vjerovnika.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti