Sadržaj autorice Maja Grbić Alimanović

Jedna od posebnosti KUD-a Elizabeta i jalžabetskog kraja je karakteristična nošnja stara oko 170 godina, čije primjerke starije žene još uvijek čuvaju po kućama, ali im je želja sve to blago izložiti u nekom budućem prezentacijskom centru.

- Nošnje su nekada nosile starije gospođe u crkvu i bakice su htjele biti u tome pokopane, tako da ih je malo originalnih ostalo sačuvano. U početku smo nastupali u tim starim nošnjama, ali je to vremenom postalo riskantno. Neke su bile već istrošene i šteta ih je bilo nositi svugdje okolo pa smo ih dali rekonstruirati od tkanog materijala na koji su potom naše ženice ručno radile detalje - govori naša sugovornica.

Katolička osnovna škola Svete Uršule u Varaždinu uskoro obilježava desetljeće od osnutka 2014. godine koji je označio nastavak obrazovnog rada uršulinki u Varaždinu nakon više od pola stoljeća stanke. Školu…

Osim paušalnog poreza, od sljedeće godine u Varaždinu raste i paušalna turistička pristojba na 50 eura po krevetu

- U inspekcijskim nadzorima nadzirane su pravne osoba koje su ishodile od nadležnog ureda dozvole za gospodarenje otpadom za postupak R3 kompostiranje te obradu otpada u bioplinskom postrojenju. Inspekcijskim nadzorima nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti ove inspekcije - odgovaraju iz Državnog inspektorata

- Finska, koja je bila uzor sa svojim obrazovnim sustavom, upravo traži nova rješenja. Po tome vidimo da nema savršenog modela koji možemo kopirati. Svaka zemlja ima svoje specifičnosti i osobitosti podneblja u kojemu se nalazi. Zato moramo pronaći model koji počiva na našem jeziku, kulturi, tradiciji, načinu života - smatra Rajović.

– Varaždinske barokne večeri su vrhunski europski festival, kao i Špancirfest. Jesmo li zreli za nešto novo? Pa sad je vrijeme, šteta bi bilo da se sad ne krene, posebice radi mladih, da vide da se može i na ovakav način, da ne moraju slušati samo trep. I u školi ih motiviramo da slušaju nešto kvalitetno, da nije sve baš totalna komercijala, jer koliko tražimo od njih, toliko ćemo dobiti natrag – kaže Prepelić.

Osim Grada Varaždina, i većina drugih gradova i općina Varaždinske županije je unazad tri godine, uslijed inflacije i potom prelaska na euro, dizala ekonomsku cijenu vrtića i roditeljsku participaciju. Roditelji su, prema odgovorima koje smo dobili, za mjesec rujan vrtić plaćali od 85 do 120 eura za punosatni vrtićki program za prvo dijete. U Novom Marofu i Ljubešćici najavljuju da će državnu subvenciju usmjeriti na smanjenje cijene koju plaćaju roditelji, dok u Vidovcu najavljuju povećanje plaća odgojiteljica i drugih zaposlenika vrtića.

Na nacionalnoj razini broj izdanih građevinskih dozvola u lipnju je pao za 12,7 posto na godišnjoj razini, dok je u Varaždinskoj županiji od početka ove godine pa do sredine kolovoza izdano oko osam posto manje građevinskih dozvola u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

- I dalje smatram da Varteks ima svoju priču i tradiciju, a negativni istupi u javnosti nisu u interesu Društva. Neugodno sam iznenađen ishitrenim istupom članova organa Društva s netočnim i katastrofičnim objavama. Svatko treba djelovati u predviđenom pravnom okviru te ovime pozivam na odgovorno i zakonito postupanje - poručuje jedan od Varteksovih najvećih dioničara Antonio Popić.

- Najveće zadovoljstvo mi je u tome što u varaždinskoj bolnici radimo cijeli dijapazon abdominalne kirurgije. Niti jednog pacijenta nikad nisam poslao negdje drugdje, izvan Varaždina, jer sve možemo napraviti ovdje. Da sam u jednom trenutku pomislio da bi za pacijenta bilo bolje negdje drugdje, ja bih to rekao. Sigurno ima dvadesetak operacija koje su u Hrvatskoj prvi puta napravljene u Varaždinu. Da biste to mogli, morate prvo ići van educirati se i onda dođeš tu i to ponoviš. Vi ste tu pionir, kad počneš raditi moraš biti sto posto siguran u sebe. Kad si tu, više nemaš nikoga koga možeš pitati. To je borba, ali i stres i odgovornost, i prema sebi i prema pacijentu - govori dr. Stare.

I dok neki najavljuju nove ustavne tužbe zbog zabrane rada nedjeljom, u Sindikatu trgovine kažu da novi zakon čak ide na ruku poslodavcima jer im olakšava upravljanje resursima tj. organizaciju posla jer, kao i u ostalim sektorima, i u trgovini se osjeća kroničan nedostatak radne snage. Varaždinski poduzetnik i direktor Westgatea Denis Čupić pak kaže "da je i velika pacificiranost u sektoru trgovine dovela do donošenja ovakvog zakona".

Nutricionisticu Dianu Gluhak Spajić i Branimira Spajića osim ljubavi veže i zajednički obiteljski posao kroz koji su razvili sve popularniji Healthy Meal Standard. Riječ je o sustavu upravljanja kategorijama zdrave prehrane koji je uveden u brojnim vrtićima i osnovnim školama u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinu.