Slovenci preuzimaju varaždinski Solvis, najvećeg proizvođača solarnih panela u jugoistočnoj Europi

| 15.5.2024. u 22:21h | Objavljeno u Aktualno

Slovenski private equity fond Advance Capital Partners i Stjepan Talan, nakon višemjesečnih pregovora, dogovorili su strateško partnerstvo u Solvisu, najvećem hrvatskom proizvođaču solarnih panela i ponuđaču sistemskih integralnih rješenja na području solara, izvijestila je danas slovenska agencija STA, pozivajući se na obavijest ACP-a.

Kako se ističe u obavijesti, posebni investicijski fond, kojim upravlja Advance Capital Partners, postat će 60-postotni vlasnik Solvisa nakon ispunjavanja određenih uvjeta i dobivanja suglasnosti nadležnih agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a partnerstvo će Solvisu omogućiti provedbu strateških razvojnih planova, internacionalizaciju poslovanja i razvoj novih, ekološki prihvatljivih energetskih rješenja.

- Zahvaljujući diverzifikaciji poslovanja i vlastitom razvoju najnaprednijih solarnih sustava Solvis je već danas vrlo uspješan na svjetskim tržištima. Naši planovi su vrlo ambiciozni, a za njihovu provedbu želimo unaprijediti korporativno upravljanje društvom, privući dodatne kvalificirane stručnjake, razviti i implementirati značajne projekte za Solvis kao i omogućiti zelenu tranziciju u regiji. Stoga smo u prvom redu željeli pronaći financijski snažnog partnera koji će razumjeti naš poslovni model i pomoći nam u sljedećoj fazi razvoja. Vjerujem da smo ga pronašli u Advance Capital Partners, koji će omogućiti daljnji rast i razvoj poslovanja Solvisa.  S punom podrškom Advance Capital Partners, u sljedećim godinama želimo provesti ambicioznu strategiju, unaprijediti naše proizvodne kapacitete, ući na nova tržišta i povećati broj zaposlenih, pri čemu će sjedište tvrtke i nakon zaključene transakcije ostati u Varaždinu - rekao je Stjepan Talan, koji ostaje suvlasnik i direktor Solvisa.

Solvis zapošljava oko 300 ljudi, a u 2023. godini ostvario više od 100 milijuna eura prihoda. Većinu svoje proizvodnje izvozi u Njemačku, Francusku, Kanadu, Nizozemsku, Tursku, Italiju, Austriju, Dansku, Španjolsku, Maroko i Dubai, a integrirani fotonaponski moduli Solvisa bili su instalirani i na krov novog Google kampusa u Silicijskoj dolini.

- Cilj Advance Capital Partners je razviti Solvis kao vodećeg pružatelja energetskih rješenja u cijeloj Adriatic regiji te ga učiniti globalno prepoznatljivim igračem na području naprednih integriranih fotonaponskih modula (BIPV). S dodatnim financijskim sredstvima, Solvis će biti sposoban u budućnosti još učinkovitije i brže razvijati vlastite projekte sunčanih elektrana. U sljedećih pet godina planiramo izgraditi dodatne kapacitete u regiji od oko 500 MW, a strateški razvoj u regiji pratit će trendove u području obnovljivih izvora energije, što znači razvoj Solvisa kao vodećeg regionalnog pružatelja energetskih rješenja za poslovne korisnike i kućanstva - rekao je Aleš Škerlak, predsjednik uprave Advance Capital Partners.

Solvis  je instalirao više od 350 sunčanih elektrana i najveći je proizvođač fotonaponskih modula u jugoistočnoj Europi. Izgradnja fotonaponskih sunčanih elektrana za poslovne korisnike i privatne investitore po principu „ključ u ruke“ i dalje ostaje jedna od glavnih poslovnih aktivnosti tvrtke. Naime, nakon dobivanja regulatornih suglasnosti i realizacije transakcije, strateški partneri planiraju do 2026. godine razviti i izgraditi najmanje 17 velikih solarnih elektrana ukupne snage oko 250 MW.

- Zajedno s povećanjem proizvodnih kapaciteta, ovi će projekti značajno pridonijeti strateškim energetskim ciljevima, učinkovitosti i energetskoj neovisnosti Hrvatske, naglašava se u obavijesti.