FOTO Kroz projekt Lori Ludbreg pokazao da obrazovanje može biti inovativno i zabavno Foto: Martin Novosel

FOTO Kroz projekt Lori Ludbreg pokazao da obrazovanje može biti inovativno i zabavno

Varaždinske vijesti | 26.4.2024. u 17:57h | Objavljeno u Našim krajem

Završna konferencija u sklopu projekta Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – Lori danas je održana u Ludbregu.

Kroz ovaj je projekt Ludbreg kao prvi grad u Hrvatskoj otvorio je Newton sobe. Regionalni znanstveni centar Lori Ludbreg rezultat je projekta koji uspješno provodi Grad Ludbreg uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014.-2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

ludbreg_projekt_lori_zavrsna_konferencija_26042024_4.jpg

Uz Grad Ludbreg, nositelja projekta, u njemu su kao partneri sudjelovali: OŠ Ludbreg, OŠ Veliki Bukovec, Varaždinska županija, First Scandinavia, Međimursko Veleučilište i OŠ Sveti Đurđ. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.950.302,10 eura što ga čini jednim od najvećih koje je Grad Ludbreg do sada proveo.

ludbreg_projekt_lori_zavrsna_konferencija_26042024_15.jpg

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić jer rekao kako je ovo jedan od najvećih projekata koje su realizirali, ali i jedan od nainteresantnijih.

– Ovo je jedan od većih projekata koje smo realizirali, a priznajem i najinteresantniji. Vidjeli smo kakao ta priča izgleda i odlučili prilagoditi jednom našem već ranije pripremljenom projektu. Uspjeli smo dobiti gotovo tri milijuna eura, uložiti u ove prostore i omogućiti ne samo našoj djeci, nego hrvatskom obrazovnom sustavu da vidi da obrazovanje može biti drugačije, da može biti privlačno, interesantno i zabavno – rekao je gradonačelnik Bilić.

ludbreg_projekt_lori_zavrsna_konferencija_26042024_9.jpg

Ravnateljica STEM centra Lori Ludbreg predstavila je module koji se provode u dvije ludbreške Newton sobe, Alfi i Beti. Ukupno devet obrazovnih modula iz STEM odnosno IKT područja, namijenjeno je učenicima u rasponu od 10 do 18 godina starosti.

- Svi moduli koje smo razvili morali su proći kontrolu, o svakoj rečenici i aktivnosti detaljno se promišljalo, prilagođeni su učenicima određene dobi i jako puno rada učitelja uloženo je prije ulaska djece u Newton sobe. Zahvaljujem se svima, od ekipe Grada Ludbrega na provedbi projekta, Županiji na podršci i svim partnerima na projektu. Najviše zahvaljujem našim učiteljima koji su prošli edukacije, treninge i proveli brojne sate da bismo stali pred učenike. Nadamo se ući u svaku školu u Hrvatskoj kroz dolazak učenika ovdje na terensku nastavu. Vjerujemo da obrazovni sadržaj kojeg imamo to i zaslužuje – rekla je Željka Marković-Bilić.

ludbreg_projekt_lori_zavrsna_konferencija_26042024_17.jpg

Mario Bontek, ravnatelj OŠ Sveti Đurđ i Newton učitelj, instruktor letenja slaže se kako su Newton sobe odlična nadopuna školskom programu i mjesto gdje se uči na inovativan način.

- Znanje se ovdje dobiva igru i na zabavan način. Iz Newton soba učenici odlaze s osmijehom i obogaćeni znanjem dobivenim kroz igru. To su znanja iz različitih područja, matematike, fizike, biologije, tehničke kulture, biologije i to kroz različite module. Posebno im je zanimljiv modul „U zraku s brojevima“ koji povezuje skoro sve STEM module. Učenici su prezadovoljni ovim projektom, svi koji dođu u Newton sobe oduševljeni su opremom, načinom i pristupu radu – pojašnjava Bontek.

ludbreg_projekt_lori_zavrsna_konferencija_26042024_14.jpg

Učenici pak potvrđuju da im je ovaj projekt pomogao u obogaćivanju znanja. Matej iz Osnovne škole Veliki Bukovec i Ivona iz Osnovne škole Sveti Đurđ kažu kako je ovo novi način stjecanja znanja, a poseban bonus, ističu, bila su i putovanja u Norvešku.

ludbreg_projekt_lori_zavrsna_konferencija_26042024_6.jpg

- Ovi moduli jako mi se sviđaju, učimo kroz praksu i pokuse, nema teorija. Najdraži mi je simulator leta u kojem postajemo pilot. Gumbići i tipke koje su unutra stvaraju pravi dojam leta, krećemo se gore, dolje, lijevo, desno, moramo poletjeti, sletjeti. Ovakav način učenja puno nam je jednostavniji i znatno više doprinosi stjecanju novih znanja – zaključuje Ivona.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji:

Označeno u