FOTO: Više od 110 izlagača na 6. Gospodarskom sajamu: naglašena važnost neposrednog kontakta

J.Š./Varaždinske vijesti | 19.6.2020. u 13:08h | Objavljeno u Aktualno

Više od 110 izlagača izlaže na 6. Gospodarskom sajamu na Kapucinskom trgu u Varaždinu, trodnevnoj manifestaciji na kojoj se predstavljaju obrtnici, poduzetnici, županije, gradovi, općine, OPG-i, vinari, udruge, ugostitelji, domaće radinosti i auto kuće s područja Sjeverozapadne Hrvatske.

Važan neposredni kontakt

Sajam je danas otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuvši da su bitne ovakve manifestacije jer bez obzira na internetsku kupnju, bez obzira na sve ono što danas digitalnim putem možemo ili već radimo, neposredni kontakt prvenstveno u onom gospodarskom smislu je veliki doprinos u realizaciji poslova i stvaranju povjerenja.
Sajam će u tri dana obilježiti sajamska izložba i prezentacija, gospodarski susreti poduzetnika i obrtnika, prigodna sajamska prodaja i degustacije, sajamske radionice, gastronomska ponuda, cjelodnevni prateći sadržaji i zabavno glazbeni program te je ulaz za posjetitelje besplatan.

Glavni pokrovitelj sajma je grad Varaždin, a glavni partner sajma je Varaždinska županija.
Župan Varaždinske županije Radimir Čačić tim je povodom skrenuo pozornost da smo županija s najvećim izvozom u Hrvatskoj, ne uspoređujući se sa Zagrebom, prate nas i susjedne županije, ali je sjever Hrvatske na dnu po plaćama bez obzira na uspješnost.

- Jedan mali detalj koji nije loše čuti, puno njih govori o potrebi da se s leđa privrede i gospodarstva skine velika neracionalna i skupa javna uprava. Po službenim podacima naša županija ima 5,16 zaposlenih u administraciji i daleko smo najuspješniji. Uključili smo i državnu upravu jer smo smanjili broj zaposlenih za 40 posto otkada sam ja župan. Može se, samo treba donijeti takvu odluku – rekao je Čačić, dodajući da su kičma svakog gospodarstva OPG-ovi te su ovakvi sajmovi uvijek dobrodošli.

Velik broj izlagača

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok zadovoljan je sve većim brojem izlagača te je istaknuo da kao glavni pokrovitelj, financijski, organizacijski i logistički pomaže i podupire ovaj sajam.
- Ove godine je na Gospodarskom sajmu  više izlagača i još smo produžili trajanje za jedan dan. Jako je važno reći da smo zato i radili Kapucinski trg, da može ugostiti ovakve velike sajamske priredbe. Činjenica da svake godine imamo sve više izlagača iz cijele sjeverne, ali i drugih dijelova Hrvatske svjedoči i tome da ovakav sajam ima smisla, pogotovo kad je povezena s gastroponudom, glazbom, zabavnim sadržajima. Grad će i dalje podupirati i ovaj sajam i sve druge koji se budu održavali. Svim proizvođačima, obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, svima koji prodaju na ovakvom sajamskom tipu priredbe, spremni smo dati Kapucinski trg u bilo kojem trenutku – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok prilikom otvorenja.

Na pitanje novinara kako to da su u ovoj manifestaciji Grad i Županija zajedno, a razilaze se oko manifestacije Županijski plac, Čehok je rekao da su oni spremni svim izlagačima, proizvođačima, svim obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima koji prodaju na ovakvom sajamskom tipu priredbe, dati Kapucinski trg u bilo kojem trenutku.

- Zato smo ga i izgradili, imali smo ove godine puno planova, ali nas je korona zaustavila i nije nikakva poteškoća da Grad javni prostor da za takve manifestacije, ali kada je riječ o placu, plac je samo jedan i nije dobro da neki ljudi koji ne žele biti na našem placu, a kojeg Grad sufinancira, da istodobno stvaraju paralelni sajam negdje drugdje, odnosno paralelni plac negdje drugdje te je to nelojalna konkurencija. Samo je u tome stvar – zaključio je Čehok.

Sajam je otvoren za posjetitelje od 10 do 20 sati danas i sutra, a u nedjelju od 10 do 18 sati.