FOTO, VIDEO Svečano otvoren Pelješki most Foto: Screenshot HRT

FOTO, VIDEO Svečano otvoren Pelješki most

VV | 26.7.2022. u 22:14h | Objavljeno u Aktualno

Večeras je svečano otvoren Pelješki most, čime je jug Hrvatske prometno povezan s ostatkom države.

Nakon cjelodnevnih događanja, glavna je svečanost održana u večernjim satima uz brojne uzvanike te cijeli državni vrh na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Uz kulturno-umjetnički program, akrobatski prelet Krila Oluje i prigodne govore uzvanika, most je otvoren u 22 sata uz izvođenje Himne slobodi Ivana Gundulića, vatromet i vožnju Rimčeve Nevere te automobila Nike Pulića, koji su krenuli sa suprotnih strana mosta te se mimoišli na sredini.

Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom, koja će služiti za održavanja mosta. Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, piše dnevnik.hr. Pelješki most je najveći hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova).

Od ponoći će krenuti prva vozila Pelješkim mostom. Dok se ne dovrše pristupne ceste, preko mosta neće moći kamioni i teretna vozila koja prevoze opasne terete jer će promet ići preko Stona. Preko Neuma prometovat će i sva teretna vozila teža od 7,5 tona. Dovršetak cijelog projekta trebao bi biti do kraja ove godine. Ograničenje brzine bit će 90 km/h, a s obzirom na to da most ima dvije trake za promet i dvije zaustavne trake - vozit će se lijevom prometnom trakom.

Podsjetimo, u izgradnji mosta sudjelovale su i varaždinske tvrtke - Colas Hrvatska, tvrtka specijalizirana za niskogradnju sa sjedištem u Varaždinu, i Kotonteks.

>> Pelješki most, koji je noćas spojen, dovršava i varaždinska tvrtka, najveći partner kineskim graditeljima iz RH

>> VIDEO Građevinari Colasa Hrvatska asfaltirali Pelješki most

>> USPJEH KOTONTEKSA Novi načini gradnje doprinijeli spajanju Hrvatske

Također, Pelješki su most jutros među prvima prošli varaždinski branitelji - Nenad Kamenar, Božidar Sambolec, Miljenko Varga i Krasnodar Špoljarić, koji su se uputili pješke na put dugačak više od 1100 kilometara od Vukovara do Pelješkog mosta.

>> FOTO Varaždinski branitelji stigli nadomak Pelješkog mosta, dočekao ih župan Stričak

Na otvorenju je bio i župan Anđelko Stričak.

>> FOTO Večeras otvorenje Pelješkog mosta, na svečanosti i župan Anđelko Stričak

- Otvorenje Pelješkog mosta povijesni je dan za Hrvatsku jer njime je po prvi puta kopneni dio Hrvatske spojen za krajnjim jugom. Most izgleda prelijepo i teško je odlučiti je li ljepši danju, odnosno noću s dekorativnom rasvjetom - rekao je župan.

Uz Pelješki most veže se još jedna zanimljivost koja ga povezuje s Varaždinskom županijom - skulpture anđela čuvara koje se nalaze s obje strane most replike su originalnih, manjih anđela iz lepoglavske crkve koju su izgradili i ukrasili Pavlini.

>> Pelješki most čuvaju lepoglavski anđeli

peljeski_most_otvorenje_screenshot_hrt_1.jpg

peljeski_most_otvorenje_screenshot_hrt_2.jpg

peljeski_most_otvorenje_screenshot_hrt_3.jpg

Označeno u