DOZNAJEMO Svatko spreman dati 100.000 eura može postati dioničar Varteksa

| 27.11.2017. u 13:18h | Objavljeno u Aktualno

U Varteks neće više moći ulagati po „posebnoj proceduri“ samo britanski fond Valtegra, koji je odlukom ljetošnje skupštine dioničara mogao za pet milijuna eura preuzeti kontrolu nad najvećom hrvatskom tekstilnom industrijom, već svi ulagači koji su za dionice spremni dati najmanje 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Novi je to prijedlog o dokapitalizaciji uprave i nadzornog odbora Skupštini dioničara, koja je sazvana za 29. prosinca. 

- S obzirom na protek vremena od zadnje Glavne skupštine Varteksa d.d. na kojoj je donesena i odluka o provedbi dokapitalizacije, kao i na dodatnu zainteresiranost novih potencijalnih investitora, Uprava Varteksa d.d. sazvala je Glavnu skupštinu s novim prijedlogom dokapitalizacije društva, naveli su u Varteksu objašnjavajući zašto idu s novim prijedlogom o dokapitalizaciji za koju je, kako naglašavaju Valtegra i dalje zainteresirana. Međutim, usprkos tom zanimanju Britanaca za Varteks, činjenica je da oni još nisu uplatili 37 milijuna kuna, koliko su trebali za 48,6 posto dionica, sukladno odluci Skupštine dioničara odr- žane sredinom kolovoza.

Budući da Varteksu žurno treba ozbiljan novac za stabilizaciju poslovanja, što se može zaključiti po poslovnim rezultatima, ali i nedavnom zajmu, koji je predsjednik uprave Zoran Košćec dao poduzeću, odlučeno je da se kapital potraži i iz drugih izvora, tim više što je već bilo primjedbi zašto se ulaganje omogućuje samo Britancima.

Postoje li uistinu i drugi, osobito domaći ulagači zainteresirani za ulaganje u Varteks - koje u tvrtki ne otkrivaju zbog “cjenovno osjetljive informacija” - bit će jasno ukoliko se provede prijedlog koji bi Glavna skupština trebala krajem godine prihvati. Prema prošlotjednom prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora, prvo će se glasovati o isključenju prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica Varteksa, koje će se izdati u postupku pove- ćanja temeljnog kapitala Društva, uz korištenje iznimke od prethodne objave prospekta u svezi ponude vrijednosnih papira. U pozivu za Glavnu skupštinu posebno se opširno navode razlozi za ovaj, novi pokušaj dokapitalizacije, odnosno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica...

Cijeli tekst čitajte tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti 

Označeno u