Socijaldemokrati osuđuju napad u Ivancu, traže ozbiljnu reformu sustava socijalne skrbi

vv | 20.12.2022. u 18:48h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u prostorije Centra za socijalnu skrb Ivanec 40-godišnji muškarac razbio staklo na vratima i bacio Molotovljev koktel, nakon što su njemu i supruzi djelatnici Centra oduzeli četvrero djece.

Napad su osudili i Socijaldemokrati, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

>>Bacio Molotovljev koktel na socijalne djelatnike zbog oduzimanja djece
>>SDP: Oštro osuđujemo napad na Centar za socijalnu skrb u Ivancu

"Socijaldemokrati najoštrije osuđuju napad na djelatnike Centra za socijalnu skrb Ivanec, nasilje nikada ne smije biti opravdanje, te očekujemo reakciju nadležnih tijela. Ovo, nažalost, nije prvi puta da su izravno napadnuti socijalni radnici, kao i ostali djelatnici Centara za socijalnu skrb diljem Republike Hrvatske na svojim radnim mjestima. Nakon nekog stravičnog traumatskog događaja, struka, javnost i mediji nekoliko dana se bave sustavom socijalnom skrbi, slijede obećanja, a potom ta tema najčešće biva zaboravljena. Do sljedećeg nemilog događaja.

Ovo je nažalost prilika da se po ne znamo koji put upozori na općenito loš sustav socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj.

Ovaj sustav zahtjeva itekako ozbiljnu reformu: cijeli model, cijeli koncept postavljen je tako da se ne razaznaje što su konačni ciljevi i što se hoće postići. Hrvatska kao država, kao zemlja, nema zapravo izgrađen sustav vrijednosti, niti imamo definirane dugoročne ciljeve koji bi bili opće prihvaćeni većini građana u ovoj zemlji bez obzira na njihovo ideološko, političko ili drugo određenje. Oko tih nekih stvari mora postojati zajednički cenzus: ako ne znamo kuda idemo onda ne znamo ni kako ćemo posložiti pojedine segmente, pojedine etape toga dolaženja do onoga što smatramo poželjnim. Socijalna politika mora biti investiranje, ona mora biti aktivna, uključiva i inkluzivna, država se mora pojavljivati kao partner i sa svim dionicima u prostoru tog socijalnog investiranja i sa civilnim društvom, a naročito da mora imati utemeljenje baš u lokalnoj zajednici.

Dugo se čekao Zakon o djelatnosti socijalnog rada u nadi da će se socijalne službe napokon rasteretiti dodatnog administrativnog dijela i posvetiti radu upravo s korisnicima.

U prvom čitanju zastupnici Kluba Socijaldemokrata su ukazali na niz loših dijelova ovog zakona kao i da je kao takav u predloženom obliku neprovediv i dodatno urušava sustav socijalne skrbi ali predlagatelj je ostao neumoljiv.

Upozoravali smo kako centralizacija sustava ne doprinosi njegovoj otvorenosti prema građanima i dostupnost će se smanjiti, te smo također upozoravali da sustav treba biti fleksibilan, a stručni radnici rasterećeni od nepotrebnih poslova koji usporavaju njihovu efikasnost.

Na kraju smo voljom vladajuće većine dobili jedan centralizirani i nefunkcionalni sustav socijalne skrbi.

Stoga pozivamo resorno ministarstvo da hitno krene u izmjene Zakona o djelatnosti socijalnog rada, ali ovog puta uvaži i dobronamjerne prijedloge i primjedbe struke i saborskih zastupnika, što je prije par mjeseci odbilo, kako bismo konačno dobili jedan cjelovit i funkcionalan sustav socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj."