FOTO Vatrogasci prosvjeduju: Traže izjednačavanje plaća s državnim službama

vv | 3.5.2024. u 11:59h | Objavljeno u Aktualno

Danas se na Trgu sv. Marka u Zagrebu, u 13 sati održava prosvjed "Lažima se vatre ne gase" kojeg organiziraju Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Odbor za vatrogastvo udruženi u Koordinaciju sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca, a njima se u prosvjedu pridružuje i dio Javne vatrogasne postrojbe Varaždin.

Prosvjeduju zbog sličnih razloga koa i suci, doktori, učitelji prije njih, plaća. Žele stvoriti pritisak na Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koja nije donijela potrebne podzakonske akte kojima bi se riješio status profesionalnih vatrogasaca, a traži se donošenje propisa bitnih za radnopravni položaj profesionalnih vatrogasaca, a koje su bili zakonski dužni donijeti još 2020. godine, ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi i onih zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini te da Vlada RH poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

- Nama je to bilo obećano, da će se pronaći model kako da se plaće povećaju i izjednače plaće vatrogasaca na lokalnoj i županijskoj razini s plaćama vatrogasaca u državnoj službi. Mi smo ostali zakinuti, sve je stalo na obećanjima, a protupožarna sezona je pred vratima. Mi smo ostali na koeficijentu koji je niži od najmanjeg koeficijenta u državnoj razini, a to je onaj koeficijent za spremačice, one imaju 1,06, a mi smo na 0,897 - istaknuo je Miljenko Jambriško, predsjednik sindikata Javne vatrogasne postrojbe Varaždin.

- Čeka se da nova vlada odmah krene na posao i donese uredbu o dodacima profesionalnih vatrogasaca, ovisno o funkcijama koji bi se trebao donijeti uredbom vlade, a da zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice donese pravilnik o radnim mjestima koji bi izjednačio koeficijente sa sadašnjim koeficijentima na državnoj razini. Apsurdno je da profesionalni vatrogasac u javnoj ustanovi, poput bolnice, ima hibridni koeficijent 1,43, a naš je 0,897 plus 25 posto što je otprilike 1,12 što nije niti blizu tom 1,43 koeficijentu - istaknuo je Jambriško.

Na prosvjed je krenulo oko 26 pripadnika JVP-a Varaždin s tri kombi vozila, što je otprilike pola članova postrojbe JVP Varaždina, dok druga polovica koja ostaje je u pripremi u slučaju hitnih slučajeva. u 13 sati će zasvirati sirene iz vatrogasnih domova u cijeloj Hrvatskoj.

Galerija slika