Varaždinski SDP-ovci u Saboru poručili Plenkoviću: "Tek sad pričate o većim mirovinama i stanovima za mlade"

VV | 17.5.2024. u 18:45h | Objavljeno u Aktualno
Varaždinski SDP-ovci Miroslav Marković i Barbara Antolić Vupora danas su u Saboru poručili Plenkoviću: Osam godina ste na vlasti, a sad pričate o većim mirovinama i priuštivim stanovima za mlade.

Nakon istupa u Saboru, županijski i gradski SDP poslao je priopćenje za medije navodeći izjave svojih saborskih zastupnika Miroslava Markovića i Barbare Antolić Vupore.

- Kako pomoći mladim i osigurati im krov nad glavom? Varaždinska gradska vlast predvođena Nevenom Bosiljem i Miroslavom Markovićem od početka mandata brine o rješavanju upravo tog pitanja. Tako su nastavili s poticanom stanogradnjom, odnosno POS stanovima, ali i pokrenuli projekt jeftinijeg najma stanova, kao i projekt jeftinijeg građevinskog zemljišta za mlade obitelji.

Isto tako, u SDP-u se zalažu i za dostojan život umirovljenika s naglaskom na veće mirovine. Veće mirovine, dostojan život za umirovljenike i priuštivo stanovanje za mlade obitelji su teme koje moraju biti među prioritetima i ove nove Vlade, istaknuli su danas u Saboru SDP-ovi saborski zastupnici Miroslav Marković i Barbara Antolić Vupora.

- Danas ste u najavi programa govorili da će vam prioritet biti priuštivo stanovanje. Znamo da mladi odlaze zbog korupcije, ali i zbog nedostupnosti priuštivog stanovanja za mlade obitelji. Ovo je vaš treći mandat i mislim da bi sad trebalo požuriti s tim planom. S obzirom na eksploziju cijena najma i znamo da sad cijene najma više nisu 50 posto prosječne plaće, nego 70 posto i više. Također, cijene novogradnje su eksplodirale. Sada u Varaždinu više ne možete dobiti novogradnju ispod 2300 ili 2500 eura po kvadratu. Za POS stanove u Varaždinu dobili smo 800 molbi. Stoga apeliramo da krenete u akciju za priuštivo stanovanje što prije – poručio je Marković premijeru Plankoviću danas u Saboru.

Barbara Antolić Vupora je pak istaknula kako Plenkovićeva Vlada u osam godina nije uspjela umirovljenicima osigurati dostojan život.

- U proteklih osam godina vaša Vlada nije uspjela osigurati primjerene mirovine, jer da je, danas ne bi 35 posto umirovljenika bilo u riziku od siromaštva – rekla je Barbara Antolić Vupora i pritom spomenula da je dobro da je u programu Vlade predviđeno usklađenje mirovina i trajni dodaci na mirovine, što je uostalom predlagao i SDP.

- Međutim, što je sa sustavnom zaštitom potrošača? Zaštita potrošača nije u ovom programu Vlade, a znamo da su umirovljenici najosjetljivija skupina potrošača. Dakle, što je sa zaštitom potrošača – upitala je Barbara Antolić Vupora. U varaždinskom SDP-u ističu da neće odustati od svojih programa, posebice onih koji su namijenjeni mladima, kao i onima koji imaju za cilj zaštititi najranjiviju skupinu, a to su umirovljenici.

Označeno u