VIDEO Građevinari Colasa Hrvatska asfaltirali Pelješki most

VV | 27.1.2022. u 20:00h | Objavljeno u Sponzorirano

I građevinari Colasa Hrvatska, poduzeća specijaliziranom za niskogradnju sa sjedištem u Varaždinu, mogu se zadnjih mjeseci vidjeti na gradilištu Pelješkog mosta, dugo priželjkivane građevine koja se završava iznad Malostonskog zaljeva, odnosno između Komarne i Brijeste na Pelješcu, čime će se uspostavit čvrsta, cestovna veza između svih dijelova teritorija Hrvatske, koji je prekinut neumskim koridorom, tj. BiH. To je jedan od razloga što je EK odobrila 357 milijuna eura bespovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova ovog strateškog projekta, koji se procjenjuju na ukupno 420 milijuna eura.

Ugovor s kineskim CRBC-om

- Uključeni smo u projekt izgradnja mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama kao podizvođač, a nakon što smo potpisali ugovore o podizvođenju radova s glavnim izvođačem, kineskom tvrtkom "China Road and Bridge Corporation" (CRBC). Riječ je o izradi posteljice, tampona, rigola i asfalta pristupnih cesta s obje strane mosta u dužini od 800 te 1,2 km na strani kopna i poluotoka, kao i smo asfaltiranje mosta, koji je dužine 2,44 kilometara, što je drugi raspon u Europi za ovješene mostove. Uz to, drugim ugovorom dogovorili smo isporuku te isporučili tzv. lijevani asfalt za most, koji smo proizveli u našoj asfaltnoj bazi. Riječ je o posebnom asfaltu, koji je položen izravno na čeličnu konstrukciju mosta na koji smo položiti habajući asfalt, objašnjava nam Siniša Košćak, predsjednik uprave Colasa Hrvatska.

Peljeski_most_4.jpg

Za kineskog partnera, kako napominje, ukupno će se proizvesti 17.000 tona asfalta, što za pristupne ceste, što za most, a uz to će se obaviti radovi na dva odmorišta sa svake strane mosta, odnosno poslovno-uslužnim objektima na kojima će se putnici moći zaustaviti.

- Dio naše operative dobrim je dijelom angažiran na ovom velikom projektu spajanja Hrvatske. Ovaj posao za nas puno znači, ne samo u komercijalnom ili marketinškom smislu, nego i u tehničkom. Naime, radi se o proizvodnji lijevanog asfalta po vrlo zahtijevanoj recepturi, koji se polaže izravno na čeličnu konstrukciju. Mi smo ga proizveli po specijalnoj recepturi, dok su ga Kinezi ugradili te su kontrolirali sam proces proizvodnje, a time i njegovu kvalitetu. No, osim tehničke zahtjevnosti, tu je bitna i dinamika. Dakle, ovo je zahtjevan projekt u više pogleda, naglašava Košćak.

Peljeski_most_2.jpg

Ugovor i s grčkim Avaxom SA

Ugovori, koje je Colas Hrvatska potpisao s kineskim CRBC-om, nisu jedini u vezi izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta. Naime, potpisani su i ugovori za asfaltiranje cesta tzv. stonske obilaznice, koju grčki Avax SA gradi na Pelješcu, a spaja most s državnom cestom prema Dubrovniku.

- Riječ je o radovima na trasi u dužini od 18 km na koju ćemo položiti 80.000 tona asfalta. Radove smo započeli u rujnu, dok se njihov završetak očekuje u lipnju ove godine. Do sada je Colasova operativa gotovo završila dionicu od pet kilometara i ugradila 8.000 tona asfalta. Dakle, most će biti prije gotov nego pristupne ceste, ali neće ostati prometno izoliran do sredine godine jer će se prije spojiti na druge, postojeće prometne pravce, objašnjava Goran Tuđan, direktor Odjela građenja i industrije u Colasu Hrvatska, napominjući da bi sve bilo i ranije da nije bilo žalbi u vezi natječaja.

Do ovih ugovora varaždinski su se niskograditelji izborili svojom ponudom i na temelju ranijih referenci.

- Nije bilo lako doći do ovog projekta. Pregovori s kineskim partnerima trajali su od početka 2020. Dakle, pregovori su trajali dugo jer su se usuglašavali tehnički, pravni i komercijalni detalji, praktički svaka sitnica, no na kraju se isplatilo, odnosno vjerujem da hoće na obostrano zadovoljstvo, što ćemo najbolje vidjeti na kraju posla, naglašava Košćak.

Goran_Tudan.jpg

Treba čestitati svim radnicima

- Do lipnja moramo završiti s asfaltiranjem prve dionice od 18 km duge ceste obilaznice Stona, koju gradi Avax SA iz Grčke, a drugi dio te ceste treba biti gotov do kraja 2022.g., veli nam Goran Tuđan, direktor Odjela građenja i industrije i član uprave Colas Hrvatske.

Projekat samog Pelješkog mosta treba završiti u ožujku 2022. sa spojem na pristupne prometnice i izgradnjom dva odmarališta uz sam most sa kojih će se pružiti prekrasan pogled na Pelješki most i Malostonski zaljev.

Od svih poslova na Pelješkom mostu tehnički najzahtjevnija je bila nakon prozvodnje lijevanog asfalta ugradnja habajućeg sloja na sam most iz razloga kvalitete ugradnje i postizanja ravnosti završnog sloja asfalta.

Ovdje treba čestitati svim radnicima na asfatiranju jer smo ugradili 4.000,00 tona asfalta na mostu u četiri dana i postigli vrhunski rezultat na ugradnji te zadovoljstvu investitora i nadzora te samih radnika koji su nakono odrađenog posla dobili povale za kvalitetu.

Colas Hrvatska je još jedamputa dokazala svoju snagu u kvaliteti i organizaciji posla koja nebi bila moguća bez vrhunskih ljudi koje imamo u kompaniji od pripreme samog projekta do izvedbe samih radova sa motivranim i kvalitetnim radnicima na gradilištu.

Sinisa_Koscak.jpg

Košćak: Izvrsna poslovna godina

- Bez obzira na nastavak pandemije u 2021., koja je imala snažan utjecaj na sektor cestogradnje u Hrvatskoj u smislu odgađanja natječaja te odgađanja uvođenja u posao već dobivenih natječaja, Colas je u Hrvatskoj 2021. ostvario iznimno dobre poslovne rezultate. Rast prihoda u odnosu na prethodnu poslovnu godinu bio je veći za 14 posto, odnosno ukupni prihod dosegnuo je razinu od 352 milijuna kuna. Ono na što smo posebno ponosni je to da je naša tvrtka kćer Colas Mineral, koja se bavi eksploatacijom kamena i šljunka, ostvarila najbolji rezultat otkada je Colas u Hrvatskoj. Premašila je, naime, milijun tona izvađenog kamena i šljunka na dvije lokacije, Hrastovljanu i Puči u okolici Zadra. Uz to, i dalje smo vodeći proizvođač asfaltnih mješavina i bitumenske emulzije u Hrvatskoj, a knjiga narudžbi u ovom trenutku za 2022. i dio 2023. je na izrazito visokom nivou te iznosi više od 300 milijuna kuna, što je gotovo najbolji rezultat od kada je Colas u Hrvatskoj, ukazuje Košćak, dodajući da ih raduje i to da je i knjiga narudžbi za projekte u Sloveniji gotovo na razini od 60 posto prošlogodišnjih aktivnosti u susjednoj državi.

Među većim projekatima koje Colas Hrvatska izvodi ili će započeti u ovoj godini istočna je obilaznica grada Novog Marofa, sanacija kolnika autoceste A4, izgradnja Stonske obilaznice, izgradnja rampe s deniveliranog kolnika DC8 u Splitu, izgradnja DC 9 u Opuzenu, rekonstrukcija DC 8 u Makarskoj, obilaznica grada Preloga i izgradnja brze ceste Bjelovar- Virovitica- granični prijelaz Terezino polje.

- Osim ovih projekata, očekujemo potpisivanje još dva značajna projekta, od kojih je jedan strateški projekat za RH. Također se možemo i pohvaliti da, bez obzira na manjak radnika u građevinarstvu, bilježimo rast broja zaposlenih u zadnjih godinu dana. Prošle su nam se godine pridružilo novih 17 zaposlenika, što nas svrstava u grupu poželjnih poslodavaca, ukazuje predsjednik uprave Colas Hrvatska, koja je jedna od vodećih građevinskih tvrtki u RH po visini osobnog dohodaka, kao i jedna od vodećih tvrtki po visini prosječnog osobnog dohotka u županiji.

Video sadržaj