Marković i Lukavečki potpisali peticiju protiv otvaranja kamenoloma, štandove obišao i Batinić Foto: Krešimir Đurić/Marin Hižar

Marković i Lukavečki potpisali peticiju protiv otvaranja kamenoloma, štandove obišao i Batinić

Tamara Bregovi/Marin Hižar | 29.8.2022. u 11:30h | Objavljeno u Aktualno

Od danas, 29. kolovoza (ponedjeljak) pa do 4. rujna (nedjelja), na štandu na Franjevačkom trgu (kod Varteksove robne kuće) i na gradskoj tržnici Varaždin (kod BIPA-e), Varaždinci će moći potpisati peticiju protiv otvaranja kamenoloma Siljevec na Ivanščici, koju organizira Grad Ivanec.

Peticiju su među prvima jutros potpisali varaždinski SDP-ovci, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i gradski vijećnik Lovro Lukavečki.

Marković je istaknuo kako nesuglasica oko štandova za potpisivanje nije ni trebalo biti.

- Proteklih desetak dana održavao se Špancirfest, politika je bila malo maknuta sa strane. Ludi su se htjeli opustiti i malo proveseliti. Kamenolom je životna tema bitna i za građane Varaždina. Idemo na Ivanščicu i cijeli taj jedan dio planine trebao bi postati park prirode. Čim je završio Špancir, dali smo štandove - rekao je zamjenik gradonačelnika i pozvao sve sugrađane da daju podršku peticiji.

- Iako bi kamenolom bio u drugoj županiji, posljedice eksploatiranja bi se osjetile u Ivancu i Lepoglavi, ali i na našem području. Smatram da Očura ima dovoljno kapaciteta. Ovo je doprinos da se sačuva priroda. Vidite i sami kakve su klimatske promjene, a za sve smo mi krivci. Trebamo malo pripaziti što radimo – poručio je Marković.

Batinić: NE kamenolomu

Štandove u Varaždinu obišao je i ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić, koji je na sastanku sa županom Stričakom ukazao na problem kamenoloma i pozvao sve dionike tribine o klimatskim promjenama da daju doprinos na način da se protive kroz peticiju NE kamenolomu.

- Potpisivanje je prihvaćeno kao vid demokratskog izjašnjavanja građana. Omogućena su nam dva štanda u gradu Varaždinu. Dobili smo više zahtjeva građana i nadam se da će se Varaždinke i Varaždinci odazvati peticiji. Zaključak je – NE kamenolomu. Ne bih želio da dođe do iseljavanja – rekao je Batinić, dodavši kako sa susjednom županijom i općinom Budinščinom nije u kontaktu

- Više apeliram na osjećaj odgovornosti. Ne samo da će doći do uništavanja flore i faune, uništena su i naša izvorišta na Ivanščici, a vrlo dobro znamo da je bogata vodom. To je resurs koji koriste obje županije... Bojim se da ćemo izgubiti i onaj mali dio nezaštićene i netaknute prirode – istaknuo je Batinić.