FOTO NOĆ MUZEJA Nesvakidašnja multimedijalna izložba dr. sc. R. Gečeka u novom dijelu muzeja – Ivanec

Varaždinske vijesti | 27.1.2024. u 14:45h | Objavljeno u Društvo

Velik broj posjetitelja u Noći muzeja razgledalo je nesvakidašnju izložbu fotografija „Letters“ (slova, pisma) dr. sc. Roberta Gečeka, prof. umjetnosti i pročelnika Odjela multimedije na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, postavljenoj u prizemlju novog, još nedovršenog dijela Muzeja planinarstva.

Ovom, po svemu netipičnom izložbom, Ivanec se predstavio kao destinacija koja je, u skladu s temom nacionalne Noći muzeja „Muzeji i nova publika“, na najautentičniji način pokazala suvremenu ulogu muzeja u privlačenju i animiranju nove publike u modernom svijetu.

Geček je, naime, interijer zgrade, koji je još uvijek u rohbau fazi, iskoristio kao nesvakidašnju podlogu za prezentaciju svojih fotografija velikih dimenzija. Fotografije je snimio na svojim studijskim i putopisnim putovanjima egzotične zemlje u Južnoj Americi i Aziji, ali i na domaćim lokacijama (Ivanec, špilja Vindija) te svaku od odabranih fotografija obradio metodama primijenjene grafike i time stvorio novi jedinstveni spoj umjetnosti i tehnologije.

Multimedijalna izložba za nove generacije

Uz ugođajnu rasvjetu, svjetlosne i dimne efekte, kao i poseban izbor glazbe, izložba prerasla je u multimedijalni doživljaj ispred vremena.

-Postavljanjem ove izložbe u novom dijelu muzeja, željeli smo svima vama pokazati kakvim će kapacitetima Ivanec raspolagati za predstavljanje svoje baštine, ali i novih kulturnih sadržaja. Ovo je netipična izložba i most prema stvaranju moderne generacije konzumenata kulturnih sadržaja – naglasio je na otvaranju zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

Geček: Ivanec raspolaže sjajnim muzejskim prostorom!

Ističući da su izložena djela spoj autorovih putopisnih fotografija i umjetničkog dizajna, recenzentica Klara Macolić Kuparić izrazila je zadovoljstvo što Ivanec raspolaže sjajnim prostorom namijenjen ovakvim eventima te kazala da Gečekova izložba u njemu izgleda daleko bolje nego u nekim drugim prostorima u kojima je bila postavljena.

-Ovo je vjerojatno prva izložba fotografija na svijetu snimljenih mobitelom. Svaku od njih sam, meni dostupnim tehnologijama povećao te ih ručnom obradom i doradom s fotografskim medijem sintetizirao u cjelinu. Jedan od ciljeva ove izložbe bio je dovesti publiku i pokazati posjetiteljima kakav prostor u novome muzeju ima Grad Ivanec! Nema ga ni Varaždin, pa čak niti Zagreb! – zaključio je Geček.

Uz brojnu publiku, izložbu je obišao i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras, gradski pročelnici, predstavnici TZ i dr.

Izložba skulptura i fotografija

U Noći muzeja Grad je u „pogon“ stavio i stari dio muzeja. Na katu su brojni posjetitelji razgledali lijepu izložbu skulptura Darija Horbeca iz Ivanca i Željka Ilića iz Klanjca izrađenih motornom pilom. Horbec je izložio i neobične skulpture oblikovane od starih motornih pila, lančanika i drugih metalnih dijelova.

Izložbom fotografija s odabranim planinarskim motivima Noći muzeja pridružio se i ivanečki fotograf Zoran Stanko. Slike su se sjajno uklopile sa skulpturama pa je cijeli događaj odisao šarmom Planinarskog grada.

Noć muzeja organizirali su Grad Ivanec i Muzej planinarstva, a uključilo se i Sveučilište Sjever.

U skladu s tradicijom, i ovoga puta su članovi HPD-a Ivančica na čelu s predsjednikom Borislavom Kušenom u dvorištu muzeja zapalili logorsku vatru.

Sjedilo se na trčkima, na ščijepima se pekao jeger, a mogao se pridružiti svatko tko je želio. A sav taj dobar štimung su bogatom ponudom domaćih kolača svake vrste, zljevki, orehnjača te kruha s kosanom masti uljepšale članice Društva prijatelja narodnih običaja Maska s predsjednicom Vlastom Friščić. Tajnik Maske Vinko Putarek točio je kuhano vino, čaj i gemište.

Noć muzeja organizirali su Grad Ivanec i Muzej planinarstva, a uključilo se i Sveučilište Sjever.

Galerija slika