Dva nova slučaja "trovanja" pićem, uzorci na analizi, Beroš: Najbolje je piti vodu Foto: ilustracija

Dva nova slučaja "trovanja" pićem, uzorci na analizi, Beroš: Najbolje je piti vodu

vv | 7.11.2023. u 20:45h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je u riječkoj bolnici ranije hospitalizirana osoba zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka zbog konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću u Rijeci, nacionalni mediji tijekom dana su izvijestili o dva nova slučaja, a pacijenti su smješteni u KBC-u Zagreb.

>> Društvene mreže vrve upozorenjima o gaziranim pićima, budite oprezni
>> Oglasili su se iz Coca-Cole oko trovanja: Svjesni smo izoliranog slučaja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u utorak popodne je primio uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija nakon očevida u riječkom kafiću gdje je nedavno pozlilo jednoj osobi te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu, piše index.hr.

U povodu novih zaprimljenih pacijenata uslijed konzumacije navodno kontaminirane mineralne vode, ministar zdravstva Vili Beroš večeras je obišao pacijente u KBC-u Zagreb.

- Ako budemo imali informacije o povezanosti ovih događaja, obavijestit ćemo javnost. Dok je bio jedan slučaj, nije bilo zabrinjavajuće. I ovo je možda slučajnost, ali moramo biti krajnje oprezni - rekao je Beroš.

Upitan je mogu li građani biti sigurni.

- Ja to u ovom trenutku ne mogu reći, niti itko može reći. Imamo dva pića u dva grada, punjena u dvije zemlje... Najbolje je piti vodu - rekao je.

Kaže da se nije odmah upozorilo javnost jer je prvo trebalo provjeriti o čemu se radi.

- Ova dva slučaja u Zagrebu su promijenila okolnosti, promijenjena je naša komunikacija, ali ne i postupanje - kaže Beroš dodavši da se od prvog dana ozbiljno radi.

Coca-Cola HBC Hrvatska večeras se, prema pisanju nacionalnih medija, oglasila novim priopćenjem o slučajevima trovanja pićem. Naveli su, među ostalim, da "posluju prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene ispravnosti, koji prolaze i kroz redovite vanjske kontrole", kao i da su na daljnju analizu poslali uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju.