Požgaj Grupa je kompanija s primarnom proizvodnjom višeslojnih parketa, seljačkog poda i masivnih ploča za industriju namještaja

Tvrtke Požgaj Flooring i Parketi Požgaj iz Velikog Bukovca zatražile predstečaj

| 25.4.2017. u 15:54h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski Trgovački sud otvorio je predstečajne postupke nad tvrtkama Požgaj Flooring i Parketi Požgaj iz Velikog Bukovca, tvrtkama koje se bave proizvodnjom parketa.

Otvaranje predstečaja zatražile su same tvrtke navevši da postoji predstečajni razlog, odnosno postoji prijeteća nesposobnost za plaćanje evidentna iz evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje te iz potvrde FINE.

Šveđani se povukli

Tvrtka Požgaj Flooring je u planu restrukturiranja navela kako su tijekom 2014. pronašli strateškog partnera, švedsku Kährs Grupu, te dogovorili plasman proizvoda društava kćeri Parketi Požgaj i Kupres te vlasničko povezivanje sa strateškim partnerom.

Međutim, polovicom prošle godine glavni je strateški partner otkazao sve daljnje narudžbe i raskinuo poslovnu suradnju, što je rezultiralo narušavanjem svih bitnih aspekata poslovanja tvrtki Parketi Požgaj i Kupres, ali i tvrtke Požgaj Flooring.

To se odrazilo kroz smanjenje generiranja prihoda i nedostatnoj generiranoj operativnoj dobiti i novčanom tijeku potrebnom za uredno podmirenje obaveza prema vjerovnicima. Zbog tih je okolnosti, stoji u planu, tvrtka postala nelikvidna.

Međutim, budući uspjeh te tvrtke ovisi o uspješnosti poslovanja njenih tvrtki kćeri. Uz mjere financijskog restrukturiranja, uprava tvrtke stoga je započela i s mjerama operativnog restrukturiranja poslovanja tvrtki kćeri.

- Promijenjen je koncept prerade sirovine te se već od početka godine ne proizvodi ciljano jedan proizvod, već više proizvoda što je iz aspekta iskorištenja sirovine značajno poboljšanje. Iskorištenje sirovine danas iznosi 55 posto u prvoj fazi, dok je u prethodnoj godini to bilo 40 posto i zato je ključno održati ovakav model proizvodnje - navodi se u planu.

Spriječen stečaj

Budući da je tvrtka od srpnja koncentrirana na otvoreno tržište, ne više isključivo na strateškog partnera, pronađeni su i novi kupci.

- Fokusirat ćemo se na daljnje širenje baze kupaca. Stoga, jedini operativni problem kod poslovanja koji smo imali smo prebrodili, i pronalaskom novih kupaca dobili smo zdravu bazu za daljnje prodaje i naplate te time onda i stabilan novčani tijek za podmirenje obveza - zaključuje se u planu.