Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Još uvijek se nasilje nedovoljno prijavljuje!

| 25.11.2021. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim je povodom Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije organizirao informativni štand na Franjevačkom trgu. Građani su na štandu mogli dobiti informativne brošure i letke s ciljem senzibilizacije javnosti o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja te promicanju nulte stope tolerancije prema nasilju nad ženama i u obitelji.

DSC_8064.jpg

Članovi Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama su predstavnici institucija koje se bave nasiljem u obitelji te nad ženama. Predsjednik Županijskog tima je Siniša Česi, socijalni pedagog Obiteljskog centra.

- Nasilje se još uvijek, u mnogim slučajevima, ne prijavljuje, zbog čega pati cijela obitelj, posebice djeca. Ovdje smo da potaknemo sve da se nasilje prijavljuje, ali i da naglasimo da svrha toga nije samo kazna nego i pomoć; kako žrtvama nasilja, tako i samom nasilniku - ističe Česi napominjući da je ova tema zbog korone zanemarena u javnom prostoru, ali je i dalje aktualna, čak je, uslijed pandemije, došlo i do većeg broja težih oblika nasilja, a poziva žrtvi je sve više.

U slučaju poziva, žrtvu nasilja upućuje se da slučaj prijavi nadležnim institucijama te joj se pruža psihološka podrška, dok se nasilnika uključuje u psiho-socijalni tretman.

- Obično je alkohol povezan s nasiljem, pa je jedna od mjera liječenje od alkohola i uspješnost je onda tu veća od 50% - kaže Česi.

Predsjednik Skupštine Varaždinske županijske Josip Križanić ističe da u Varaždinskoj županiji imamo nultu stopu tolerancije prema nasilju, ali i da fizičko nasilje, na žalost, nije jedini oblik nasilja, nego da postoje i psihička zlostavljanja, seksualna, međugeneracijska i dr.

Varaždinska županija također sufinancira rad utočišta za žene žrtve nasilja te pruža financijsku podršku Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima.

– Potrebno je dati dodatnu potporu ženama koje su se ohrabrile i rekle „ne“ nasilju, jer je to zasigurno najbolji poticaj onim ženama koje još uvijek trpe neki oblik nasilja da i same tako postupe – rekla je Ljubica Božić, županijska pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

Žrtve nasilja na području Varaždinske županije mogu dobiti sigurnu, anonimnu i besplatnu pomoć putem telefonske linije dostupne od 0 do 24 sata svaki dan u tjednu. Telefon je dostupan putem Udruge za podršku žrtvama i svjedocima na broju 116-006 ili na broj 112, a pomoć se može dobiti i putem FB stranice Županijskog tima.

Prema podacima PU Varaždinske u prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je 486 žrtava obiteljskog nasilja, dok je cijele prošle godine bilo 602 slučajeva nasilja. Istodobno je za pet posto povećan broj nanesenih tjelesnih ozljeda, što navodi na zaključak da nasilje u bliskim i obiteljskim odnosima postaje sve grublje. Srećom, broj evidentiranih teških tjelesnih ozljeda smanjen je za 86%, ali je ujedno zabilježen veliki porast povrede dužnosti uzdržavanja od čak 74%.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, koja djeluje u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji od 2018. godine, svakoga dana ima sve više korisnika. Tijekom 2020. godine njihov Ured u Varaždinu imao je 512 savjetovanja, dok je ove godine do kraja listopada bilo 434 savjetovanja. Njihov prosječan korisnik je žena u dobi između 35 i 45 godina.

Ove se godine ujedno obilježava prva godišnjica 24-satnog rada linije Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 (Nacionalnog pozivnog centra). Proširenje radnog vremena 116 006 linije, napredak je omogućen u sklopu projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“ čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nacionalni pozivni centar besplatna je i anonimna 116 006 linija koja je dostupna 24/7 na području cijele Republike Hrvatske. Pozivom na 116 006 pozivatelji i pozivateljice ostvaruju emocionalnu podršku, dobivaju pravne i praktične informacije te kontakte organizacija civilnog društva i institucija gdje mogu ostvariti prava o kojima su informirani/informirane. Navedenim djelokrugom Nacionalni pozivni centar od svog osnutka 2013. godine opstaje kao mjesto kojem se osobe koje su se zatekle u izrazito ranjivim ulogama mogu obratiti i potražiti podršku.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 1999. godine u znak sjećanja i poštovanja prema sestrama Mirabel, koje je 25. studenoga 1960. u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu, kao i u znak poštovanja prema svim ženama koje su svoj rad posvetile borbi za ljudska prava i za dostojanstvo svakog ljudskog bića.