"Dvorac u Jeruzalem oživljavam temeljem dobrih iskustva iz Taverne"

vv | 12.8.2021. u 14:21h | Objavljeno u Društvo

Na najvišem među brojnim, slikovitim i vinorodnim ljutomersko-ormoških brežuljcima, nalazi se njegovo središte - malo mjesto Jeruzalem, čija povijest seže još u doba starih Rimljana, koji su tu donijeli vinsku lozu, a puno godina kasnije, početkom XIII stoljeća, Friderik Ptujski to je područje darovao povrtnicama iz Svete zemlje, križarima, koji su se brinuli o kulturnom i svakom drugom razvoju kraja u kojem su unaprijedili i vinogradarstvo. U tom štajerskom Jeruzalemu, koji broji tek četrdesetak ljudi, dvije su dominantne građevine: crkva Žalosna majka Božja i gotovo do nje smješteni dvorac, koji nakon godina neizvjesnosti, uskoro opet otvara svoja vrata, nudeći smještaj svima željnima odmora u jednom od najljepših krajolika Slovenije, punog terasastih vinograda i jablanova, poznatog i po svojoj enološkoj te gastronomskoj ponudi.

dvorac_Jeruzalem_52.jpg

Općina našla rješenje

Jeruzalemski dvorac, zapravo ljetnikovac okružen parkom i puno većim, vinogradima terasastog oblika, vlasništvo je općine Ljutomer. Od Ljutomera je udaljen sedam kilometara i povezuje ih vinska cesta, dok je od hrvatsko slovenske granice udaljen desetak kilometara, a budući da se nalazi na brežuljku visokom nešto više od 300 metara, vidi se već iz Ormoža.

Kako bi oživjela taj svoj dvorac, Općina ga je prije petnaestak godina dala u dugoročni zakup tvrtki Puklavec Family Wines, koja ga je pak dala u podzakup IGD -u Holermous. Zakupac i podzakupac uložili su u obnovu dvorca, a to je trebalo uzeti u obzir kod plaćanja podzakupa. No, tvrtke su različito procijenile svoja ulaganja: od 1,2 milijuna eura pa do 2,3 milijuna eura. Uz to, prije nego je postignut dogovor oko visine ulaganja, podzakupac odlazi u stečaj, a dvorac 2019. biva zatvoren zbog poreznog duga.

Iz ove nezavidne situacije uspjelo se izaći prošle godine, kada su sve strane potpisale sporazum o primopredaji vile i korištenju parka. Tako je Općina Ljutomer vratila posjed vlastelinstvo i sudskim poravnanjem riješila sve pravne odnose s bivšim zakupcem i podzakupcem, odnosno njegovim stečajnim upraviteljem. Odnos zakupa i podzakupa prestao je važiti, zakup je izbrisan iz zemljišne knjige te je postignut dogovor o iznosu uloženom za revitalizaciju. Riječ je o 545.000 eura, koje se obvezala platiti Općina, koja je na javnoj dražbi u okviru stečajnog postupka kupila i svu opremu i sitni inventar u iznosu za 41 tisuću eura. Tako su stvoreni uvjet za novi javni natječaj za zakup, budući da prodaja ljetnikovca nikada nije razmatrana jer se radi o spomeniku kulture, koji je od iznimne važnosti za općinu Ljutomer.

dvorac_Jeruzalem_36.jpg

Otvorenje u rujnu

Javni natječaj za novog zakupca, koji bi ponovno oživio dvorac, ali i susjedni Turističko informativni centar Jeruzalem nije raspisan prošle, već ove godine zbog poznatih pandemijskih neprilika. Iako su one i dalje prisutne, natječaj je bio uspješan. Dobio ga je Dino Kruhoberec, koji je već nekoliko godine zakupac obližnje, dva kilometara udaljene Taverne. Riječ je o gostionici, čiji je gastro i eno ponuda, kao i smještaj, dobro poznata i u sjevernoj Hrvatskoj, osobito gostima iz Varaždinske županije, a veliku pozornost slovenskih medija privikla je nedavno kada se, na vrhuncu drugog vala epidemije, tu našao slovenski ministar gospodarstva.

Kruhoberec, koji u Taverni ima 14 zaposlenika, namjerava zaposliti dodatnih 12 ljudi samo za potrebe gostiju dvorca, koji ima devet soba u koje može primiti 20 gostiju, a tu je i konferencijsku dvorana za 45 osoba. Planira ga otvoriti sredinom rujna, naravno, ukoliko neće biti novih neugodnih iznenađenja zbog pandemije.

dvorac_Jeruzalem_01.jpg

”Ne dvojimo u uspjeh”

- Velika su očekivanja, ideje imamo no dopustimo se iznenaditi. Jelovnici su već spremni, no do tada treba obnoviti kuhinju. Nešto ćemo i sami uložiti, ali moram reći da je općina bila vrlo korektna i neke će poslove sama završiti. No, postoje i rizici, prije svega korona, a pred vratima je i zima kad ne možemo očekivati ​​mnogo stranih turista, tako da svaki ugostitelj želi živjeti od lokalnog stanovništva, a drugi bi bili samo dodana vrijednost”, rekao je Kruhoberec prilikom potpisivanja ugovora o zakupu prema kojem mora uspostaviti kategorizaciju smještajnog objekta prema sustavu kvalitete sa četiri zvjezdice te se pobrinuti za ugled jeruzalemskog dvorca i njegove usluge

Ugovor je potpisao s mr. Olgom Karbom, načelnicom Ljutomera, koje je ukazala na sve što je prethodilo javnom natječaju, a onda se osvrnula i na njegov ishod, odnosno zakupca.

- Danas smo stvarno veseli i ponosni da smo na temelju natječaja dobili ozbiljnog ponuditelja, koji je spreman uzeti u najam dvorac. Svakako sam optimistična i uvjerena da su pred vilom lijepa vremenima, jer je riječ o vrlo ozbiljnom pružatelju usluga, koji već uspješno posluje u gostionici Taverna i jedan je od onih koji zna povezati sve lokalne pružatelje turističkih usluga. Zato u Općini uopće ne dvojimo u uspjeh ovog našeg reprezentativnog objekta. Jedini problem koji vidim je nesigurnost u pogledu epidemije, ali nadamo se najboljem “, poručila je načelnica Ljutomera, koja je izrazila i nadu da će se na zemljištu okolo dvorca urediti novi sadržaji, a u dogovoru s vlasnikom.

Vizija osvojila povjerenstvo

Ponudu za zakup razmatralo je povjerenstvo u koje je načelnica Olga Karba imenovala Helenu Cvikl, višu predavačica na Fakultetu turističkih studija u Portorožu i potpredsjednicu međunarodnog udruženja vodećih hotelijerskih škola, Petera Misja, potpredsjednika Turističke zajednice Slovenije i načelnika Općine Podčetrtek, te Uroša Kamenšeka predsjednika Turističke zajednice Pomurja. Kruhoberec je na razgovoru s njima iznio svoju viziju i uvjerio ih u nju, nakon čega je dobio zeleno svjetlo. Sukladno tome, općina Ljutomer i Dino Kruhoberec javno su potpisali petogodišnji ugovor o najmu za dvorca za pružanje ugostiteljske, smještajne, turističke i kongresne djelatnosti te organizaciju događanja, kao što su vjenčanja i slično.

dvorac_Jeruzalem_853.jpg

Lakše u Sloveniju nego u Hrvatsku

Za prelazak hrvatsko-slovenske granice potrebno je imati covid putovnicu, odnosno dokaz o preboljenju zaraze ili negativan test. Vrijedi to kako za ulaz u Sloveniju, tako i u Hrvatsku. Stoga treba dobro paziti da su navedene stvari pri ruci i prilikom povratka jer hrvatski policajci jako paze kod ulaska i ne puštaju bez njih, izuzev ako se pristane na 14 dnevnu samoizolaciju.

Taverna

Taverna nudi iskreno gostoljublje, kojemu doprinosi interijer od stare vinogradarske opreme. S njene terase, kao i soba, pruža se idiličan pogled na okolne, terasaste vinograde i jablanove. A podrum je posebna priča. U ponudi su tradicionalna prleška jela, kao što su šunka i domaće kobasice, zatim mladi sir, bučino ulje... Međutim, nude i suho goveđe meso, jelenov steak, ali i brancina, morski list...Tu su, naravno, i iznimna vina Kupljen. Da ne bi ostali bez stola, moguće su rezervacije na +386 2 71941 28.